7 ризиків завагітніти, коли ви цього не очікуєте


Опубліковано 04 Червень 2024 о 14:00

Блог Діти в місті Львів >  Лайфхаки для батьків >  7 ризиків завагітніти, коли ви цього не очікуєте


7 ризиків завагітніти, коли ви цього не очікуєте

Photo: mdclinics.com.ua



Іронія або несправедливість природи полягає в тому, що в той час, як одні люди роками марно намагаються завагітніти, витрачаючи на це безліч сил і грошей, інші завагітніють навіть тоді, коли здавалося б вжили всіх заходів, щоб цього не сталося. І якщо у разі відсутності вагітності причину не завжди вдається встановити, то причини незапланованої вагітності відомі та банальні, більшість із них — це порушення правил контрацепції.


Правильно та індивідуально підібрати метод контрацепції, розповісти про всі нюанси та звести до мінімуму ризики допоможе кваліфікований гінеколог у Львові.


Отже, несподівано для себе можна завагітніти у кількох випадках.


Незахищений секс під час менструації


Вагітність може наступити лише протягом кількох діб за весь менструальний цикл, це дві-три доби до овуляції та доба після. Овуляція настає в середині циклу, тому незахищений секс під час менструації багато хто вважає безпечним. Але кожен акушер у своїй практиці зустрічався із наслідками цієї помилкової думки. Вагітність не настане у перші два дні менструації, але й вагінальний секс у цей час для жінки не привабливий через біль внизу живота. Зазвичай секс під час менструації трапляється ближче до її завершення, тоді як овуляція з різних причин може зрушуватися, і значно. Якщо додати кілька днів, протягом яких сперматозоїди залишаються життєздатними в жіночих статевих шляхах, то ризик очевидний.


Незахищений секс під час годування груддю


Під час грудного вигодовування відсутня менструація, а значить і можливість зачаття? Дійсно, високий рівень гормону пролактину, що відповідає за вироблення молока, має протизаплідну дію. Але чи можна покладатися на нього? Як визначити, що рівень досить високий? Насправді він досить високий у перші пів року за умови, що жінка годує дитину лише грудьми, без підгодовування. Після введення прикорму кількість годівлі зменшується, і це призводить до зниження пролактину. Багато хто орієнтується на появу менструації як на ознаку відновлення фертильності. Але вагітність відбувається під час овуляції, а вона настає приблизно за два тижні до менструації. Таким чином, менструації може взагалі ще не бути після пологів, а жінка вже знову вагітна.


Коли не спрацьовують оральні контрацептиви


Якщо невдовзі після приймання таблетки жінка блюватиме, таблетка не встигає засвоїтися, і хоча формально правила дотримані, це означає пропущений день. Аналогічне може статися через діарею.

Інша небезпека — приймання оральних контрацептивів разом з антибіотиками. У кожній упаковці таблеток є вкладка, яка містить попередження про те, що антибіотики можуть знижувати ефективність ОК, але мало хто це читає і ще менше тих, хто бере це до уваги.


Коли не спрацьовує внутрішньоматкова спіраль


ВМС вважається вельми надійним засобом контрацепції, проте не стовідсотковим. Частіше вона не спрацьовує через зсув, тому деякі гінекологи рекомендують через місяць після встановлення ВМС пройти УЗД матки, щоб переконатися, що її положення правильне. Вагітність зі спіраллю пов'язана з ризиком викидня, а також має підвищену ймовірність стати позаматковою, тому у разі підозрілих симптомів слід звернутися до лікаря.


Коли не спрацьовує презерватив


Те, що презерватив можна випадково зіпсувати, відкриваючи упаковку чи надягаючи, знають усі. Але не всі знають, що ефективність презерватива знижується після закінчення терміну придатності, під впливом високої та низької температури (тримати їх у бардачку машини — погана ідея), а також у разі, коли під час статевого акту використовуються олії, що руйнують латекс.


Зовсім несподіване


Вище перераховано те, із чим може зіткнутися кожен. Але є випадки, що стосуються медичних курйозів: завагітніти можна, вже бувши вагітною. Так може статися, якщо попри на вже наявну вагітність відбувається овуляція, а тоді зачаття. Таке явище називається суперфетацією, і у світі зареєстровано не більше 10 подібних випадків, проте хіба хтось може гарантувати, що цього не станеться з вами?


Автор: Грицько Марта Ігорівна — акушер-гінеколог, репродуктолог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук