Шкільне харчування в Україні: нововведення та допомога партнерів


Опубліковано 23 Листопад 2023 о 13:00

Блог Діти в місті Львів >  Шкільне харчування в Україні: нововведення та допомога партнерів


Шкільне харчування в Україні: нововведення та допомога партнерів

Photo: Freepik


16 листопада Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП ООН) подовжила підтримку реформи харчування в Україні. В організації виділили кошти на шкільні обіди для 60 тис. дітей у 420 українських школах.

Шкільне харчування є наріжним каменем харчування дитини та відіграє ключову роль у її загальному самопочутті та успішності. Шкільні обіди мають не лише втамовувати голод, а й бути важливим компонентом росту, розвитку та здібностей до навчання дитини.

«Діти в місті» дізнавалися, якими мають бути ідеальні шкільні обіди, які б закривали всі потреби зростаючого дитячого організму.


Збалансоване харчування


Шкільне харчування забезпечує поживні речовини, необхідні для росту та розвитку дитини. Збалансована їжа, що містить білки, вуглеводи, вітаміни та мінерали, забезпечує необхідну енергію для фізичного та розумового розвитку.

Багаті на поживні речовини страви сприяють покращенню концентрації, збереженню пам’яті та когнітивних функцій. Дослідження показують, що сита дитина більш уважна в класі, що призводить до кращої успішності.


Читайте також: Ідеї здорових перекусів для вибагливих


Допомога партнерів



Photo: Freepik


Як відомо, у минулому навчальному році Всесвітня продовольча програма ООН підписала Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю з Міністерством освіти та науки України. На першому етапі ВПП фінансово підтримувала 12 тис. дітей у 58 школах на Київщині.

Цього року кількість спонсорів зросла, а уряд Франції збільшив фінансову підтримку. Тому і кількість дітей, які отримають безкоштовне харчування, збільшилася. У 2023-2024 роках буде профінансовано 30% гарячих обідів для дітей 1–4 класів. Завдяки фінансуванню партнерів, школи зможуть покращити якість харчування або зменшити вартість обідів, яку покривають батьки.

Варто зазначити, що Франція нещодавно приймала Перший глобальний саміт Коаліції шкільного харчування. Країна прагне до 2030 року забезпечити кожну дитину шкільним харчуванням. Для багатьох дітей шкільне харчування може бути основним джерелом харчування. Безкоштовне або субсидоване харчування в школі забезпечує дітям із малозабезпечених сімей доступ до регулярного повноцінного харчування.


Соціальні та поведінкові аспекти


Час шкільного обіду відкриває можливості для соціальної взаємодії, дозволяючи дітям налагоджувати зв’язки, спілкуватися та розвивати соціальні навички в невимушеній обстановці. Спільне харчування сприяє формуванню почуття спільності серед школярів.

Правильне шкільне харчування може позитивно вплинути на поведінку дітей. Дослідження пов’язують збалансоване харчування зі зменшенням поведінкових проблем. Воно покращує здатність дитини зосереджуватися та брати участь у заняттях у класі.


Довгостроковий вплив на здоров'я



Photo: Freepik


Збалансоване харчування в школі допомагає прищепити звички здорового харчування з раннього віку. Діти, які вчаться цінувати поживну їжу, швидше за все, перенесуть ці звички в доросле життя, зменшуючи ризик хронічних проблем зі здоров’ям.

Дослідження, проведене Американською психологічною асоціацією, вказує на прямий зв’язок між харчуванням, когнітивним розвитком і успіхом у навчанні. Правильне харчування закладає основу успішності дитини.


Вам може сподобатися наша стаття: В Україні з’явилася платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо»






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук