Як та коли доглядати за молочними зубками?


Опубліковано 05 Квітень 2019 о 10:21

Блог Діти в місті Львів >  Як та коли доглядати за молочними зубками?


Як та коли доглядати за молочними зубками?

Хочеш, щоб твій малюк, коли виросте, мав голлівудську посмішку? Тоді дбати про ротову порожнину потрібно вже з появою перших зубів.


Чому так важливо дбати про молочні зуби?


Піклуватися про перші зубки малюка вкрай важливо, адже якщо не забезпечити їм правильний догляд, то постраждати може не лише тендітна емаль молочних, а й зачатки корінних зубів. Крім того, несвоєчасне позбавлення молочних зубів негативно позначиться на прикусі.

Одразу після прорізування зубки надзвичайно вразливі до бактерій. Природній захист від карієсу здійснюється завдяки слині, яка у малюків тече рікою. Захищає від карієсу і грудне молоко, яке ремінералізує емаль зубів, тобто «поставляє» зубам кальцій і фосфор. Імуноглобуліни IgА і IgG, які містяться у молоці, здатні стримувати зростання стрептококових бактерій, а лактоферин — один із найважливіших захисних білків грудного молока, сприяє їх загибелі.

А от пустушки та суміші не захищають зубки, тому мамам, чиї дітки на штучному вигодовуванні, слід бути особливо пильними.


Читайте також: Перші зубки: дитячий стоматолог та педіатри поліклініки «Веселка» дають поради батькам


Коли починати доглядати за зубами?


Починати доглядати за ротовою порожниною варто з появою першого зубика.


Звичайно, що шести-семимісячний малюк не в змозі самостійно чистити зубки, тому це прямий обов’язок батьків. І будьмо чесними — це не так вже й легко. Спершу мамам простіше буде чистити зубки вологим бинтиком, або спеціальною силіконовою насадкою. До речі, останній варіант не тільки допоможе тримати ротик маляти в чистоті, а й захистить мамині пальці.

Ще один корисний предмет для догляду за ротовою порожниною малюка — стоматологічні серветки з ксилітом. Це ідеальне рішення для очищення перших зубів. Серветки ​​містять ксиліт для боротьби з мікроорганізмами, які викликають карієс; мають приємний смак; без фторидів і парабенів; індивідуально упаковані й стерильні.

Хоч зараз і випускають зубні пасти з позначкою 0+, та все ж краще чистити зубки малюкам до року без пасти. Приблизно в рік можна подарувати малюку його першу зубну щітку та підібрати пасту без фтору. Такі пасти безпечні, адже фтор шкідливий для дитячого організму, а малеча ще не вміє добре полоскати ротик, і паста може потрапити до шлунку. Та й дитяча паста зазвичай смачна, що значно збільшує її шанси бути з’їденою.


Коли вчити дитину чистити зуби?


Дитина має чистити зуби під наглядом дорослих.


З дворічного віку дитину можна поступово привчати до самостійного догляду за зубами. Важливо пам’ятати, що до 6–8 років дитина повинна чистити зуби під наглядом батьків. Рекомендовано дочищати дитині зуби до цього віку, адже малеча ще не може якісно почистити зуби.

Не варто чекати, що малюк швидко навчиться сам доглядати за ротовою порожниною. Спочатку самостійна чистка зубів буде схожа на гру зі щіткою, через деякий час малюк звикне до цієї процедури, і ви зможете поступово навчити його правильній техніці чищення зубів.

Корисний лайфхак — для того, щоб малюк навчився чистити зуби не менше 2 хвилин, купіть спеціальний піщаний годинник. Візуалізація — це важливий елемент для дитячого сприйняття, адже «2 хвилинки» — туманне визначення, а от «доки сиплеться пісочок» цілком зрозуміло і прийнятно.


Як харчування впливає на здоров’я зубів?


Рекомендовані продукти для здоров’я зубів — кисломолочні, морепродукти, м'ясо, овочі та фрукти.


Після появи першого зубика краще не давати малюку подовгу смоктати пляшечку, а після суміші або прикорму варто дати дитині випити води, щоб змити залишки їжі з зубів. Печиво та сушка, навіть ті, які майже не містять цукру, також можуть пошкоджувати зубну емаль, адже налипають на зубки й цим сприяють появі карієсу. Через це не слід постійно давати дитині перекуси, адже це не корисно ні для зубів, ні для шлунку.

Одні з найбільш рекомендованих продуктів для здоров’я зубів — кисломолочні, наприклад, сир та кефір. Кальцій з цих продуктів швидко засвоюється, тож позитивний ефект не забариться. А от стосовно молока думки розходяться, лікар Комаровський вважає, що дитині до року шкідливо пити незбиране молоко.

Риба та морепродукти також мають бути в раціоні дитини, з відповідного віку, адже в цих продуктах є багато вітаміну D, без якого кальцій не засвоюється. М’ясо — це незамінний будівельний матеріал не тільки для зубів, а й для всього тіла. Серед фруктів варто виділити яблука, ківі, банани та цитрусові.

Ці рекомендації відносяться до здорового харчування, і можуть виконуватися за відсутності алергії та індивідуальної непереносимості будь-якого з перерахованих вище продуктів.


Як заохотити малюка до гігієни ротової порожнини


Щоб зацікавити дитину цією, будьмо чесними, нудною процедурою, доведеться докласти зусиль. Передусім важливо пояснювати малюку, що ви робите та навіщо.

Яскраві атрибути також допоможуть, наприклад, власна зубна щітка з улюбленим персонажем, зубна паста за таємним рецептом та піщаний годинник.

Так, привчити дитину до регулярної гігієни ротової порожнини вкрай складно. Але правильно підібрана щітка, наприклад, електрична, може зробити все за вас. Серед головних її переваг — висока ефективність, адже навіть при найменших зусиллях з боку дитини, така щітка легко вичистить зуби й прибере наліт та залишки їжі з міжзубних щілин. Та й електрична щітка точно зможе зацікавити вашого малюка куди більше, ніж звичайна. З нею чищення зубів перетвориться на веселу та, що важливіше, корисну гру, а що діти можуть любити більше за ігри?

Зацікавити малюка можна й найбільш бажаним для нього методом — переглядом мультиків.


«Фіксики. Зубна щітка»


Video: youtube.com


«Маша та ведмідь. Солодке життя»


Video: youtube.com


«Свинка Пеппа. Зубний лікар»


Video: youtube.com


Огляд у зубного лікаря


На тендітних молочних зубках карієс розвивається дуже швидко, тому затягувати з візитом до стоматолога не можна. Приблизно раз на тиждень оглядайте зубки малюка, і якщо побачите темні цяточки чи жовті плями, швиденько вирушайте до лікаря.


Стоматолог має стати для дитини другом, який допомагає тримати зубки здоровими.


Для того, щоб від одного лиш згадування про зубного лікаря, у дитини не траплялась істерика, рекомендуємо почати візити до стоматолога тоді, коли ще немає жодних проблем. Малюк поговорить з лікарем, посидить в кріслі та огляне інструменти. Можете заздалегідь принести невеличкий подарунок, який лікар вручить вашій дитині після огляду.

Готуйтеся до візиту до стоматолога заздалегідь, дивіться мультики, грайте в лікарню та розказуйте дитині, що чекає на неї в кабінеті лікаря. Але не обманюйте. Може один раз вам і вдасться неправдами затягнути дитину на прийом, але потім це матиме негативні наслідки.


Своєчасний і ретельний догляд за дитячими зубами — це основа здоров’я вашої крихітки. Привчайте дитину до чищення зубів, і у малюка будуть не тільки здорові зуби, але ще і з’явиться правильна звичка на все життя — вчасно доглядати за зубами.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук