Як заохотити дитину менше користуватися гаджетами: практичні поради батькам


Опубліковано 09 Жовтень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Як заохотити дитину менше користуватися гаджетами: практичні поради батькам


Як заохотити дитину менше користуватися гаджетами: практичні поради батькам

Photo: Freepik


Більшість батьків з усіх сил стараються обмежити кількість часу, який діти стали проводити біля екранів. Попри те, що навчання у багатьох школах перейшло в площіну гаджетів, діти ще й весь вільний час прагнуть проводити за іграми та спілкуванням в мережі.

Втім, всі ми знаємо, що гаджети дуже впливають на наше здоров’я – фізичний та емоційний стан дитини, а також на її соціальне благополуччя. «Діти в місті» зібрали поради, які допоможуть вам зацікавити дитину чимось іншим, окрім гаджетів.


Власний приклад


Ми прагнемо виховувати дитину, часто забуваючи про самого себе. Якщо ви хочете, щоб дитина більше проводила часу в офлайні, демонструйте власний приклад. Більше спілкуйтеся з друзями, читайте, приділяйте час приємним активностям, спорту або хобі. Демонструйте власний приклад, обмежуючи свій власний час перед екраном. Завдяки вам дитина може побачити, що можна відірватися від гаджетів та провести час у реальному житті.

Врахуйте той факт, що зменшення кількості екранного часу допомагає покращити сон та його якість, зміцнює фізичне та психічне здоров’я. Крім того, з’являється більше часу на дослідження світу. Все це важливо не лише для дітей, а й для їхніх батьків.


Читайте також: Іграшки, які не розвивають: що не варто купувати дітям


Простір та час без гаджетів



Photo: Freepik


Ви можете встановити власні домашні правила, виділивши час без гаджетів або навіть зони. Наприклад, обідній стіл. Коли всі їдять, гаджети використовувати заборонено. Або коли всі грають у настільні ігри, не користуються смартфонами.

Також ви можете призначити годину до сну як час без екранів. Використовуйте цей час для того, щоб приготуватися до якісного сну. Також можна влаштовувати дні цифрової детоксикації, коли вся родина проводить час без екранів.

Варто зазначити, що за рекомендаціями ВООЗ, дітям до 2 років не рекомендують користуватися гаджетами, а малюкам до 4 років дозволяється використовувати гаджети не більше години на день.


Зробіть життя яскравим



Photo: Freepik


Можливо ви помічали за собою, що коли трапляється активний та цікавий день, навіть не хочеться заглядати в екрани. Так само і діти! Якщо вони матимуть гарну альтернативу, вони залюбки займатимуться чимось іншим. Приділяйте більше часу цікавому дозвіллю та фізичній активності, адже саме вона є природною протиотрутою від надмірного часу, проведеного перед екраном.


Без правил не обійтися


Звичайно, можна безкінечно придумувати альтернативні розваги, але дитина все одно тягнутиметься за планшетом. Тому мають бути правила та обмеження щодо часу, який дитина може дозволити собі проводити з гаджетами. Пояснюйте дитині, чому існують такі обмеження. Натомість пропонуйте альтернативні розваги: настільні ігри, головоломки, малювання, кросворди, конструктори тощо.


Вам може знадобитися наша стаття: Проблеми дитячого сну: що робити?






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук