У школах впровадили безкоштовне харчування: подробиці


Опубліковано 08 Жовтень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  У школах впровадили безкоштовне харчування: подробиці


У школах впровадили безкоштовне харчування: подробиці

Photo: freepik.com


З жовтня всі учні 1–4 класів в Україні будуть забезпечені безоплатним харчуванням. Таке рішення було ухвалено за ініціативою Президента. Раніше на безоплатне харчування мали право лише учні пільгових категорій, але цього року з бюджету виділено додаткових 2 млрд гривень, щоб забезпечити харчуванням всіх учнів початкової школи.


Безоплатне харчування


Відомо, що гроші будуть перенаправлені у місцеві громади у вигляді субвенцій, які допоможуть покрити витрати на гаряче харчування в школі. Субвенції мають забезпечити однакові умови для організації харчування в усіх школах.

Крім того, відомо, що Всесвітня продовольча програма ООН профінансує 30% вартості харчування для понад 160 тис. молодших школярів України та 50% вартості харчування для 18 тис. дітей, які навчаються у підземних школах Запоріжжя та Харкова.


Читайте також: Зміцнюємо імунітет перед осінніми холодами


Реформа шкільного харчування



Photo: freepik.com


Зазначається, що метою цієї ініціативи є не лише забезпечення дітей якісним харчуванням, а й формування правильних харчових звичок з раннього віку. Як відомо, в Україні вже декілька років реформується система харчування у школах. Ця реформа була ініційована і курується першою леді Оленою Зеленською. Мета реформи – формування культури здорового харчування та поширення її серед українських родин. Крім того, реформатори намагалися зробити шкільне харчування смачним і корисним для дітей, щоб їжа в школі не викликала негативних емоцій.

За останні роки вдалося змінити законодавчу базу та впровадити новітні технологічні моделі організації харчування в школах та садочках. Була ухвалена поетапна програма реформування шкільного харчування на 2023-2027 роки, яка передбачає підготовку фахівців, модернізацію харчових блоків тощо. Забезпечення учнів початкової школи та пільговиків безоплатним харчуванням також є пунктом реформи шкільного харчування.


Зверніть увагу на нашу статтю: Абетка Харчування: як через гру в українських школах діти вчаться правильно харчуватись 



Photo: freepik.com


В планах України вступити в міжнародну Коаліцію шкільного харчування, активніше співпрацювати з міжнародними організаціями в цьому питанні та переймати позитивний досвід інших країн.

Крім того, в Україні мають з’явитися опорні кухні та фабрики-кухні, де готуватимуть їжу для великої кількості дітей. А також розвиватимуться кулінарні хаби, де навчатимуть тренерів, які пізніше передаватимуть свої знання шкільним кухарям.


Читайте також: Рецепти здорових ласощів для дітей






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук