Альтернативні дитячі садочки: що може змінитися в дошкільній освіті


Опубліковано 01 Жовтень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Освіта >  Альтернативні дитячі садочки: що може змінитися в дошкільній освіті


Альтернативні дитячі садочки: що може змінитися в дошкільній освіті

Photo: Freepik


Влітку 2024 року парламент ухвалив новий закон про дошкільну освіту, в якому передбачено багато змін та нововведень для дитячих садочків. Заступниця міністра освіти і науки Євгенія Смірнова в інтерв’ю ZN.UA розповіла, що очікувати батькам та діткам вже найближчим часом, адже закон набере чинності вже наступного року. "Діти в місті" зібрали найважливіші нововведення, які очікують на українців.


Зверніть увагу на каталог приватних садочків Львова


Альтернативні типи дитячих садків


Як відомо, в Україні існує проблема з вільними місцями в державних садочках. Особливо ця проблема актуальна для великих міст, де не вистачає закладів освіти, а ті, які є, зазвичай переповнені. Для того, щоб записати дитину в садочок, існує електронна черга. Попри це багато дітей залишаються без місця в закладі дошкільної освіти.

Щоб вирішити цю проблему, планується створити альтернативні типи закладів дошкільної освіти. Наразі це лише ідеї, над реалізацією яких працюють у відомстві.


Мобільний дитячий садок

Це транспортний засіб, обладнаний всім необхідним для навчання дітей. Він приїздитиме за графіком і проводитиме уроки для діток. Такі «дитячі садки» актуальні для тих областей, де було зруйновано більшість закладів дошкільної освіти. Перший такий пересувний дитячий садок працюватиме в Херсонській області.


Читайте також: Центри розвитку та тематичні курси для дітей у Львові на 2024-2025 н.р.


Сімейний (родинний) садок

Дошкільний заклад, який створюватимуть у квартирі чи приватному будинку. Він має бути адаптованим до надання освітніх послуг невеликій кількості дітей. Викладати мають вихователі з відповідною ліцензією. За словами чиновниці, подібні садочки дуже популярні в Німеччині, Ірландії та Франції.



Photo: Freepik


Спеціальний дитячий садок для дітей із особливими освітніми потребами

Це заклади, які забезпечуватимуть навчання для дітей з особливими освітніми потребами, зумовленими фізичними, психічними, інтелектуальними порушеннями та розладами поведінки.


Міні-садок до п’яти дітей

Ще один вид компактного закладу, який можна буде облаштовувати в приватному приміщенні.


Центр педагогічного партнерства

Такі заклади будуть створені для підтримки і допомоги батькам, які виховують дітей самостійно, без відвідування садочку. Це будуть заняття для дітей разом з батьками.


Читайте також: Чим зайняти дитину мамам, які працюють вдома


Дошкільний осередок

Невеликі дитячі садочки, які відкриватимуть при школі, бібліотеці чи навіть компанії. Зазначається, що таким чином роботодавці зможуть залучати співробітників з дітьми, адже питання з садочком буде вирішено – діти знаходитимуться зовсім поруч.


Центр розвитку дитини

Заклади, де організовуватимуть розвиваючі програми для дітей, які не відвідують садочки. Також тут надаватимуть психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги.


Обов’язкова англійська мова



Photo: Freepik


У законі також передбачено, що англійська відтепер буде обов’язковою для дошкільнят. З 2026 року англійську діти вивчатимуть вже з 5-6 років. Зараз йде робота по підготовці вихователів, які працюють в дитячих садках. На безоплатній основі проводяться курси з англійської мови. Крім того, плануються курси, де вихователям викладатимуть методики навчання англійської мови дітей дошкільного віку. Існує й безліч інших ініціатив, які мають підготувати вихователів до нововведень.


Вам може сподобатися наша стаття: Ідеальний дитячий садочок – який він?






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук