Поділ холодильників за класами енергоспоживання


Опубліковано 27 Вересень 2024 о 15:00

Блог Діти в місті Львів >  Поділ холодильників за класами енергоспоживання


Поділ холодильників за класами енергоспоживання

Photo: freepik.com


Витрати на електрику є важливою статтею витрат при оплаті комунальних послуг. А холодильники — головні споживачі електрики у будинку, адже вони працюють цілодобово, підтримуючи свіжість продуктів та продовжуючи термін їхньої придатності. Періодично відключати пристрій від мережі — не вихід, тому краще перед покупкою обладнання розібратися, які економні режими і що означає клас енергозбереження.


Від чого залежить середній показник споживання


Виробники великої побутової техніки постійно випускають на ринок нові, вдосконалені моделі. Сучасні агрегати, наприклад — холодильники Electrolux, споживають різну кількість електрики.


На ці показники впливають такі характеристики:

  1. Потужність агрегату - один із найважливіших факторів при покупці. У сучасних моделей вона становить від 190 до 250 Вт, тоді як застарілі — 400–750 Вт.
  2. Місткість – у середньому становить від 100 до 380 л. Чим більший об'єм та габарити холодильника, тим вищий у нього рівень споживання енергії. Тому, якщо немає бажання протягом багатьох років переплачувати за потенціал, що не використовується, важливо вибирати холодильник відповідного розміру.
  3. Умови навколишнього середовища, наприклад, занадто висока температура повітря в приміщенні.

На енерговитратність впливає і тип розморожування. У сучасних агрегатів практично скрізь встановлена ​​автоматична функція. Знайти холодильник з ручним типом розморожування зараз досить важко, але такі моделі більш економічні у споживанні енергії.


Photo: freepik.com


Класи енергоспоживання


У характеристиках кожної моделі є латинська літера, яка є також на наклейках, що прикрашають агрегати, виставлені в магазинах. Це позначення класу енергоспоживання. Перша літера A – найекономніші моделі. Чим далі за алфавітом, тим витратніші агрегати. Якщо розглядати клас відповідно до споживання кВт/год на рік, можна отримати такі дані:

  • A — 60;
  • B — 60–90;
  • C — 90–130;
  • D — 130–200;
  • E — 200–300;
  • F — 300–400;
  • G — 400–500.

Тут наведено статистичні показники класу енергоспоживання. Фактичне значення залежатиме від умов використання та конкретних параметрів моделі. Наприклад, незважаючи на те, що агрегат приєднаний до мережі 24 години на добу, компресор працює не завжди. Так відбувається тому, що для підтримки заданої температури холодильники періодично вимикаються. Але в момент запуску двигуна вони також споживають електроенергію. Витрати на цей процес не враховуються в паспорті побутової техніки під час виведення середнього показника.

Ознайомившись із класами енергоспоживання, буде простіше вибрати відповідну модель холодильника. Майже всі сучасні агрегати випускаються з маркуванням C-B. Відмінність полягає у кількості знаків +, наступним за літерою. Чим їх більше, тим економічніша модель. Найвищий на сьогоднішній день клас енергоспоживання у холодильників – A.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук