Не знаю, ким хочу бути: проблеми профорієнтації


Опубліковано 24 Вересень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Не знаю, ким хочу бути: проблеми профорієнтації


Не знаю, ким хочу бути: проблеми профорієнтації

Photo: Freepik


Коли дитина досягає віку усвідомлення всього різноманіття професій, які існують, вона починає приміряти на себе кожну. З дитинства батьки чують: «Я буду принцесою!», «Я буду військовим!», «Я буду вчителем!»…і все це від однієї дитини по декілька разів на тиждень. З часом, звичайно, погляди та бажання змінюються, однак далеко не всі діти до закінчення школи можуть визначитися з напрямком, у якому вони хочуть рухатись далі. Сьогодні «Діти в місті» розкажуть вам про проблеми профорієнтації сучасного покоління і допоможуть наблизити дитину до вибору майбутньої професії.


Заняття з профорієнтації


Вибір професії – один із важливих чинників того, як складеться подальше життя та як дитина в ньому буде себе почувати. Адже всім хочеться не лише заробляти гроші, але й показати свій потенціал та отримувати справжнє задоволення від своєї діяльності.

Підготовка молоді до вибору професії – важлива проблема як з точки зору народно господарських, соціальних, так і психолого-педагогічних аспектів. Саме тому у багатьох школах проводять спеціальні заняття з профорієнтації для учнів 9-11 класів. Завдяки такій допомозі учні виявляють свої індивідуальні схильності та психологічні можливості, щоб прийняти правильне рішення щодо можливої професійної діяльності.

У більшості шкіл такі заняття відсутні, або полягають у тому, що дітям пропонують пройти декілька тестів та орієнтовно ознайомлюють їх зі спектром існуючих професій. Але така профорієнтація часто має формальний характер і далеко не завжди допомагає молоді усвідомити свої справжні інтереси та розкрити потенціал. Вибір майбутньої професії – це процес, який потребує глибокого розуміння себе, індивідуальних консультацій та якісного ознайомлення з ринком праці.


Читайте також: Як допомогти підлітку вибрати майбутню професію: нетипові ідеї


Проблеми сучасної профорієнтації



Photo: Freepik


Говорячи про шкільну профорієнтацію, розуміємо, що однією з ключових проблем є те, що тести не можуть точно визначити здібності та схильності учнів.

  • У багатьох школах профорієнтаційні заняття не враховують індивідуальних особливостей і не допомагають школярам сформувати чітку мету. Випускники часто проходять профорієнтаційні тести лише формально, не замислюючись про їхню сутність, і не отримують достатньо підтримки у розвитку особистих інтересів.
  • Діти просто не мають достатньої інформації про різноманіття професій або ж мають застарілі уявлення про них. Спеціальності, які вважалися престижними кілька десятиліть тому, сьогодні можуть бути менш затребуваними, тоді як нові галузі, такі як IT технології, потребують більше уваги.
  • Часто підлітки піддаються тиску стереотипів і намагаються відповідати очікуванням родини, а не власним інтересам. Батьки, хоч і з добрими намірами, можуть наполягати на виборі професії, яка здається більш «стабільною» або «прибутковою», забуваючи про важливість особистих схильностей та задоволення від роботи.
  • Багато випускників просто не відчувають внутрішньої наснаги для вибору певної професії. Значну роль відіграє саме мотивація, яка спонукає особистість орієнтуватись на ту чи іншу професією. Мотивація, яка повинна стати рушійною силою для усвідомленого вибору, часто відсутня через особисті причини.

Невизначеність у виборі професії, обмежені можливості для початку кар’єри та відсутність гарантій зайнятості вимагають нових підходів до розвитку професійного потенціалу молоді.


Як допомогти дитині з вибором професії



Photo: Freepik


  • Виявіть схильності дитини, її хобі та інтереси.
  • Покажіть професії зсередини.
  • Складіть список найактуальніших напрямків і визначтесь із тим, які підходять та цікавлять вашу дитину.
  • Підтримуйте прагнення до самостійного вибору.
  • Пройдіть онлайн-тест на профорієнтацію.
  • Сприяйте практичному досвіду.
  • Поясніть дитині, що вибір професії – це не остаточне рішення на все життя. У світі все швидко змінюється, і важливо бути гнучким та готовим до нових можливостей.


Головне – підтримуйте дитину, допомагайте їй розвиватися і вірити у свої сили, щоб вона змогла знайти той шлях, який приноситиме задоволення і відповідатиме її особистим цілям.


Читайте також: Що найскладніше в НМТ: на що звернути увагу






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук