Зміцнюємо імунітет перед осінніми холодами


Опубліковано 18 Вересень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Зміцнюємо імунітет перед осінніми холодами


Зміцнюємо імунітет перед осінніми холодами

Photo: freepik.com


Літо потрохи віддає кермо управління осені, тому ми вже відчуваємо подих осені, прохолоди та холодів, що наближаються. Як відомо, восени активуються вірусні захворювання. Це пов’язане з тим, що температура повітря знижується, а разом з цим і імунітет людини – її здатність опиратися хворобам.

«Діти в місті» зібрали практичні поради та стратегії підвищення імунітету, які допоможуть підготуватися до зміни сезонів.


Збалансована дієта


Найперше, що напряму впливає на імунітет, це продукти, які ми їмо. Наш раціон має складатися з поживних речовин, які повністю закривають потреби організму. Обирайте продукти, багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантами.


Які вітаміни мають бути присутні в раціоні:

  • вітамін С (цитрусові, болгарський перець),
  • вітамін D (жирна риба, яєчні жовтки),
  • цинк (м’ясо, молочні продукти, горіхи),
  • пробіотики (йогурт, кефір, ферментовані продукти).

Намагайтеся використовувати для приготування їжі різнокольорові фрукти та овочі, цільнозернові зерна, корисні жири.

На імунну функцію також впливає вода. Вона допомагає вимивати токсини з організму і підтримує вироблення лімфи. Пийте достатньо води протягом дня та слідкуйте, щоб дитина не пила газовану воду та різноманітні соки із вмістом цукру.


Здоровий сон



Photo: freepik.com


Якщо людина має регулярний недосип, її імунітет починає стрімко знижуватися. Тому восени треба приділити особливу увагу здоровому сну. Дітям та підліткам необхідно спати більше, ніж дорослим. Під час сну організм виробляє цитокіни, які допомагають боротися з інфекцією.


Читайте також: Як поліпшити сон в умовах війни


Корисні звички


Корисна рутина здатна зміцнювати імунітет на постійній основі. У першу чергу, це регулярні посильні фізичні навантаження. Почати можна зі звичайної руханки зранку. Фізичні навантаження додають енергії, позитивно впливають на кровообіг і в цілому роблять людину більш здоровою та стійкою до зовнішніх негативних чинників.

Дітям необхідно мати щоденне фізичне навантаження протягом 60 хвилин. Це може бути сопрт, прогулянки або активні ігри.


Стрес



Photo: freepik.com


Вчені вже не раз доводили, що стрес, а тим більше хронічний стрес, повільно вбиває нашу імунну систему. Саме тому люди, які переживають стрес на роботі чи в особистому житті, часто починають хворіти. Навчіть дитину керувати стресом, розслаблятися та підтримувати гармонію в повсякденному житті.

Давайте дитині емоційну підтримку – стільки, скільки вона потребує. В наш непростий час – це базова потреба дитини. Позитивна атмосфера в родині допомагає дітям впоратися з тривогою.


Добавки для підсилення імунітету


Восени можна звертатися до різноманітних харчових добавок або БАДів, але не варто призначувати їх собі самостійно. В ідеалі необхідно проконсультуватися з нутріціологом або сімейним лікарем. Можна також здати аналізи, щоб перевірити, чи немає у вас та у ваших дітей дефіцитів по вітамінах.

Для підвищення імунітету можуть бути корисні різноманітні вітаміни, пробіотики та добавки з вітаміном D.

Використовуйте цілісний підхід, щоб підтримувати здоров’я ваших дітей. Невеликі, послідовні зусилля мають велике значення в захисті здоров'я протягом холодних місяців.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Не тільки чіа та кіноа: добірка українських суперфудів






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук