Чому діти приходять спати до батьків: думка нейропсихолога


Опубліковано 06 Вересень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Чому діти приходять спати до батьків: думка нейропсихолога


Чому діти приходять спати до батьків: думка нейропсихолога

Photo: Freepik


Багатьом батькам доводилося стикатися з нічним гостем, коли їхня маленька (а інколи вже і не маленька) дитина заповзала до них у ліжко посеред ночі. Нерідко батьки починають бити на сполох, вважаючи, що це є проблемою, і що дитина має спати в окремому ліжечку або навіть в окремій кімнаті.





«Діти в місті» поспілкувалися з сімейним та дитячим психологом, нейропсихологом, арт-терапевтом, спеціалістом по сенсорно-моторному розвитку Оксаною Манзюк, яка поділилася своїм поглядом на питання спільного сну з дітьми.


Чому спільний сон – це добре


За словами Оксани Манзюк, діти завжди хочуть спати з батьками, і це природно. Психолог вважає, що сьогодні, коли українці щодня переживають надважкі емоції та стрес, спільний сон має безліч переваг.


«Сумісний сон сприяє зміцненню емоційних зв’язків між батьками і дітьми. Існують також практичні аспекти здоров’я та безпеки. Фізична близькість батьків допомагає забезпечити психологічний комфорт та безпеку для дітей. Це може допомогти зменшити стрес та тривожність, сприяє спокійному сну», - зазначає спеціаліст.


Читайте також: Як поліпшити сон в умовах війни


Позитивний вплив на нервову систему


На думку дитячого психолога, ідеальна ситуація – коли дитина починає спати окремо в своєму ліжечку в 3-4 роки. Оксана додає, що має трохи нетрадиційний погляд на спільний сон, однак вона впевнена, що при такому підході нервова система дитини вчиться і поступово звикає до самостійного засинання.


«Я нейропсихолог, який з кожним роком спостерігає, що нормотипових дітей стає все менше. Все більше народжується дітей, які мають низьку нейродинаміку, гіперактивність, РАС, високочутливість», - ділиться своїм досвідом Манзюк.


Вона додає, що практично всі українські діти отримали травму війни. В таких дітей порушена робота нейромедіаторів, існує дисбаланс в сенсорній системі, вони дуже схильні до нічних страхів на фізіологічному рівні.


«Це схоже на панічні атаки, які відчувають дорослі. Коли дитина витрачає багато сил на страхи, її гормональна, нейромедіаторна і нервова система не відновлюються під час сну. Під час сну виділяється гормон росту. А при страху виділяється адреналін і норадреналін, які блокують цей гормон росту. Якщо дитина відчуває постійний страх, вона не може гармонійно розвиватися», - зазначає психолог.



Photo: Freepik


За словами Манзюк, якщо сумісний сон з батьками може хоч якось розслабити дитину, то воно того варте. Деякі мами під час війни самі забирають дитину до себе, так вони можуть більш повноцінно спати і розслабитись.


«Коли батьки поруч, в дитячий мозок йде сигнал, що все добре, і нервова система розслабляється. Я за те, щоб батьки були гнучкими, знали тип нервової системи своєї дитини. Тільки їм вирішувати, наскільки зараз дитині потрібен сумісний сон і коли прийде час відокремити його», - резюмує нейропсихолог.


Вам може сподобатися наша стаття: Як висипатися в умовах нестачі сну: поради від спеціаліста






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук