Тренуємо руку для письма: як повернути дитині гарний почерк


Опубліковано 02 Вересень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Тренуємо руку для письма: як повернути дитині гарний почерк


Тренуємо руку для письма: як повернути дитині гарний почерк

Photo: Freepik


Після літа у більшості дітей псується почерк. Це пов’язане з тим, що 3 місяці специфічні м'язи руки не тренувалися і просто ослабли. У тих діток, які багато малюють та тренують дрібну моторику, ситуація краща. Але загалом усім діткам знадобиться час та тренування, щоб відновити здатність багато, довго та красиво писати.

«Діти в місті» зібрали для вас добірку вправ для руки, які можуть стати в нагоді для тренування навички гарно писати.


Вправи для зміцнення м'язів


Більшість вправ для письма спрямовані на те, щоб натренувати м'язи рук та пальців, а також покращити координацію. Почати можна з найпростіших побутових справ.


Чищення горіхів

Наприклад, очищення горіхів від шкаралупи. Така діяльність розвиває силу кисті руки, координацію та терпіння. Можна чистити волоські горіхи, фундук або будь-які інші, які будуть під рукою.



Photo: Freepik


Робота з папером

Доручіть дитині щось вирізати. Вирізання паперу - ідеальна вправа для розвитку координації рук та контролю. Також можна рвати папір на дрібні шматочки. Така проста вправа допомагає зміцнювати м'язи. Можна надати дитині багато різних видів паперу, який вона має порвати.


М'ячі-антистрес

Стиснення антистресових м'ячів або простого гумового м'яча добре допомагає зміцнити пальці та руки, а також розвиває силу та витривалість.


Читайте також: Як виправити дитячий почерк і чи потрібно це робити


Ігри, корисні для рук та пальців


Не всі діти люблять прописи чи нудні заняття для розвитку дрібної моторики. У таких випадках на допомогу приходять ігри.


Битва повітряними кульками

Дитині необхідно взятися пальцями за вузлик (основа кульки) і спробувати вибити кульку з ваших рук, утримавши свою.


Гусениця

Необхідно загорнути дитину в плед або простирадло, залишивши при цьому вільними руки. Дитина повинна проповзти по підлозі, використовуючи лише руки та імітуючи рухи гусениці.



Photo: Freepik


Гра з пластиліном

Пластилін, модулін, глина – чудовий спосіб зміцнити м'язи рук та пальців. Заохочуйте дитину займатися з різними текстурами, які їй більше до вподоби. До речі, слайми також належать до корисного виду діяльності.


Нанизування бусинок

Якщо ваша дитина любить працювати з намистинами, бісером та іншими дрібними матеріалами – чудово! Такі заняття чудово тренують дрібну моторику. При регулярній практиці пальчики стають набагато міцнішими і сильнішими.


Гумочки для рук

Ще одна цікава вправа для дітей. Для цієї гри необхідно 2 особи. Завдання - перехоплювати резиночки один в одного, створюючи різні візерунки.


І, звичайно, бажано, практикуватися писати. Особливо якщо дитина тільки готується до школи. Для цього підійдуть прописи, бажано не нудні. Давайте дитині обводити фігури та лінії. Також добре допомагає малювання пальцями. Пам'ятайте, що тренування рук і підготовка їх до письма повинна включати різні вправи, які спрямовані на розвиток сили, координації та дрібної моторики.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Вплив дрібної моторики на розвиток дитини: поради психолога






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук