Що потрібно знати про правець: посібник для батьків


Опубліковано 25 Червень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Що потрібно знати про правець: посібник для батьків


Що потрібно знати про правець: посібник для батьків

Photo: Freepik


Правець – це гостре інфекційне захворювання, яке вражає нервову систему, призводить до сильних м’язових спазмів, а при відсутності лікування може призводити до смерті. За даними ВООЗ, щороку від правця помирає близько 30 тис. новонароджених та 15 тис. дорослих по всьому світу. Це захворювання є дуже небезпечним, тому більшість дітей в Україні мають від нього щеплення.

«Діти в місті» дізнавалися про перші симптоми, лікування та профілактику правця.


Що таке правець?


Ця хвороба викликається бактерією Clostridium tetani, яка найчастіше зустрічається в ґрунті, пилу та фекаліях тварин. Ця бактерія може потрапити в організм людини через ранку на тілі. При контакті з людиною вона виробляє токсин, який негативно впливає на нервову систему.

Варто зазначити, що правець не є заразним, він не передається від людини до людини. Зараження відбувається через пошкоджену шкіру. Це можуть бути ранки на ногах, опіки, укуси тварин, подряпини, хірургічні рани.


Читайте також: Кашлюк: симптоми та профілактика хвороби


Симптоми правця



Photo: Freepik


Інкубаційний період цього захворювання становить від 3 до 21 дня. Найчастіше перші симптоми проявляються через два тижні після зараження. Спочатку людина може відчувати проблеми з м’язами, особливо в щелепі та шиї. Першими симптомами також є дратівливість та утруднене ковтання.


Коли захворювання прогресує, з’являються наступні симптоми:

  • сильні м’язові спазми,
  • ускладнене відкриття рота,
  • лихоманка та потовиділення,
  • біль в голові і м’язах,
  • прискорене серцебиття,
  • труднощі з ковтанням,
  • підвищена чутливість до світла та звуків.

Якщо вчасно не реагувати та дозволяти захворюванню прогресувати, можуть з’явитися такі ускладнення як дихальна недостатність і зупинка серця. Зазначимо, що ризик смерті від правця складає від 10 до 70%.


Профілактика правця



Photo: Freepik


Найефективнішою профілактикою цього небезпечного захворювання є вакцинація. Щеплення від правця в Україні проводять у 2, 4, 6 та 18 місяців. Пізніше проводиться ревакцинація – у 6 та 16 років. З 26 років щеплення потрібно робити кожні 10 років. Щоб захист був ефективним, необхідно чітко дотримуватися календаря щеплень.

Також для запобігання захворювання необхідно правильно доглядати за ранами. Якщо ви маєте пошкодження на шкірі, обов’язково промийте його водою з милом або антисептиком, після чого закрийте чистою пов’язкою.


Лікування правця


Якщо ви спостерігаєте симптоми, схожі на ті, що ми описували вище, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. Зазвичай лікування включає введення правцевого антитоксину, а також лікування антибіотиками. Використовуються також препарати для контролю спазмів і заспокійливі.

Чим раніше розпочато лікування, тим більше шансів уникнути важких симптомів. Однак при важких випадках людину з симптомами правця мають госпіталізувати у відділення інтенсивної терапії.

Попри те, що українці сьогодні мають змогу отримати швидку та якісну медичну допомогу, найефективнішим засобом профілактики правця була і залишається вакцинація. Не нехтуйте календарем щеплень і захищайте себе і своїх дітей від небезпечних хвороб.


Вам буде корисною наша стаття: Рекомендовані щеплення: у МОЗ розповіли, як отримати захист від інфекційних хвороб






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук