Як навчити дитину спілкуватися з однолітками


Опубліковано 21 Червень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Як навчити дитину спілкуватися з однолітками


Як навчити дитину спілкуватися з однолітками

Photo: Freepik


Спілкування з однолітками – важливий етап у розвитку дитини. Для малечі дуже важливо навчитися взаємодіяти з іншими дітьми, будувати дружні стосунки. Не менш важливий розвиток емпатії.

«Діти в місті» зібрали для вас поради, які допоможуть вам налаштувати дитину на відкрите спілкування з оточуючими.


Чому це важливо


Соціальні навички напряму впливають на якість життя людини, адже вони необхідні для побудови різноманітних стосунків (дружніх, особистісних, робочих). Стосунки з оточуючими, у свою чергу, допомагають нам функціонувати в суспільстві.


Соціальні навички включають в себе:

  • ефективне спілкування,
  • розуміння соціальних сигналів,
  • керування емоціями,
  • вирішення конфліктів.

Якщо у людини розвинуті ці навички, вона здатна на розбудову здорових взаємостосунків. Спеціалісти зазначають, що ранній розвиток соціальних навичок позитивно впливає на психічне здоров’я дитини. Тому батькам треба приділяти вдосталь уваги тому, щоб забезпечити для дитини оточення з однолітків, яке позитивно впливатиме на її розвиток.


Етапи соціального розвитку



Photo: Freepik


В різному віці діти проходять через різні етапи соціального розвитку.

  • До 2-х років діти спостерігають за однолітками. Вони можуть копіювати якісь дії, але більшу частину часу вони уважно розглядають інших. Якщо дитина бачить одних і тих самих дітей часто (наприклад, в дитячому садочку), вона починає впізнавати знайомі обличчя.
  • В період 2-5 років діти вчаться взаємодіяти з іншими. Вони починають грати разом з однолітками, потрохи приймають правила гри, розвивають емпатію.
  • З 6 до 12 років вже може розвиватися дружба, адже стосунки з однолітками стають стабільнішими. В цьому віці у багатьох можуть сформуватися стосунки, які триватимуть все життя.


Вам може сподобатися наша стаття: 5 порад, як зберегти дружбу на все життя


Де шукати спілкування


Наявність можливостей для різноманітного спілкування з однолітками залежить від того, де живе сім’я. У деяких є великі подвір’я з дитячими майданчиками, де дітям доволі легко заводити знайомства і будувати дружні стосунки. У деяких навпаки, немає поруч з місцем проживання простору, де можна зустрічати інших дітей. У будь-якій ситуації необхідно шукати можливості для того, щоб знайти для дитини спілкування.

Це можуть бути різноманітні соціальні заходи для дітей, ігри, майстер-класи. Підійде все, де діти займаються спільною діяльністю. Можна почати з невеликих груп, де дитина зможе взаємодіяти з іншими.

Гарним виходом є позакласні заходи, куди діти ходять регулярно. На таких гуртках часто зав’язуються дружні стосунки, адже діти об’єднанні спільним хобі, простором, радощами і складнощами. Спільні інтереси та приналежність до групи додає дитині відчуття впевненості.


На що звернути увагу



Photo: Freepik


Від природи всі ми різні і комунікативні навички у всіх нас розвинуті по-різному. Враховуйте особливості вашої дитини та надавайте підтримку і допомогу, якщо необхідно.

Розпочати можна з навичок спілкування. Навчіть дитину, як правильно знайомитися і презентувати себе, як висловлювати свої думки, почуття та бажання, як уважно слухати інших. Обов’язково обговорюйте невдачі, якщо у дитини не вийшло зав’язати розмову чи подружитися з кимось з однолітків.

Вчіть дитину співпереживанню та розумінню інших людей. Для цього потрібно постійно проговорювати різні ситуації та пояснювати дитині контекст. Більше обговорюйте емоції та вчіться їх розрізняти, як у себе, так і у інших людей.


Про розвиток емпатії читайте в нашій статті: Навчання емпатії: як виховувати добрих дітей


Обов’язково приділіть увагу навичкам вирішення конфліктів, адже це є дуже важливою частиною соціальних взаємодій. Навчіть дитину конструктивно виходити з конфліктних ситуацій, а у разі потреби звертатися за допомогою до дорослих.

Звичайно ж, важливо подавати власний приклад позитивної соціальної взаємодії. Діти спостерігають за нами у нашому повсякденному житті і переймають нашу поведінку.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук