Як навчити дитину читати: поради для батьків


Опубліковано 19 Червень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Як навчити дитину читати: поради для батьків


Як навчити дитину читати: поради для батьків

Photo: Freepik


Більшість дітей вчиться читати у 6-7 років, однак є й ті, хто опановує цю навичку раніше. Все залежить не лише від природних талантів, а й від занять і практики. Для деяких діток цей процес може бути доволі складним і довгим. Однак це теж нормально, адже всі ми різні і здібності у всіх різні.

«Діти в місті» дізнавалися, з чого почати навчання та як правильно вчити дітей читати.


Перші кроки


Перед тим, як дитина почне читати, вона має вивчити основні фонетичні звуки та букви. Перший крок – це, безумовно, фонематична обізнаність. Коли дитина вміє використовувати різні звуки та утворювати з них слова. Щоб розвинути цю навичку, використовуйте ігри, де необхідно римувати слова, ділити їх на окремі звуки або змішувати звуки для утворення нових слів.

Наприклад, запропонуйте дитині придумати слова, які римуються зі словом «дід». Або нехай малеча визначає звук, з якого починається назване вами слово.

Після того, як зі звуками ви розібралися, можна переходити до абетки. Діти мають вивчити абетку: вигляд малих і великих літер, а також їх вимову. Тут на поміч прийдуть численні книжки, ігри та головоломки. Ви також можете дивитися мультики та слухати пісні про абетку. Використовуйте всі наявні можливості, щоб вивчити з дітьми літери.


Середовище для читання



Photo: Freepik


У дітей, оточених книжками, шанси раніше почати читати більші, ніж у тих, у кого є лише декілька книжок. Наявність різноманітних книжок навколо заохочує до читання. Добре, якщо дитина має вибір і навколо неї є книжки різних форматів, розмірів та різної тематики. Добре, якщо вдома є облаштований куточок для читання – зручний та комфортний.

Щоб мотивувати дитину читати та виховати в ній інтерес до книжок, відвідуйте книгарні та бібліотеки. У великих містах зараз набирають популярність книгарні-кав’ярні, де можна і почитати, і попити кави або лимонад. Або навіть просто побути в чарівній книжковій атмосфері.

Щоб дитина прагнула читати, зробіть це обов’язковою традицією – читайте дитині вголос. Це можна робити перед сном, поєднуючи приємне з корисним. Коли дитина спостерігає за тим, як читаєте ви, вона автоматично переймає ваш ритм мови, збагачує свій словниковий запас, а також активізує свою уяву. Не забувайте обговорювати історії, які ви разом читаєте. Це стимулює дитину більше цікавитися та захоплюватися літературою.


Читайте також: Дитяча онлайн-бібліотека: розкриваємо шлях до читання


Поради для батьків


На перших етапах необхідно вчити фонетику. Тут вам на допомогу прийдуть картки, онлайн-ресурси або зошити, які допомагають тренувати співвідношення буква-звук.

Коли ви вивчаєте букви, починайте складати з них маленькі слова. Слова з двох-трьох-чотирьох літер зазвичай запам’ятовуються, їх не потрібно розшифровувати. Надалі запам’ятовування коротких слів допомагає забезпечити плавність читання та розуміння.

Ви можете створити картки з такими словами або придбати вже готовий набір, де з картинками представлені такі слова, як «кіт», «мед», «мама» тощо. Регулярно грайтеся в ці ігри і повторюйте ці слова.

Починати повноцінне читання необхідно за маленьких книжок, які дитина в змозі осилити. Для початку краще обирати маленькі книжки з віршиками на чотири строки. Після кожного прочитаного віршика необхідно хвалити дитину і наголошувати на її досягненнях.



Photo: Freepik


Коли дитина вже швидко читає віршики, можна переходити до маленьких оповідань. Такий індивідуальний підхід допомагає розвивати навички читання у власному темпі. Варто обирати книжки, які будуть трошки складними для дитини, щоб їй було чому вчитися.

Щоб діти були більш вмотивовані читати, обов’язково враховуйте їхні інтереси. Якщо є можливість, нехай дітки самостійно обирають книжки, які хочуть прочитати. Це можуть бути книжки про динозаврів або космос для хлопчиків, або книжки про звіряток та фей для дівчат.


Не засмучуйтеся, якщо у вас довгий час не виходить навчити дитину читати. Треба розуміти, що у кожної дитини свій темп та свої здібності. Це навчання потребує не лише терпіння батьків, а й сприятливого середовища.


Вам може сподобатися наша стаття: Скоромовки та чистомовки для швидкочитання






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук