Вплив дрібної моторики на розвиток дитини: поради психолога


Опубліковано 14 Червень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Вплив дрібної моторики на розвиток дитини: поради психолога


Вплив дрібної моторики на розвиток дитини: поради психолога

Photo: Freepik


Дрібна моторика грає серйозну і важливу роль у загальному розвитку дитини. Те, що дитина робить руками, складаючи пазли та конструктор, займаючись з мозаїкою, напряму впливає на розвиток пам’яті, концентрації уваги, мислення. Розвиток мовлення теж доволі часто пов’язують з розвитком дрібної моторики.

Якщо дитина має труднощі з дрібною моторикою, частіше за все вона також матиме труднощі з навчанням, письмом, мовленням. Тому батькам необхідно приділяти цьому достатньо часу і уваги.




Дитячий психолог, ESDM фахівець, КПТ-консультант, SOS Feeding Trained Therapist Вікторія Яворська поділилася з «Діти в місті» своїм досвідом та дала практичні поради батькам.


Обов’язково зберігайте собі список вправ та занять з дітьми!



Вплив дрібної моторики


За словами Вікторії, розвиток дрібної моторики є дуже важливим, адже діти використовують ці навички у всіх повсякденних рутинах, таких як ігри, харчування, одягання, академічні навички (письмо).


«Можливість виконувати всі ці рутини самостійно дає малюкові відчуття впевненості в собі та добре впливає на самооцінку. Діти розуміють, що можуть потурбуватись про себе, коли це необхідно. Це сприяє активному розвитку самостійності», - зазначає експертка.


У дорослому віці безліч повсякденних завдань також вимагають навичок дрібної моторики: чищення зубів, користування виделкою, творча діяльність. Ці навички необхідні навіть, щоб переписуватись у месенджерах чи користуватись гаджетами. Завдяки їм ми отримуємо задоволення від улюблених хобі: відеоігри, гра на музичних інструментах, малювання, в’язання, збирання пазлів тощо.


«Важливо розуміти, що багато професій потребують добре розвинених навичок дрібної моторики. Це мистецькі сфери, медична галузь та більшість технологічних спеціальностей», - наголошує Вікторія.


Читайте також: Як виправити дитячий почерк і чи потрібно це робити


Підходи до розвитку дрібної моторики



Photo: Freepik


Вікторія Яворська пояснює, що існують різні підходи до розвитку дрібної моторики у дітей різного віку, оскільки розвиток малюка супроводжується змінами в його можливостях, потребах та здібностях. Підходи можуть різнитись як у спеціалістів різноманітних напрямків, так і у батьків.


«І різні підходи - це нормально, кожен вибирає той, який лягає в систему цінностей батьків та комфортний для дитини», - зазначає психолог.


  • До першого року життя - це зазвичай ігри, які включають основні моторні навички: тримати предмети у руках, стискати їх, тягнути, передавати з однієї руки в іншу.
  • Дошкільний вік: конструктори, малювання, вирізання, складання пазлів, поступово ускладнюючи складність завдання.
  • У шкільному віці навички дрібної моторики зазвичай удосконалюються в процесах письма та малювання, а також у розвитку моторної вправності та точності рухів.


«Загалом, підходи до розвитку дрібної моторики варіюються від простих ігор до складніших завдань, враховуючи рівень розвитку та потреби дитини. Головне, щоб цілі, які ви ставите для малюка були досяжними, а процес тренування навички – веселим», - резюмує експертка.


Недостатньо розвинута дрібна моторика


Щоб відстежувати норми розвитку основних сфер маленьких дітей існують таблички приблизного розвитку певних вікових норм. Вони висвітлені на сайті CDC (Центри контролю та профілактики захворювань США).


Вікторія Яворська перерахувала ознаки, за якими можна помітити недостатній розвиток дрібної моторики у дитини:

  1. Невдачі у виконанні завдань, що потребують точних рухів. У малюків це може включати такі завдання як мозаїка, скарбничка, нанизування намистин на шнурок і так далі. У дошкільнят - вирізання за контуром, складання пазлів, малювання деталізованих малюнків або конструювання іграшок.
  2. Низький інтерес до діяльностей, пов’язаних з дрібною моторикою. Діти з недостатньо розвинутою дрібною моторикою можуть уникати таких ігор, бо вони викликають у них стрес та фрустрацію.
  3. Труднощі з самообслуговуванням. Діти можуть мати проблеми з виконанням повсякденних рутин, включаючи навички самообслуговування, таких як застібання кнопок, зав’язування шнурків або користування столовими приладами.
  4. Проблеми з письмом. Діти можуть мати проблеми з правильним триманням олівця, малюванням, написанням літер і цифр.



Рекомендації для розвитку дрібної моторики


За словами Вікторії, є дві основні групи підходів: розвиток під час побутових рутин і догляду за собою та сфери загального розвитку (ігри, творчість, академічні вправи, рухливі ігри).


«Проте, знову ж таки, підходів та методик є багато, але найкраще розвивати навички дрібної моторики малюка у рутинах: одягання (зав’язування шнурків, одягання шкарпеток, босоніжок, використання застібок, липучок, ґудзиків, ременів), харчування (користування столовими наборами, відкривання ланч-боксів, пляшок, пакетів з продуктами, користування склянками), догляд за собою (чищення зубів, розчісування волосся, туалет, витирання рушником), творчі ігри (малювання, різання, конструювання).


Найкорисніші заняття і вправи



Photo: Freepik


  1. Маніпулятивні ігри. Використання різних ігрових матеріалів, таких як глина, пластилін, кінетичний пісок, тісто та конструктори допомагає дітям розвивати дрібну моторику, творчість та уяву. Також сюди відносяться всі іграшки антистреси, фіджети та тактильні предмети.
  2. Творчі активності. Малювання по контуру, водні розмальовки, пальчикові фарби, розфарбовування, аплікації, робота з клеєм та ножицями, використання піпеток та склянок, а також використання додаткових матеріалів (спонжики, губки, палички).
  3. Натуралістичне навчання. Використання таких матеріалів як каміння, листочки, квіточки, гілки, шишки допомагає не лише якісно розвинути дрібну моторику (збирати, підіймати, відривати, ламати, складати), але й придумати чудову гру та розвинути креативність.
  4. Вирізання та складання пазлів. Робота з папером - це не лише вирізати, але й складати, жмакати, рвати. Це сприяє розвитку моторики та рухової координації, а пазли чудово впливають на розвиток просторового сприйняття, процесів узагальнення та удосконалюють дрібну моторику.
  5. Ігри з паличками, бісером, геометричними фігурами, різна мозаїка та інші предмети. Це може включати роботу з різними матеріалами, що потребують точності рухів для розміщення або створення певних образів.
  6. Сенсорні коробки. Ігри з сенсорними коробками, які наповнені такими матеріалами, як рис, квасоля, пісок чи вода, сприяють тактильному дослідженню та розвитку дрібної моторики. Ви можете робити ці контейнери у вигляді різних місцевостей (ферма, пустеля, ліс) або вивчаючи пори року (сніг, листки, травичка), тим самим розвиваючи інші сфери малюка.
  7. Ігри та завдання, що сприяють контролю рухів. Наприклад, гра на музичних інструментах, розвиток балансу тіла, вправи на розвиток великої моторики, орієнтації в просторі або виконання завдань з використанням послідовних рухів.


Читайте також: Дитячі саморобки: чим зайняти дитину, коли немає світла






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук