Алергія на сонце у дітей та дорослих: що робити


Опубліковано 23 Травень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Алергія на сонце у дітей та дорослих: що робити


Алергія на сонце у дітей та дорослих: що робити

Photo: Freepik


Сонце – унікальний об’єкт, який забезпечує життя на нашій планеті, однак є доволі небезпечним для людей. Вплив ультрафіолетових променів може бути як корисним, так і дуже небезпечним. Одним із таких небезпечних проявів є алергія або фото чутливість до сонця. Це аномальна реакція шкіри на сонячне світло.

«Діти в місті» дізнавалися, як проявляється алергія на сонце, та що з цим робити.


Причини та прояви алергії


Найпоширенішою формою алергії на сонце є висипання та почервоніння. Воно може проявлятися вже через декілька хвилин перебування на сонці. У декого шкіра реагує на сонце буквально миттєво, у інших – проявляється при певних обставинах. Наприклад, під час довготривалого перебування на сонці, засмаги. Або під час відпочинку на морі, коли шкіра, покрита сіллю після купання, вступає в контакт з сонячними променями.

Варто зазначити, що сонце у великій кількості шкідливо для всіх. Воно негативно впливає на нашу шкіру, провокує процеси старіння і може викликати захворювання шкіри. Втім, алергічні реакції пов’язані з реакцією імунної системи на сонячне світло.

Алергія на сонце має наступні симптоми: почервоніння, свербіж, горбки або пухирі на шкірі. Ці симптоми можуть зберігатися протягом декількох днів після контакту з сонцем.


Читайте також: Як захистити дитину від сонця і чому це важливо


Як розпізнати алергію



Photo: Freepik


Проблема в тому, що алергія на сонце може виглядати так само, як і алергія на харчові продукти або реакція на якісь хімічні засоби. Втім, важливо визначити, що саме провокує реакцію на шкірі. Алергія зазвичай проявляється на місцях, які потрапляли під прямі промені сонця. Варто звернути увагу на той факт, що під час повторного впливу сонця на шкіру після перших проявів алергії симптоми можуть значно погіршуватися. Тобто, якщо після легкого почервоніння чи появи висипання ви знову опинилися на сонці без захисту, почервоніння можуть поширитися на більші ділянки шкіри, може з’явитися сильний свербіж та проблеми із диханням.

Звичайно, для встановлення точного діагнозу необхідно буде звернутися до лікаря, щоб провести тести, включно з фототестуванням.


Як лікувати алергію


Якщо ви помітили прояви алергії у вашої дитини, найперше, що необхідно зробити, це сховатися від сонця та намагатися уникати прямих сонячних променів. Зняти неприємні симптоми допоможуть прохолодні компреси та різноманітні зволожуючі засоби.

Запалення і свербіж можна знімати за допомогою спеціальних кремів та спреїв, які вам порадить лікар. У випадках, коли алергія сильна, можуть знадобитися пігулки проти алергії.

Якщо казати про довготривалу боротьбу із проявами алергії на сонце, вона включає в себе профілактику.


Профілактичні заходи



Photo: Freepik


Мінімізувати ризики алергічної реакції допоможуть профілактичні заходи.

Сонцезахисний одяг. Бережіть дітей та їхню шкіру під час спекотної та сонячної погоди. Одягайте сорочки з довгими рукавами та капелюхи з широкими полями. Зверніть увагу також на одяг з захистом від ультрафіолетового випромінювання.

Використовуйте сонцезахисний крем кожен раз, як виходите на вулицю. Необхідно наносити його на відкриту шкіру, навіть у похмурі дні. Якщо ви тривалий час знаходитеся на сонці, крем треба оновлювати кожні дві години.

Намагайтеся ховатися від сонця в години пік, коли його промені найнебезпечніші. Як правило, це період з 10.00 до 16.00.

Обирайте затінені місця для прогулянки або відпочинку. Парасолька – відмінний супутник не лише в дощову погоду, а й в сонячну.


Вам може бути корисною наша стаття: Алергія у дитини: причини, симптоми та лікування






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук