Як батьківство перебудовує наш мозок


Опубліковано 13 Травень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Як батьківство перебудовує наш мозок


Як батьківство перебудовує наш мозок

Photo: Freepik


Вагітність – це особливий період в житті кожної жінки, адже народження нового життя – це магія. Під час вагітності в тілі жінки відбувається маса процесів та змін. Вони не лише фізичні, а й психічні. «Діти в місті» дізнавалися, як батьківство впливає на мозок людини.


Еволюція


Еволюційно народження дітей – це базова і найважливіша потреба кожної людини. Природою в нас закладений сильний інстинкт до розмноження. Щоб у потомства був шанс вижити, у мозку матері відбуваються складні нейронні механізми, які полегшують процес догляду за немовлям. Саме виховання дитини провокує у нашому мозку глибокі зміни та трансформації, які допомагають нам дбати про своїх дітей.

Згідно з дослідженнями нейробіологів, у батьків суттєво змінюються ділянки мозку, які відповідають за емпатію та емоційну регуляцію. Це й не дивно. У часи, коли люди ще не були настільки соціально розвинені як зараз, лише такі зміни дозволяли їм турбуватися та оберігати своїх дітей. Зазначається, що структурні зміни у мозку жінки зберігаються в середньому два роки. Це той час, який необхідний дитині для того, щоб вирости та зміцніти.


Читайте також: «Буду мамою»: в Україні створений корисний сервіс для вагітних жінок


Гормональні зміни



Photo: Freepik


У тілі вагітної жінки відбуваються справжні гормональні феєрверки. Саме гормони грають найважливішу роль під час змін у мозку. Відомо, що під час пологів та грудного вигодовування в організмі матері підвищується окситоцин, який ще прийнято називати «гормоном кохання». Такі процеси в організмі матері допомагають зміцнити зв’язок з дитиною. Також на поведінку матері впливають гормон стресу кортизол та пролактин – гормон, що відповідає за виробництво молока.

Цікаво, що система винагороди мозку також змінюється. Наприклад, дофамін починає виділятися тоді, коли жінка турбується про свою дитину. Переналаштування роботи гормонів настільки сильне, що турбота про малюка фактично викликає залежність у жінки.


Емпатія


За даними вчених, які досліджували мозок вагітних та новоспечених матусь, під час вагітності збільшується сіра речовина. Вона збільшується у тих областях, які відповідають за емпатію та налагодження зв’язку. По суті, батьківство – це прискорений курс емпатії. Молоді мами за лічені дні і тижні опановують навичку вловлювати невербальні сигнали дитини, розуміти її емоції та почуття. Таким чином мозок допомагає матері краще доглядати за дитиною.

У чоловіків також посилюється емпатія, але в рази менше, ніж у жінок.


Багатозадачність



Photo: Freepik


Цікаво, що природа подбала про дуже багато речей, які на перший погляд є неочевидними. Наприклад, відомо, що під час вагітності відбуваються структурні зміни у префронтальній корі головного мозку, яка відповідає за планування, багатозадачність, прийняття рішень. А також, що дуже важливо, за контроль імпульсів. Ці структурні зміни допомагають молодій мамі справлятися з труднощами сімейного життя.

До речі, чим більше жінка прив’язана до дитини, тим більш прокачаним стає її мозок. Мова йде про ті функції, які відповідають за задоволення потреб малюка.


Народження дитини для жінки схоже на поїздку на американських гірках, адже зміни в її організмі відбуваються надзвичайно швидко і багато жінок до цього просто не готові. Втім, природа все продумала за нас, тому переважна кількість жінок з перших секунд відчуває, як дбати про свою дитину.


Вам може бути корисною наша стаття: Як правильно зберігати грудне молоко під час відключення світла






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук