Тривожна дитина: як розпізнати перші ознаки розладу


Опубліковано 10 Травень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Тривожна дитина: як розпізнати перші ознаки розладу


Тривожна дитина: як розпізнати перші ознаки розладу

Photo: Freepik


Після початку повномасштабної війни тривожність стала головним супутником більшості українців. Найнеприємніше, що тривога передається і нашим дітям, які змушені ховатися в укриттях під час повітряних тривог, які переживають за своїх батьків або родичів, що знаходяться на фронті. І це на додачу до повсякденного стресу, з яким стикається кожна дитина.

«Діти в місті» дізнавалися, як розпізнати перші ознаки тривожності у дитини, та як допомогти їй впоратися з цим станом.


Розуміння дитячої тривоги


Тривожні розлади у дітей можуть проявлятися по-різному. Хтось починає тривожитися буквально через кожну дрібницю, хтось намагається уникати людей через соціальний тривожний розлад. Є також купа специфічних фобій, які з’являються у дитини в результаті тривоги.

Тривога може з’явитися у дітей будь-якого віку. Тривожність виникає через зміни в житті, щоденний стрес. Крім того, не виключається також генетичний фактор.


Ранні ознаки


Тривога може відчуватися як просте занепокоєння або дискомфорт. Однак сильна тривога може викликати головні болі, напруженість в тілі та навіть нудоту. Важливо, щоб батьки на ранній стадії могли визначити, що дитина тривожиться, та не сплутати симптоми з іншими хворобами.

Зазвичай у дітей тривожність проявляється непритаманним для них занепокоєнням. З’являються скарги на самопочуття: то голова болить, то живіт скрутить, то слабкість. Такі скарги можуть з’являтися перед важливими подіями або діяльністю, якої дитина намагається уникнути. Наприклад, перед контрольною в школі.

Також ви можете почати помічати, що дитина стала дратівливою, у неї поганий настрій або наявні стрибки в настрої, вона стала неслухняною. Інколи починають з’являтися проблеми із засинанням.


Читайте також: Що робити, якщо маленька дитина поводиться агресивно: поради психолога


Що робити?



Photo: Freepik


Вирішальне значення у боротьбі з тривогою має середовище, яке оточує дитину. Якщо батьки постійно тривожаться, годі й очікувати, що дитина буде рости спокійною та врівноваженою. Практики усвідомленості, медитацій, проговорення своїх емоцій – все це може допомогти знизити рівень стресу у родині.

Для дитячого спокою найважливіше це відчуття безпеки. Попри те, що ми живемо у надскладні та небезпечні часи, необхідно докладати максимум зусиль, щоб дитина відчувала себе у безпеці.


Що допомагає у боротьбі з тривогою:

  • вправи на глибоке дихання,
  • техніки усвідомленості та релаксації,
  • навички вирішення проблем,
  • навички самозаспокоєння.



Photo: Freepik


У випадку з дітьми подолати тривогу допомагають ігри. Наприклад, ігри, пов’язані з обіймами.


Більш детально читайте в нашій статті: Інтерактивна гра «Обійманці»: як поглибити зв'язок з дітьми


Або ігри, покликані знизити рівень стресу в моменті.


Детальніше про це в статті: Антистрес-вправи для дітей: корисні поради на будь-який випадок


Гарно працюють вправи на зняття м’язового напруження. Наприклад, дитина має уявити себе пір’їнкою і облетіти навколо кімнати. Або ж уявити себе черепашкою та повільно-повільно проповзти від столу до дивану. Також запропонуйте дитині зобразити лінивого кота, який тільки прокинувся і почав повільно потягуватися. Подібні цікаві завдання дозволять дитині трохи розслабитися та відволіктися від того, що її турбує.


Варто зазначити, що при сильних проявах тривожності у дитини необхідно звернутися за допомогою, адже тривожність з віком може лише посилюватися та приводити до важких тривожних розладів.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Література для батьків: що почитати про виховання та розвиток дитини






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук