Великодні паски: добірка найцікавіших рецептів
Опубліковано 23 Квітень 2024 о 10:00
Блог Діти в місті Львів > Великодні паски: добірка найцікавіших рецептів
Photo: Freepik
Паска – найголовніша прикраса столу на Великдень. У кожній родині є свій рецепт та своя традиція випікання пасок. Сучасні кав’ярні та пекарні щороку експериментують, щоб здивувати своїх відвідувачів, тому на світ з’являються неймовірні рецепти найрізноманітніших пасок.
«Діти в місті» зібрали для вас цікаві рецепти, які ви можете спробувати цього року.
Італійська паска Панеттоне
Такі паски дуже популярні в Європі та і в Україні їх часто продають у супермаркетах.
Video: Тетяна Чижович
Шоколадно-лимонна паска
Іноді хочеться приготувати щось незвичне, щоб здивувати своїх близьких. Така паска точно здивує вашу родину.
Вам знадобиться:
- 2,5 ст. борошна;
- 8 яєць+3 яєчних білки;
- 1,5 ст. цукру;
- 2 пакетики сухих дріжджів;
- 1 ст. подрібнених горіхів;
- 1 плитка чорного шоколаду;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- 1 лимон;
- 100 г цукатів;
- 3 ст. л. какао.
Розмішайте дріжджі в склянці води, додайте борошно та замісіть тісто. Залиште його на декілька годин настоятися. Коли тісто підніметься, його необхідно знову замісити. Тим часом відокремте білки від жовтків. Білки необхідно збити, а жовтки розтерти з цукром. Додайте в тісто перетерті жовтки, подрібнені горіхи та шоколад, сік лимона та цукати. Останніми додайте збиті білки.
Змастіть формочку вершковим маслом та сформуйте паски. Паску необхідно випікати в духовці протягом 90 хвилин при температурі 160 градусів.
Для глазурі одразу відкладіть 3 яєчних білки та 0,5 ст. цукру. Збийте їх до стану піни, після чого додайте какао. Після готовності паски, змастіть її шоколадною глазур'ю.
Паска з кремовою начинкою
Такі паски – це тренд цього сезону. Особливу популярність мають паски з шоколадною та фісташковою начинкою.
Video: Annina Karpenko
Читайте також: Великодні вірші: готуємося до світлого свята
Паска-торт
Якщо вам хочеться приготувати щось незвичне та оригінальне, зверніть увагу на рецепт паски-тортика від Євгена Клопотенка.
Вам знадобиться:
- 25 г дріжджів
- 220 мл молока
- 2 ст.л. сметани 20%
- 225 г цукру
- 10 г ванільного цукру
- 100 г вершкового масла
- 1 яйце
- 1 жовток
- 1 апельсин
- 750 г борошна
- 100 г родзинок
- 20 г вершкового масла
Для сиропу та глазурі:
- 50 гр цукру
- 50 мл яблучного соку
- 3 яйця
- 150 гр цукру
- ½ ч.л. лимонного соку
Для крему:
- 200 г вершків 33%
- 50 г цукрової пудри
- 300 г сиру маскарпоне
Дайте вершковому маслу розтанути при кімнатній температурі. Першим ділом готуємо опару: до теплого молока додаємо дріжджі, 1 ст. л. цукру та розмішуємо все до розчинення. Накриваємо рушником і даємо настоятися протягом 20 хвилин.
Коли опара збільшилася, додайте туди цукор, ванільний цукор, дрібку солі, вершкове масло та 2 ст. л. сметани. Добре змішайте всі інгредієнти, після чого додайте яйце та жовток.
На терці натріть цедру апельсина та вичавіть сік, все це добре перемішайте. Додайте до маси, після чого додайте борошно і гарненько замісіть тісто. Тісто необхідно вимішувати не менше 10 хвилин, щоб довести масу до однорідності. Готове тісто покладіть в миску, накрийте та дайте настоятися в теплому місці протягом години.
Через годину тісто підійметься. Вам необхідно його ще трошки замісити та залишити на 40 хвилин. Перед тим, як готувати паску до запікання, додайте до тіста родзинки. Змастіть форми вершковим маслом та заповніть їх на 2/3 від загального об’єму. Випікайте у розігрітій духовці протягом 40 хвилин.
Поки паска випікається, можна приготувати крем. Для крему збийте 200 мл вершків, поступово всипте цукрову пудру та збивайте до стійких піків. По готовності додайте сир маскрапоне. Окремо підготуйте сироп, змішавши яблучний сік з цукром. Цю суміш необхідно підігріти на вогні до кипіння.
Готові паски розріжте на три частини впоперек. Кожен шматок змастіть сиропом. Тепер формуємо торт. Викладаємо на нижній шар паски крем, накриваємо 2 шматочком паски, потім знову крем.
Змащувати верхівку паски необхідно меренгою, яку готуємо окремо. Збиваємо білки від 3 яєць з 150 гр цукру, після чого гріємо суміш на паровій бані поки цукор не розчиниться. Додаємо до меренги ½ ч. л. лимонного соку та збиваємо міксером. Змастіть паску меренгою та відправте в холодильник для стабілізації.
Краффін
Цей різновид випічки з’явився не так давно, але вже завоював серця українців завдяки надзвичайно м’якій текстурі.
Video: Лілія Цвіт
Ще декілька чудових рецептів ви знайдете в нашій статті: Рецепти смачних пасок та випічки на Великдень