Новини освіти: кредити на навчання, НМТ-2024 та стипендії для ветеранів


Опубліковано 24 Січень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Новини освіти: кредити на навчання, НМТ-2024 та стипендії для ветеранів


Новини освіти: кредити на навчання, НМТ-2024 та стипендії для ветеранів

Photo: Freepik


Освіта в Україні переживає не найкращі часи. Російська агресія майже щодня вносить корективи в навчання дітей, а освітянам доводиться докладати зусиль, щоб встигати за шкільною програмою. Втім, освіта в Україні не стоїть на місці, реформи тривають.

«Діти в місті» зібрали добірку головних новин освіти, які не варто пропускати.


Кредит на вищу освіту


В Україні запрацює кредитування на вищу освіту. Подібні програми давно успішно функціонують в західних країнах. Пільгові кредити видаватимуть українцям на 15 років. На них матимуть право студенти, які здобуватимуть вищу освіту за грантовою системою. Кредит видаватимуть державні банки. Ці гроші покриватимуть різницю між державною грантовою допомогою та повною вартістю навчання.

Наразі відомо, що кредит видаватиметься за пільговими відсотками від 3% до 5%.


Читайте також: Що таке освітні втрати та як зацікавити дитину в навчанні попри виклики війни 


Студентів-бюджетників працевлаштують



Photo: Freepik


Відтепер студенти, які навчалися за рахунок держави, будуть працевлаштовані після завершення навчання. Оскільки держава надаватиме цим студентам пільги у повному об’ємі, вона також забезпечуватиме їх першим робочим місцем.

При цьому студенти, які навчатимуться за грантовою системою, будуть шукати перше місце роботи самостійно.


Читайте також: Новини освіти: керування дронами, електронні підручники та рейтинг спеціальностей у вишах


НМТ-2024


Цього року Український центр оцінювання якості освіти не буде оприлюднювати графік складання НМТ. Таке рішення було прийнято з міркувань безпеки. Організатори затвердять діапазон дат, в які буде проводитися основна і додаткова сесії. Найбільше екзаменів діти складатимуть у травні-червні 2024 року.

Майбутніх учасників тестування також просять не поширювати інформацію про час та місце проведення тестування. Самі учасники зможуть подивитися цю інформацію в особистому кабінеті не пізніше ніж за 10 днів до проведення іспиту. Реєстрація учасників НМТ розпочнеться у березні.

Вже відомо, що цьогорічні тести НМТ міститимуть частину завдань з минулих років. Це полегшить підготовку абітурієнтів, адже зазвичай вони готуються до іспитів, використовуючи завдання минулих років.



Photo: Freepik


Цього року екзаменаційні центри НМТ знову будуть обладнані камерами спостереження, тому списати у школярів не вийде. Зазначається, що минулого року були випадки, коли результати тестування були скасовані через те, що людина списувала.


Стипендії для ветеранів


В межах Програми реінтеграції ветеранів IREX ветерани, а також члени їх сімей, можуть отримати стипендію на короткострокове навчання або проходження курсів. Стипендії у розмірі 500 доларів видаватимуться тим, хто подасть заявку на участь у конкурсі до 2 лютого.

Учасники програми зможуть самостійно обрати курс. Це можуть бути сучасні курси та програми з маркетингу, IT, іноземної мови тощо. Щоб отримати стипендію, необхідно чітко обґрунтувати свій вибір та пояснити, яким чином він вплине на подальше працевлаштування або кар’єрне зростання.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Новини освіти: застосунок «Мрія», гранти та навчання за кордоном






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук