Чому важливо обіймати свою дитину: основні причини


Опубліковано 19 Січень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Чому важливо обіймати свою дитину: основні причини


Чому важливо обіймати свою дитину: основні причини

Photo: Freepik


Обійми – це універсальний прояв любові та турботи. Вони мають глибокий вплив на фізичне та психічне благополуччя людей і особливо дітей. Обійми вкрай важливі для гармонійного розвитку дитини. І це доводять численні дослідження.

«Діти в місті» зібрали перелік причин, які доведуть вам, чому необхідно якомога частіше обіймати дитину.


Виділення окситоцину

Під час обіймів в організмі людини виділяється гормон оксицотин, який часто називають «гормоном кохання». Цей гормон стимулює дитячий розвиток та здатність до навчання. Він дарує відчуття безпеки та емоційного тепла.


Зниження стресу

Обійми знижують виробітку гормону стресу кортизолу. Саме тому під час стресових ситуацій необхідно обіймати дитину. Це допомагає їй справлятися зі стресом, регулюючи рівень кортизолу.


Читайте також: Інтерактивна гра «Обійманці»: як поглибити зв'язок з дітьми


Підвищення імунної функції

Численні дослідження доводять, що позитивні соціальні взаємодії, включно з обіймами, зміцнюють імунну систему.



Photo: Freepik


Розвиток мозку

Обійми стимулюють мозковий центр, який відповідає за обробку емоцій та прийняття рішень. Обійми сприяють формуванню нейронних зв’язків, пов’язаних із емпатією та співчуттям.


Емоційний інтелект

Регулярні обійми позитивно впливають на розвиток емоційного інтелекту. Дітям стає легше розуміти як свої емоції, так і емоції близьких людей.


Психічне здоров’я

Згідно з дослідженнями, діти, яких регулярно обіймають, менше схильні до депресій та тривожних станів. Завдяки обіймам вони відчувають емоційну безпеку, що є основою психічного здоров’я.


Зміцнення зв’язку з батьками

Обійми дозволяють покращити стосунки та зміцнити зв’язок між дітьми та батьками. Такий надійний зв’язок дає дитині змогу безпечно досліджувати світ, маючи підтримку найближчих.



Photo: Freepik


Емоційна регуляція

Обійми дозволяють дітям більш вправно регулювати свої емоції. Вони допомагають заспокоїтися під час складних життєвих обставин, а також можуть бути здоровим способом демонстрації щастя та радості.


Здоровий прояв прихильності

Обійми — це невербальна форма спілкування, яка допомагає проявити емоції та продемонструвати прихильність. Регулярні обійми в сім’ї допомагають дітям сформувати здорове уявлення про гармонійні стосунки. Обійми вчать дітей довірі та відкритості.


Підвищення самооцінки

Обійми додають дитині впевненість та позитивно впливають на її самооцінку. Завдяки обіймам дитина розуміє, що її люблять та приймають. А це – базові потреби людини.


Нагадаємо, що, за словами психологів, людям необхідно обійматися щонайменше 4 рази на день. Це базова кількість обіймів для виживання. Для підтримки необхідно 8 обіймів, а для зростання та розвитку – 12.


Вам може сподобатися наша стаття: Арттерапевтична практика, яка допомагає об'єднати сім'ю






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук