Сенсорні ігри для малюків: залучення всіх органів чуття


Опубліковано 16 Січень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Сенсорні ігри для малюків: залучення всіх органів чуття


Сенсорні ігри для малюків: залучення всіх органів чуття

Photo: Freepik


Сенсорний досвід відіграє ключову роль у формуванні когнітивних, моторних і соціальних навичок маленької дитини. Щоб діти гармонійно розвивалися, вони мають повноцінно використовувати всі органи чуття. Тому сенсорні ігри позитивно впливають на розвиток, створюючи насичене та приємне середовище для вашої дитини.

«Діти в місті» зібрали добірку сенсорних ігор, які варто включити у дитяче дозвілля.


Читайте також: Гармонійний розвиток: що має вміти дитина у віці від 2 до 13 років




Video: UNICEF Ukraine


Тактильне дослідження


Використовуйте для гри з дітьми тканини з різною текстурою: шовк, хутро, бавовну. Нехай вони торкаються і досліджують світ через доторки. Підбирайте іграшки, які мають різні текстури – дерев’яні, пластмасові, м’які. Це дозволить дитині знайомитися з різними тактильними відчуттями.

Використовуйте різні матеріали, щоб пограти з дитиною. Наприклад, полоскочіть шкіру малюка м'якою пір'їнкою.

Для розвитку тактильних відчуттів можна використовувати різні крупи, кінетичний пісок та інші сипучі матеріали. Дозволяйте дитині досліджувати цей світ через такі незвичні способи.



Video: kids_game_dovelop


Ароматичні ігри


Приготуйте домашнє тісто для гри, додавши у нього ароматичні барвники, такі як ваніль або лаванда. Нехай дитина ліпить тісто і одночасно залучає свій нюх.

Під час прогулянок на вулиці, звертайте увагу дитини на квіти, рослини. Давайте можливість насолоджуватися різними ароматами.


Візуальна стимуляція


Наповніть неглибоку ємність водою, додавши в неї харчовий барвник. Нехай малюк плескається та грається з водою, спостерігаючи за кольорами. Також можна пограти в різні розвиваючі ігри з кольорами.



Video: Майстерня Осипчук


Розвиваємо слух


Дітям надзвичайно корисно грати з різними музичними іграшками, як би це не дратувало дорослих. Помічали, що малюки можуть вмикати одні й ті самі звуки багато разів. Це і є дослідження і навчання.

Крім іграшок, можете включати дітям класичну музику, щоб вони вивчали різні звуки.


Їстівні сенсорні контейнери


Створіть контейнери з безпечними їстівними матеріалами. До них можна покласти варені макарони, дитячі каші або заморожені фрукти. Таким чином діти можуть досліджувати різні смаки.


Сенсорні ігри для малюків відіграють важливу роль у розвитку дитини. Обов’язково продумуйте дозвілля вашої дитини таким чином, щоб залучати усі органи чуття.


Вам може сподобатися наша стаття: Добірка розвиваючих ігор для найменших






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук