Дитина не любить своє ім'я і хоче його змінити: що робити


Опубліковано 10 Жовтень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Дитина не любить своє ім'я і хоче його змінити: що робити


Дитина не любить своє ім'я і хоче його змінити: що робити

Photo: Freepik


Вибір імені для дитини – це велика відповідальність, покладена на батьків. Останнім часом батьки все частіше віддають перевагу незвичним і яскравим іменам, не задумуючись про те, що в майбутньому у дитини можуть бути з цим проблеми.

Нерідкі випадки, коли дитина відчуває неприязнь до свого імені. Батькам в такій ситуації треба проявити розуміння та повагу до почуттів дитини. «Діти в місті» дізнавалися, що робити, якщо дитина наполягає на зміні свого імені.


Розуміння точки зору дитини


На початку потрібно розібратися в причинах. Заохочуйте дитину висловлювати свої почуття щодо свого імені. Запитайте її, що конкретно їй не подобається і чи є ім’я, якому вона віддає перевагу.

Намагайтеся слухати пояснення дитини спокійно, уважно і без суджень. Пам’ятайте, що це можливість зміцнити зв’язок. Навіть, якщо проблема вам здається надуманою, проявіть витримку і терпіння. Визнайте, що почуття вашої дитини справедливі.


Пошук причини



Photo: Freepik


З віком діти розвивають самосвідомість, а ім’я є важливою частиною їх особистості. Їм дійсно може не подобатися ім’я, і вони можуть вважати, що інше ім’я краще відображатиме те, ким вони себе вважають.

Втім, частіше за все на таке рішення впливає соціум та оточення. Однолітки, книги, фільми чи ЗМІ можуть вплинути на сприйняття дитиною свого імені. Дитина може захотіти, щоб її називали іменем, яке вона зустрічала у своїх соціальних колах або в улюблених історіях.

Крім цього, може бути проблема з культурою чи вимовою імені. Якщо ваша дитина має труднощі з вимовою або відчуває, що її ім’я не відповідає її культурному походженню, це може її непокоїти.


Читайте також: Підлітки: соціальні зміни під час дорослішання


Як переконати дитину придивитися до свого імені


Розкажіть дитині, що значить її ім’я. Разом почитайте його історію, дослідіть культурне або сімейне значення. Наголошуйте на позитивних якостях, пов’язаних з ним.

Допоможіть дитині зрозуміти, що її ім’я є її унікальною частиною та відображенням її індивідуальності. Згадайте випадки, коли її ім’я асоціюється з позитивним досвідом, досягненнями чи талантами. Можна також згадати відомих та визначних людей з таким самим ім’ям.

Поділіться історією про те, як ви обирали ім’я та ретельно над ним думали.


Як керувати ситуацією



Photo: Freepik


Влаштуйте відкрите обговорення з родиною. Поговоріть з іншими членами сім'ї про бажання вашої дитини змінити ім'я. Переконайтеся, що всі підтримують дитину, навіть, якщо не в захваті від її рішення.

Спробуйте знайти компроміс. Якщо дитина має в умі конкретне ім’я, запропонуйте їй взяти його за прізвисько. Це може допомогти відмовити дитину від офіційної зміни імені.

Якщо ж бажання вашої дитини нікуди не зникає і постійно стає приводом для сварок і конфліктів у родині, зверніться до фахівця з права, щоб вивчити процес законної зміни імені.

За законом України, змінити прізвище та власне ім'я дитина може з 16 років. Для цього їй потрібно звернутися з заявою до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання. Для зміни імені необхідно зібрати цілий пакет документів.


Детальний перелік документів можна знайти на сайті «Дія».


Створення позитивного середовища


Для дітей на будь-якому етапі їхнього життя важлива підтримка батьків. Якщо ваша дитина все ж таки вирішила відмовитися від ім’я, даного їй при народженні, прийміть це рішення. Намагайтеся підкреслити позитивні сторони її нового імені й те, як воно відображає її унікальність.

Якщо дитина вирішила остаточно змінити ім’я, підтримайте це рішення та відзначте перехід. Проведіть невелику сімейну церемонію. Це продемонструє дитині, що ви її приймаєте і любите у будь-якій ситуації.


Пам’ятайте, що бажання дитини змінити ім’я – це не відмова від вас чи вашого вибору. Це природна частина їхнього шляху самопізнання та самовираження. Кожна дитина та кожна ситуація унікальні, тому довіряйте своєму батьківському чуттю та за потреби зверніться за порадою до фахівця.


Вам може бути корисною наша стаття: Як розпізнати селфхарм та самоушкодження у підлітків: поради психолога






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук