Поради батькам: як захистити дитину від теплового удару


Опубліковано 26 Червень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Поради батькам: як захистити дитину від теплового удару


Поради батькам: як захистити дитину від теплового удару

Photo: Freepik


Коли сонце нещадно пече, а доступ до кондиціонованих приміщень обмежений, діти ризикують отримати тепловий удар. Батьки мають розуміти, як цього уникнути, а у крайньому разі – діяти холоднокровно, навіть попри спеку.

«Діти в місті» підготували перелік практичних порад, як захистити вашу дитину від теплового удару, а також заходи першої допомоги, якщо у дитини з’являються ознаки перегріву.


Зверніть увагу на нашу статтю: Правила поведінки на сонці: як захистити дітей від теплового удару, опіків і перегріву


Основні правила


Пийте водичку

Переконайтеся, що ваша дитина п’є достатньо води. Водичка охолоджує тіло та підтримує належну гідратацію. Нестача води може призвести до різних проблем зі здоров'ям, таких як запаморочення, головний біль і нудота.


Носіть капелюх

Хай ваша дитина носить світлий капелюх, який відбиває сонячні промені та запобігає перегріванню. Вибирайте головні убори з дихаючих матеріалів. А сам капелюх має нормально покривати голову та обличчя.


Одягайте дитину у вільний одяг

Вибирайте дитині легкий одяг із натуральних тканин, які забезпечують циркуляцію повітря та допомагають регулювати температуру тіла. Від прямих сонячних променів захищає вільний одяг, що закриває тіло.



Photo: Freepik


Використовуйте сонцезахисний крем

Застосовуйте сонцезахисний крем із високим ступенем захисту, щоб захистити шкіру вашої дитини від шкідливих УФ-променів. Хоча він не завжди може бути під рукою, докладіть усіх зусиль, щоб дотримуватися цієї рекомендації.


Читайте також: Безпека на воді: правила поведінки для дітей


Перша допомога при перегріві



Photo: Freepik


Стежте за станом дитини, коли їй жарко та душно. Зверніть увагу на такі симптоми, як підвищення температури тіла, апатія, прискорене серцебиття та часте дихання. Якщо дитина демонструє ознаки перегріву, негайно дійте.

  • Перенесіть дитину у прохолодне місце.
  • Зніміть зайвий одяг включно з підгузками.
  • Запропонуйте попити води (холодної, але не крижаної) та обітріть нею тіло.
  • Якщо є підозра на сонячний опік, ібупрофен допомагає зменшити запалення. Не наносьте жирні речовини, такі як сметана, оскільки вони можуть затримувати теплову енергію та посилювати пошкодження тканин.
  • Головний біль можна полегшити за допомогою ібупрофену або парацетамолу, а продукти з ментолом, такі як жувальна гумка або м’ятні цукерки, можуть зменшити нудоту.
  • Якщо симптоми погіршуються, і дитина відчуває судоми, втрачає свідомість або збивається дихання, рекомендується викликати швидку для негайної медичної допомоги.
  • Забезпечте дитині відпочинок та повноцінний сон після теплового удару.


Ніколи не намагайтеся охолодити дитину надто швидко, наприклад, занурюючи її в холодну воду або піддаючи сильному потоку холодного повітря. Це може призвести до спазму судин і подальших ускладнень.


Дотримуючись цих порад, ви можете захистити свою дитину від небезпеки надмірної спеки та забезпечити їй приємне літо.


Читайте також: Літо в розпалі: приховані небезпеки, від яких потрібно захистити дитину в спеку






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук