Що має бути в раціоні дитини від 1 до 3 років


Опубліковано 07 Березень 2023 о 16:00

Блог Діти в місті Львів >  Що має бути в раціоні дитини від 1 до 3 років


Що має бути в раціоні дитини від 1 до 3 років

Photo: freepik.com.ua


Збалансоване харчування є питанням, а іноді й проблемою номер один для батьків в усьому світі. Здається, ви вже звикли до режиму годування немовляти, але з новим етапом дорослішання дитини потрібно змінювати й раціон. Грудне молоко чи суміш уже не є основною їжею, якою вона може насититися. Проте дитина від 12 місяців до 3 років ще не готова їсти всі ті самі продукти, що й ви. І, наприклад, не має вдосталь ферментів для перетравлення грибів. Для неї потрібно готувати страви, збагачені вітамінами й мінералами для підтримання активного росту й розвитку, пропонувати якісне дитяче харчування.

Раціон дитини протягом перших 3 років може вплинути на її здоров’я та соціальний розвиток. Загалом у харчуванні дітей цього віку має бути вдосталь білкової їжі, фруктів та овочів. І першочергове завдання батьків — привити корисні харчові звички.


Q9DUDKh5UVN8jnv5UllqI18ZM5l1ELdlCTTpkPwCWAfWDYy6Lk7KnXQud_AioBBytyP3KpkcLByI99gBi7GyZxc1x9n_3bQ6mbsS5O-t3BhC5wCS9Fp7B07bSbqhT9K9fsytSKCl81GDgKJUdj8jnhg

Photo: freepik.com.ua


Яка їжа найкраще підійде малечі цього віку?


Щоб допомогти дитині сформувати здорові звички на все життя, пропонуйте їй поживну різноманітну їжу з раннього віку:

  • фрукти й овочі (свіжі чи заморожені);
  • цільнозернові макарони та хліб;
  • різні крупи (гречана, кукурудзяна, вівсяна, рисова, пшенична);
  • білкові продукти, зокрема квасолю, горох, сочевицю, м’ясо, рибу, птицю, яйця та молочні продукти.

У кожної дитини є свої особливості травлення, тож якщо ви помічаєте, що певні продукти можуть бути алергеном для вашого малюка, то краще проконсультуватися з педіатром і виключити з раціону в разі підтвердження.


HeDODymfwfG5NwBY-kYFCEjxqMn21F3yIX0q_1VrF2i0YJ4RT83se1CkK9_Hfz5RD_p87csmNDAlF-vTJn1x2ukPjU0wWXKpnVkp2FzR70hAfHRyqxvKBfJByN--4hvnlbHtj9-S2atgg9tti8xyL_c

Photo: freepik.com.ua


А як щодо напоїв?


Найкращий напій для дитини від року до трьох — це чиста негазована вода. Краще напувати нею дитину між прийомами їжі та перекусами. Крім того, якщо ви зберігаєте лактацію, то грудне молоко теж підійде як напій. Проте в цьому віці варто додавати й інші напої до раціону, зокрема дитячі соки та чаї, які не містять ГМО, барвників, консервантів. Також ви можете самостійно приготувати корисний узвар із сушених яблук, до нього також можна додавати плоди шипшини, збагачені вітаміном С. Не спішіть давати малюкові надто солодкі напої, щоб привчити його до натуральних смаків. Від 12 місяців краще уникати використання дитячих пляшечок, натомість давайте напої в чашці.


Молочні продукти


    • Рекомендуємо давати йогурт після сніданку чи вечері як перекус. Його легко приготувати в домашніх умовах за допомогою закваски.
    • Пропонуйте твердий і домашній сир, готуйте страви із сиру на сніданок або давайте як закуску бутерброди з твердим сиром.
    • Іноді можна пропонувати пудинги на молочній основі (заварний або рисовий) або готувати домашні бананові молочні коктейлі.

    Важливо не те, як багато молочних продуктів дитина споживає, а насамперед те, чи вони збалансовані за мінеральним складом, чи відповідають потребам дитячого організму. Крім того, варто обирати продукцію, яка відповідає усім нормам виробництва дитячого харчування.


    Білкова їжа


    Необхідно, щоб у раціоні дитини був білок один або два рази на день. Малюки, як правило, віддають перевагу м’якому м’ясу, тому переконайтеся, що ви готуєте багато страв, які містять курятину, індичатину, телятину чи кролятину. Фрикадельки, котлетки — відмінне використання фаршу. Після року принаймні раз на тиждень варто давати дитині страву з рибою, зокрема з лососем чи тунцем, які можна приготувати на пару, відварити або протушкувати. Якщо малюк погано їсть м’ясо й рибу, то подбайте про те, щоб у його щоденному раціоні були й білки рослинного походження: бобові, нут, хумус, сочевиця, подрібнені горіхи.


    eofh6cSG35Nqn2_pbDi9syaichWeC2ksT9IP7uzJZgzGbixj4RixiYA2rc9LJLypDSAcLplLYOGByQSLkwO3Cdpx4F1R8ef-daVtiOKKtlOvtC08hHTe4o72SCAYsxjfVmzsa_rGbEF8XkzTOBC1n0k

    Photo: freepik.com.ua


    Клітковина


    Страви, багаті на клітковину, допомагають підтримувати роботу кишківника та загалом покращують функціонування травної системи. Прикладами продуктів, багатих на клітковину, є фрукти, овочі, каші, коричневий рис, вівсяні батончики, насіння та хліб з насінням, цільнозерновий хліб. Якщо дитина їсть надто мало клітковини та не п’є вдосталь рідини, можуть виникнути проблеми зі здоров’ям.

    Варто зазначити, що кількість їжі, яка потрібна дитині, залежить від віку, швидкості росту та апетиту, рівня активності. Це нормально, що в певні дні ваш малюк їсть більше, ніж в інші. На апетит може впливати настрій, самопочуття, час доби чи запропонована їжа, яка не в списку улюблених. Запропонуйте малюкові три прийоми їжі невеликими порціями, а також 2–3 перекуси з інтервалом 2–3 години. Намагайтеся щодня подавати страви та закуски приблизно в один і той самий час. Діти, які активні цілий день чи захоплені чимось, можуть не зрозуміти, як це — відчувати себе голодними чи ситими, тож їм важче довіряти своєму апетиту. До того ж не забудьте вимкнути телевізор і гаджети, адже це допоможе вам зосередитися на спільному проведенні часу під час трапези. Це також допоможе вашій дитині прислухатися до свого тіла, щоб знати, коли вона сита.





    Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


    Пошук