Як познайомити дитину з різними культурами за допомогою їжі: добірка рецептів
Опубліковано 09 Березень 2023 о 10:00
Блог Діти в місті Львів > Як познайомити дитину з різними культурами за допомогою їжі: добірка рецептів
Photo: Freepik
Як батьки, ми хочемо, щоб наші діти росли глибокими поціновувачами різних культур, розуміли їх та були допитливими. Один із чудових способів зробити це – їжа! Не дарма ж під час подорожей більшість мандрівників витрачають час і гроші, щоб спробувати місцеву кухню та через неї дізнатися більше про культуру та традиції нової країни.
Знайомство ваших дітей із новими кухнями світу може бути дуже цікавим. «Діти в місті» зібрали кілька важливих порад та крутезних рецептів, які допоможуть це реалізувати.
Розширяємо кругозір
Перш за все, необхідно бути відкритими і заохочувати своїх дітей робити те саме. Деякі з найсмачніших і найцікавіших страв походять із культур, які можуть бути новими для нас, тож будьте авантюрними! Відправте свою родину в кулінарну подорож навколо світу.
Почніть із вивчення різних етнічних страв у вашому регіоні. Нехай ваші діти вибирають нові для них інгредієнти, а потім разом з вами готують їжу. Це може бути турецька, азійська, американська, грузинська кухні тощо.
Ще один чудовий спосіб познайомити своїх дітей з різними культурами через їжу — це участь у культурних гастрономічних фестивалях. На цих заходах часто продають автентичні страви, тож це чудова можливість спробувати щось нове та дізнатися про культуру, яка стоїть за цим. Ви також можете разом з дітьми відвідати кулінарні майстер-класи та уроки, щоб дізнатися більше про технології та інгредієнти, які використовуються в різних кухнях.
Якщо готуєте вдома, активно залучайте дітей до приготування їжі, адже це цікавий і пізнавальний спосіб провести час з сім’єю. Це може навчити ваших дітей важливим навичкам, таким як вимірювання, дотримання рецептів і робота в команді. Крім того, це чудовий спосіб створити сімейні рецепти та традиції!
Читайте також: Цікаве поряд: найдивніші солодощі з усього світу
Що приготувати
Щоб познайомити дітей з різноманітними культурами через їжу можна обрати кілька цікавих варіантів з тих, що ми підібрали для вас.
Мексиканське гуакамоле
Photo: Freepik
Інгредієнти:
- 2 стиглих авокадо,
- 1/2 цибулини,
- 1/2 помідора,
- 1/4 склянки кінзи,
- 1 лайм,
- сіль і перець за смаком.
Інструкції:
- Розріжте авокадо навпіл і видаліть кісточку.
- Вийміть м’якоть у миску для змішування та розімніть виделкою.
- Додайте подрібнену цибулю, помідор і кінзу до пюре з авокадо.
- Вичавіть сік одного лайма на суміш і добре перемішайте.
- Посоліть і поперчіть за смаком.
- Подавайте з чіпсами або використовуйте як начинку для тако чи буріто.
Турецький суп із сочевиці
Інгредієнти:
- 1 склянка червоної сочевиці,
- 1 цибулина,
- 2 зубчики часнику,
- 2 ст. л. томатної пасти,
- 6 чашок курячого або овочевого бульйону,
- 2 ст. л. оливкової олії,
- сіль і перець за смаком.
Інструкції:
- Сочевицю промийте і відкладіть.
- У великій каструлі розігрійте оливкову олію на середньому вогні.
- Додайте подрібнену цибулю та часник і пасеруйте кілька хвилин, поки вони не стануть м’якими та прозорими.
- Додайте томатну пасту та варіть одну-дві хвилини, поки томатна паста не потемніє.
- Додайте в каструлю промиту сочевицю та бульйон і добре перемішайте.
- Доведіть суп до кипіння, потім зменшіть вогонь і дайте йому варитися приблизно 20-25 хвилин або поки сочевиця повністю не звариться і суп не стане густим і кремовим.
- За допомогою занурювального блендера збийте суп, поки він не стане однорідним і кремовим.
- Приправте суп сіллю і перцем за смаком.
- Подавайте суп гарячим, вичавивши лимонний сік.
Американський Mac and Cheese по-домашньому
Photo: Freepik
Інгредієнти:
- 2 склянки макаронних виробів,
- 2 ст. л. вершкового масла,
- 2 ст. л. борошна,
- 2 склянки молока,
- 2 чашки подрібненого сиру чеддер,
- сіль і перець за смаком.
Інструкції:
- Відваріть макарони відповідно до інструкцій на упаковці та відставте.
- В окремій каструлі розтопіть вершкове масло на середньому вогні.
- Додайте в каструлю борошно і збийте до однорідності.
- Повільно додайте молоко, постійно збиваючи, поки суміш не загусне.
- Додайте в каструлю подрібнений сир чеддер і помішуйте, поки він не розплавиться.
- Приправте сіллю і перцем за смаком.
- Додайте зварені макарони в сирний соус і перемішайте, поки вони добре не з’єднаються.
Хачапурі по-грузинськи
Інгредієнти:
- 2 склянки борошна,
- 1 ч. л. солі,
- 1 ч. л. цукру,
- 1 ч. л. сухих дріжджів,
- 1/2 склянки теплої води,
- 1/2 склянки натурального йогурту,
- 1 яйце,
- 1 склянка тертого сиру.
Інструкції:
- У великій мисці змішайте борошно, сіль, цукор і сухі дріжджі.
- Додайте в миску теплу воду, йогурт і яйце, перемішуйте, поки не утвориться тісто.
- Вимішуйте тісто близько 5 хвилин, поки воно не стане гладким і еластичним.
- Накрийте тісто вологим рушником і дайте йому відпочити приблизно годину.
- Розігрійте духовку до 200°C.
- Розкачайте тісто в плоский круг.
- Посипте тісто тертим сиром, залишивши невеличкий кордон по краях.
- Загніть краї тіста на сир, створивши круглу форму з порожнистим центром.
- Випікайте в розігрітій духовці 20-25 хвилин, поки хліб не підрум’яниться зверху.
- Дайте хлібу охолонути кілька хвилин, перш ніж нарізати його та подавати.
Знайомство дітей з різними культурами через їжу – це фантастичний спосіб показати їм світ та розширити їхній смак. Отже, починайте готувати та досліджувати світ по одній страві!
Вам може стати в нагоді наша стаття: Готуємо морозиво в домашніх умовах: добірка простих рецептів