Наука вдома: цікаві та прості експерименти для дітей


Опубліковано 27 Лютий 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Наука вдома: цікаві та прості експерименти для дітей


Наука вдома: цікаві та прості експерименти для дітей

Photo: Freepik


Справжня наука далека від нудних простирадл символів у товстелезних книжках. Вона різнобарвна, захоплива, цікава. Вона допомагає зрозуміти, як працює цей світ.

«Діти в місті» підготували для вас і ваших дітей кілька легких і цікавих експериментів, які можна провести удома з дітьми. Вам не знадобиться спеціальне обладнання або професійні реагенти. Будемо використовувати тільки те, що є під рукою.


Лавова лампа


Матеріали: Сіль, 1 склянка олії, вода, харчові барвники, скляна банка або пластикова пляшка, в якій будете проводити експеримент.

Налийте у банку або пляшку води, трохи більш ніж половину. Так, щоб було заповнено десь ⅔ тари.Залийте туди ж олію. Вона плаватиме на поверхні. Висипте харчовий барвник і повільно всипайте чайну ложку солі. На вас чекає неймовірне видовище. Банка чи пляшка перетвориться на справжню лавову лампу.


Барвистий танок


Матеріали: жирне молоко, рідкий миючий засіб, харчові барвники, глибока тарілка та ватні палички.

Щоб провести експеримент, налийте молоко в тарілку і додайте трішки харчових барвників різного кольору. Потім занурте ватну паличку в миючий засіб та торкніться нею центру тарілки з молоком. Після цього молоко почне "танцювати", кольори змішаються між собою, а ви з дитиною побачите справжню красу.


Читайте також: Цікавість у дітей: як розвивати?


Апельсин-дайвер



Photo: Freepik


Матеріали: апельсин і глибока каструля або пластиковий контейнер.

Дуже простий експеримент. Наповніть ємність водою, і покладіть туди апельсин. Він плаватиме на поверхні. Тепер почистьте той самий апельсин від шкірки, і знову покладіть у воду. Він потоне. Апельсинова шкірка містить безліч повітряних бульбашок, які і тримають апельсин на поверхні.


Стрибаюча монета


Матеріали: Монетка, вода, пляшка з вузьким горлечком.

Покладіть порожню пляшку без кришечки на кілька хвилин у морозилку. Після цього, намочіть монетку водою і накрийте нею вийняту з холодильника пляшку. Незабаром ви побачите, що монетка почне підстрибувати на горлечку пляшки. У морозилці повітря в пляшці холоднішає і стискається. А потім воно нагрівається і хоче вибратися з пляшки. Тому монетка і стрибає.


Домашня веселка


Матеріали: посудина з водою, ліхтарик, дзеркало та білий аркуш.

На дно посудини покладіть дзеркало, і налийте туди воду. Тепер тримайте аркуш, і посвітіть ліхтариком на дзеркало так, щоб світло відбивалося на аркуші. От тільки на папері відобразиться не промінь світла, а справжня веселка.


Шпигунське чорнило


Матеріали: білий аркуш, лимонний сік, лампа та пензлик.

Візьміть пензлик і занурте його в лимон, наче це фарба. Тепер намалюйте або напишіть щось на папері. Коли аркуш висохне, на ньому не лишиться жодних слідів. Але нагрійте його над лампою і на папері з'явиться таємне повідомлення, як у справжніх шпигунів.


Вирощування кристалів



Photo: Freepik


Матеріали: вода, каструля, склянки, харчова сіль, нитки.

Нагрійте в каструлі воду, і потроху додавайте у воду сіль, допоки вона не перестане розчинятися. Тепер розлийте розчин у склянки. Візьміть великі шматочки солі та прив’яжіть їх до ниток, а нитки прив’яжіть до паличок. Обережно опустіть шматочки солі у склянки, щоб вони не торкнулися стінок. Паличку покладіть на поверхні склянки, щоб нитка не затонула. Залиште склянки десь на тиждень. Протягом цих днів у склянках сформуються готові кристали.


Об’ємні фарби


Матеріали: харчові барвники, вода, сіль, борошно, розпушувач для тіста.

Спочатку потрібно перемішати всі інгредієнти між собою. Має вийти схожа на фарбу субстанція, тільки трохи густіша. Тепер цією сумішшю можна малювати. Малюнки будуть об’ємними, наче у 3D.


Самонадувна кулька


Матеріали: пластикова пляшка, повітряна кулька та каструля з гарячою водою.

Спочатку натягніть повітряну кульку на горлечко пляшки. Тільки натягуйте так, щоб кулька не ганчірочкою висіла, а всередині кульки залишилося трохи повітря. Після цього пляшку з кулькою поставте в каструлю з гарячою водою, і спостерігайте. За кілька хвилин кулька почне рости і надуватися.

Подібний експеримент можна зробити без каструлі, але з пляшкою газованки. Відбуваються інші процеси, але результат той самий.


Яйця-водолази


Матеріали: 3 яйця, 3 склянки, вода, сіль

Налийте воду у склянки наступним чином: №1 – повний, №2 – половину, №3 – повний. Тепер у №2 і №3 насипте по 6 повних чайних ложок солі, і ретельно розмішайте, щоб усі сіль розчинилася. У склянку №2 долийте простої води. Намагайтеся зробити це так, щоб вона не змішувалася з тією солоною водою, що вже є. Для цього можна підставити ложку. Тепер опустіть у кожну склянку по яйцю. №1 – потоне, №2 – зависне, №3 – плаватиме на поверхні.


Вам може сподобатися наша стаття: Добірка крутезних YouTube-лекцій про космос для всієї родини






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук