Новини освіти: НМТ, вступ 2023 та ноутбуки для вчителів


Опубліковано 16 Січень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Новини освіти: НМТ, вступ 2023 та ноутбуки для вчителів


Новини освіти: НМТ, вступ 2023 та ноутбуки для вчителів

Photo: Freepik


Війна внесла серйозні корективи в навчання українських дітей. Профільне відомство не перестає працювати над тим, щоб діти попри складні обставини могли отримувати освіту.

«Діти в місті» зібрали найактуальніші новини освіти, які будуть вам цікаві.


Національний мультипредметний тест


У цьому році через повномасштабну війну в Україні скасували ЗНО. Наразі у відомстві працюють над тим, щоб визначити, як випускники складатимуть екзамени та вступатимуть до вишів. Нещодавно Міносвіти навіть проводило опитування щодо того, в якій формі складати НМТ, та які предмети стануть обов’язковими для складання.

Як стало відомо, під час опитування батьки та діти обрали найлегшу модель складання НМТ. Абсолютна більшість майбутніх абітурієнтів проголосували за те, щоб до НМТ було включено три предмети. Один із законопроектів, які наразі зареєстровані у Верховній Раді, передбачає складання української мови, математики та одного предмету на вибір. Більш складні моделі складання НМТ не отримали підтримки.

Тим часом, у Міносвіти наполягають на тому, щоб НМТ складався в один день. Це, на думку фахівців, зменшить безпекові ризики учасників тестування.

Остаточне рішення щодо проведення НМТ у 2023 році очікується у лютому-березні. За відповідний законопроєкт мають проголосувати у Верховній Раді.


Читайте також: Новини освіти: віртуальна реальність в навчанні, курси для освітян та англійська в НМТ


Вступна кампанія



Photo: Freepik


В Міносвіти зазначили, що в 2023 році для того, щоб потрапити на бюджет, необхідно буде мати мінімальний бал 130. Втім, для деяких спеціальностей норма буде вищою.

Так, для вступу на спеціальності «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», «Фармація, промислова фармація» необхідно буде мати не менше 140 балів. А для вступу на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія» - не менше 150 балів.


Соціальні стипендії


У Кабміні врегулювали питання надання соціальних стипендій студентам з числа дітей загиблих, померлих (тих, хто зник безвісти) Захисників і Захисниць України.


За посиланням можна ознайомитися з повним переліком тих, хто має право на соціальну стипендію, а також дізнатися, які документи знадобляться для її отримання.


Наголошується, що у разі відмови або порушення права на призначення стипендії, необхідно звернутися за захистом до керівника закладу вищої освіти, МОН, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або до суду.


Підтримка вчителів



Photo: Міносвіти


Міжнародні партнери та відомі компанії продовжують підтримувати Україну на всіх фронтах. Так, у межах ініціативи Глобальної бізнес-коаліції для освіти (GBC-Education) та за сприяння Фундації Олени Зеленської до України надіслали партію ноутбуків від компаній HP та Microsoft.

Загалом було домовлено про 39 тис. ноутбуків, які будуть передані вчителям у 12 регіонах України. Перша партія допомоги надійшла до Дніпропетровської та Донецької областей. Зазначається, що в рамках ініціативи вже передано понад 16 тис. ноутбуків.

Крім цього, у межах домовленостей українських відомств з компанією Google та ЮНЕСКО було доставлено 50 тис. хромбуків для педагогічних працівників.


Цифрові культурно-історичні об’єкти


Туристично-культурний хаб «Київ Цифровий» презентував оцифровані культурно-історичні об’єкти столиці. Всього було оцифровано 15 важливих для Києва об'єктів та постатей. Тепер їх можна буде побачити у форматі AR.

До колекції віртуальних експонатів увійшов засновник Києва Кий, магічні звірі з картин Марії Примаченко та будівлі часів Київської Русі.


Побачити культурні пам’ятки можна за посиланням.


Крім того, офлайн у столиці можна буде знайти QR-коди, які переводитимуть туристів на сайт.


Читайте також: Навігатор по затишних зимових вечорах






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук