Як поліпшити сон в умовах війни


Опубліковано 12 Січень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Як поліпшити сон в умовах війни


Як поліпшити сон в умовах війни

Photo: Freepik


Хронічне недосипання – одна з проблем сучасної людини. Українці ж наразі стикаються з ще більшими проблемами, адже постійні тривоги та відключення світла не дають змоги дотримуватися чіткого та стабільного графіку сну.

Особливо актуальною ця проблема є для дітей та молоді, які навчаються. Недосипання негативно впливає на навчання та роботу мозку. «Діти в місті» дізнавалися, що відбувається з організмом людини під час недосипання, а також зібрали поради, які допоможуть вам поліпшити сон.


Негативний вплив на організм


Під час сну тіло людини відпочиває, а мозок займається своєю тихою роботою – упорядковує нові знання, забуває зайве та зберігає те, що важливо. У кожної людини своя норма сну, але в середньому, щоб виспатися, необхідно 7-9 годин.

Дефіцит сну призводить до багатьох проблем. Це депресії та поганий настрій, погіршення роботи очей (почервоніння, набряки, опущення повік), серцево-судинні захворювання, запалення шкіри. Насправді, здоровий сон – це одне з найважливіших правил для збереження здоров’я, адже недосип зачіпає кожну клітинку нашого тіла та кожну сферу нашого життя.

Впливає недосипання й на навчання. Коли дитина не висипається, її мозок не має достатньо часу на опрацювання нової інформації, тому запам’ятовує гірше та менше.


Читайте також: Як висипатися в умовах нестачі сну: поради від спеціаліста


Якісний сон – запорука здоров’я


Якщо людині вдається налагодити графік сну, вона здатна вирішити одразу купу проблем.



Photo: МОН


Важливо також обирати правильний час відходу до сну, адже гормон росту, який відповідає за відновлення нашого організму, виділяється вночі. До цього часу людині бажано встигнути глибоко заснути. Експерти вважають, що найкраще лягти спати о 22.00.

А от прокидатися потрібно тоді, коли прокидається організм. Тіло саме знає, коли йому треба вставати. Якщо ви засинаєте близько 22.00, то приблизно о 6-7 ранку ви вже маєте прокинутися.

Бувають ситуації, коли людині не вистачає 8 годин сну. Тут спеціалісти радять звертати увагу на власне здоров’я та самопочуття, адже є люди, яким для відновлення потрібно трохи більше часу. Якщо казати про підлітків, їм може знадобитися 9-10 годин сну, що в такому віці досягається вкрай рідко. Цим психологи часто пояснюють поганий настрій підлітків та їхню грубість.


Як покращити сон – чотири фактори



Photo: Freepik


На якість сну впливає не лише тепленьке ліжко та зашторені вікна. Є чотири основні пункти, від яких напряму залежить наш сон.


Фізична активність

Щоб краще спати та відновлюватися, людині необхідно втомитися. Тому 20-30 хвилин фізичної активності на день – це мінімум, якого має дотримуватися кожна людина. Якщо ви не займаєтеся спортом, обов’язково приділяйте час пішим прогулянкам. Якщо вам вдається приділити час фізичній активності за 2-3 години до сну, ви будете спати як малюк.


Харчування

Як відомо, цукор збуджує нервову систему, тому після чаю зі смаколиками буде непросто заснути. Те ж саме можна сказати і про кофеїн. Щоб краще засинати, виключайте з вечірнього раціону солодощі та чаї. Також за 2-3 години до сну не варто вживати важку їжу, яка змусить ваш організм працювати всю ніч і не дасть йому час на відновлення.


Гаджети

Як би це не було важко, за годину до сну варто відмовитися від соцмереж, читання новин та ведення емоційних дискусій. Щоб засинати та спати якісно, намагайтеся приділяти час перед сном турботі про своє тіло, а щоб розслабитися, можете почитати або помедитувати.


Режим

Дотримання режиму дуже подобається нашому мозку, адже він полюбляє порядок і послідовність у всіх діях. Якщо вам вдається щодня засинати та просинатися в один і той самий час, ваш організм буде вам дуже вдячний. Ба більше, завдяки звичці у вас майже не буде проблем із засинанням.

Для формування звички засипати, перед сном можна впровадити традицію. Наприклад, ви можете читати разом із дитиною або слухати з нею аудіоказки при приглушеному світлі. Пам'ятайте, що для формування звички потрібно близько трьох тижнів.


Скористуйтеся нашим каталогом книг уккраїнською.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як працювати з нічними жахіттями дітей та дорослих: поради психологів






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук