Поради батькам: як допомогти дитині знайти друзів


Опубліковано 30 Листопад 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Поради батькам: як допомогти дитині знайти друзів


Поради батькам: як допомогти дитині знайти друзів

Photo: Freepik


Здавалося б, що тут складного? Особливо, коли ти дитина, – береш собі та й дружиш. Проте, не все так просто. Пригадайте себе у віці своєї дитини, пригадайте своїх однолітків. Чи дійсно так легко було знайти друзів? Звісно, діти відкритіші та легші, та водночас вразливіші.

«Діти в місті» підготували для вас кілька порад, як допомогти дитині розпочати і побудувати дружні стосунки.


Привітання і базова комунікація


Змалечку навчайте дітей базовій комунікації, наприклад, казати «Привіт!» і адекватно відповідати на привітання. Дитині варто знати, як правильно і невимушено назвати своє ім’я, поцікавитись ім’ям іншої дитини і дізнатись, що дитина робить або любить робити.

Бар'єр першого слова краще долати у ранньому віці. Інакше потім це може розростися у справжній страх розмови з людьми.


Компліменти


Як в малому, так і в дорослому віці, невимушеним чесним компліментом можна налаштувати до себе людину. Хороший комплімент – це простий комплімент, де одна дитина показує, що інша дитина їй цікава.

Наприклад, дитина може сказати: «Ух ти, у тебе класна машинка. Бачив такі в тіктоці» або «Класний замок. Це ти сама зробила?».

Вчіть дитину і вчіться самі казати людям добрі й прості компліменти.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Вікові особливості: чим дитяча дружба відрізняється від дорослої


Як увійти у гру



Photo: Freepik


Якщо дитина нітиться, і не знає, як правильно підійти до компанії дітей, навчіть її трьом простим крокам.

  1. Одразу підходити не варто. Ліпше спочатку подивитись, зрозуміти, у що грають діти, які у них правила, зрозуміти, яка команда слабша.
  2. Про всяк випадок придумати щось, що може покращити їхню гру.
  3. І тільки потім підійти, привітатися, і запропонувати пограти або за слабшу команду, або запропонувати цікавіший варіант гри.


Головне – не боятися. Насправді, часто може бути достатньо самого питання: «А можна з вами?».


Вміння відстоювати власну думку і власні кордони


Дитина має вчитися захищати власні кордони та власні інтереси. І тут мова зовсім не про те, щоб виховати впертюха. Розкажіть дитині, що у неї завжди є право вибору – гратися чи не гратися.

Крім того, дитина таки має знати дражнилки, бодай найпростіші. Вони потрібні для захисту від нападок. Наприклад, «хто обзивається, сам так називається». Як би дивно це не звучало, але дражнилки – це такий собі тренажер для тренування захисту особистих кордонів.

Звісно, ваша дитина не має дражнитися без причини. Але точно має вміти відповісти і захистити себе.


Зверніть увагу на наші статті:


Коло інтересів



Photo: Freepik


Найпростіший спосіб завести друзів – це знайти друзів за інтересами. І найкраще у цьому допомагають дитячі гуртки: творчі заняття, спортивні секції тощо.

Коли діти мають спільне захоплення, їм є про що спілкуватися, є що обговорювати, ділитися думками і сперечатися. Це захоплення служить фундаментом для формування стосунків.


Позбутися гіперопіки


В одній із попередніх статей ми вже писали про те, наскільки нищівною для дитини може бути батьківська гіперопіка. Ось в цій статті, почитайте, якщо пропустили.

Але нагадаємо ще раз. Якщо батьки постійно нависають над дитиною, не дають права на помилку, голосять над нею, що вона бідна й нещасна, то у дитини може виховатися комплекс жертви. Інші діти це відчуватимуть, і у найкращому випадку – ігноруватимуть. А можуть й почати цькувати.

Тому дайте дитині можливість збити коліна, заборсатися в багнюці та зробити помилку.


Спілкування батьків з підлітками


Роль батьків зменшується, коли дитина дорослішає до підліткового віку. Але це не значить, що батьки не потрібні зовсім. Це період, коли батьки мають стати друзями своїй дитині.

Якщо дитина вирішить поділитися з батьками чимось важливим, не варто її шпетити, якщо вам це не сподобалося. Інакше вона просто закриється від вас, і не навчиться довіряти людям.

До речі, розкажіть підліткові, як працює довіра і вміння зберігати таємниці. Поясніть, що якщо її друг пліткує про інших, так само він може пліткувати і про дитину, тому йому не варто довіряти свої таємниці.


Читайте також: Топ-7 фільмів про дружбу людей з тваринами






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук