Реакції на стрес та травматичні події: на що варто звернути увагу


Опубліковано 03 Листопад 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Реакції на стрес та травматичні події: на що варто звернути увагу


Реакції на стрес та травматичні події: на що варто звернути увагу

Photo: Freepik


Сьогодні українці переживають дуже складні часи. Багато людей втратили рідних, дах над головою, роботу. Мільйони українців виїхали за кордон, де були змушені розпочати нове життя. Крім цього, жителі України постійно стикаються з щоденними труднощами та небезпеками. Все це призводить до стресу та постійного відчуття тривоги. У багатьох у зв’язку з цим може розвинутися посттравматичний синдром та інші супутні проблеми.

«Діти в місті» розкажуть, які реакції організму на стрес та травматичні події можуть зустрічатися у людей.


Емоційний стан


Всі люди різні, тому і стрес вони переживають по-різному. Одні впадають у відчай, інші – активізують усі внутрішні ресурси і стійко справляються з труднощами. Треті замикаються, а четверті не можуть дати собі ради. Спеціалісти заспокоюють і наголошують, що всі ці реакції цілком нормальні, коли мова йде про складні життєві обставини.


Після перенесеної травматичної події людина може відчувати:


Смуток

Почуття смутку виникає, коли людина втратила щось дороге для неї. Це може бути втрата близької людини або втрата домівки. Смуток може проявлятися безсонням, виснаженістю, неспроможністю щось робити.


Безпорадність

Коли людина пережила травматичну подію, вона може відчути повну безпорадність. Людина у такому стані не здатна виконувати будь-які справи та впливати бодай на щось.


Вам може знадобитися наша стаття: Як підтримати дитину із посттравматичним стресом.


Повторне переживання події

Іноді травматична ситуація, яка відбулася з людиною, може повертатися у вигляді спогадів, снів або панічних атак. Нерідко людина може почати почуватися так, ніби подія знову відбувається з нею.



Photo: Freepik


Заціпеніння

Іноді сильний шок може призвести до заціпеніння. Людина у цей момент відчуває ніби більше не може переживати емоції. Це ще називають емоційною виснаженістю. У такі моменти людина може обмежити спілкування з близькими та перестати займатися тим, що захоплювало її раніше.


Напруга та занепокоєння

Ці відчуття, які тривалий час можуть залишатися разом з людиною, погано впливають на загальне самопочуття, виснажуючи фізично. Постійна напруга сильно впливає на якість сну та загальне самопочуття.


Щоб зняти фізичне напруження, можна займатися спортом. Вам може знадобитися наша стаття: Тримаємо себе у формі: яким спортом можна займатися з дітьми вдома.


Злість

Коли людина довго стримує негативні почуття, вона може почати відчувати агресію навіть на незначні події. У близьких може виникнути почуття, що ви не схожі самі на себе. Ви можете відчувати злість навіть безпричинно.


Страх

Після травматичного досвіду в житті людини можуть з’являтися різноманітні страхи. Вони можуть бути пов’язані з тривогою щодо ймовірного повторення травматичної події або можуть стосуватися зовсім інших аспектів життя.


Фізичні реакції на стрес



Photo: Freepik


Загалом виділяють три фізіологічні реакції на стрес:


Заціпеніння

Людина знаходиться у шоковому стані, не може відповідно до ситуації реагувати на події: ховатися, бігти, захищати себе та близьких.


Втеча

У цьому випадку людина швидко реагує на ситуацію і рятується.


Битва

Людина може «йти в бій», навіть коли сили не рівні. Дії в такому випадку бувають необдуманими і часто небезпечними.


Як допомогти в екстремальній ситуації


Якщо мова йде про екстрену допомогу, яка надається одразу після того, як людина пережила травматичні події, у першу чергу необхідно знайти безпечне місце. Лише, коли людина буде у безпеці, можна починати надавати їй допомогу.

Спочатку необхідно перевірити, чи людина не має фізичних ушкоджень. Якщо має, звернутися за медичною допомогою.

З людиною, яка знаходиться у шоковому стані, необхідно розмовляти дуже чітко, щоб вона могла зрозуміти всі слова. Намагайтеся повернути людину у стан «тут і зараз», дозовано давайте інформацію про те, що зараз відбувається навколо. Крім цього, важливо дати людині відчуття внутрішньої безпеки.

Не можна просити людину заспокоїтися і не плакати, не потрібно давати поради. Замість цього дайте виговоритися та покажіть, що вона не одна. Вітається тактильний контакт, якщо людина не проти. Також треба забезпечити можливість відпочити або поспати.


Як допомогти при тривалому стресі


Якщо людина тривалий час не може відійти від якоїсь події, оточуючі можуть допомогти. Добре допомагають техніки для розслаблення, медитації, м’язова релаксація, дихальні вправи.


Читайте також: Вправи для дихання від UNICEF та Світлани Ройз


Важливо активувати внутрішні ресурси, показавши людині, що вона багато чого може зробити. Також варто хвалити та підтримувати, відзначаючи її успіхи та ініціативи.

Для проживання ситуації добре допомагає розповідь своєї історії, коли людина від початку і до кінця проговорює те, що з нею відбулося. З часом подія перестає лякати та визивати таку сильну реакцію.


Чого не варто робити:

  • говорити фрази на кшталт «живи далі», «забудь»,
  • робити вигляд, що нічого не відбулося,
  • звинувачувати людину, що вона застрягла в цій ситуації,
  • ігнорувати потребу поговорити про подію.


Варто зазначити, що при тривалому стресі та поганому самопочутті треба звертатися до кваліфікованих спеціалістів, які допоможуть прожити травму.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Депресія у дітей та підлітків: як розпізнати та чим лікувати.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук