Контузія від вибухової хвилі: як надати першу допомогу


Опубліковано 24 Жовтень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Контузія від вибухової хвилі: як надати першу допомогу


Контузія від вибухової хвилі: як надати першу допомогу

Photo: Freepik


Атаки ворога стають все підступнішими та жорстокими. На жаль, сьогодні всі українці знаходяться у небезпеці. Ми закликаємо вас пам’ятати про правила безпеки та не нехтувати сигналами тривоги, завжди спускаючись до укриття.

«Діти в місті» публікують поради МОЗ щодо першої допомоги у випадку контузії від дії вибухової хвилі.


Читайте також: Як зберегти життя в місті, де йдуть бойові дії: пам'ятка


Найпоширеніша травма на війні


Контузія від вибухової хвилі найчастіша травма під час бойових дій, адже жертвою може стати будь яка людина, яка опинилася в епіцентрі подій. Всі, хто перебуває в радіусі ударної хвилі можуть отримати видимі або невидимі пошкодження. Тому кожен має знати, як надати першу допомогу в цій надскладній ситуації.

Варто пам’ятати, що під час контузії у людини може не бути зовнішніх ушкоджень. При цьому вона все одно може бути травмованою. Крім струсу мозку під час контузії спостерігається ще низка симптомів.


На що звернути увагу



Photo: Freepik


Головною ознакою контузії є втрата свідомості. Вона може тривати від декількох секунд до 30 хвилин, в залежності від тяжкості ураження.


Характерні симптоми у випадку контузії – це:

  • втрата свідомості на короткий термін,
  • нудота і блювання,
  • головний біль,
  • проблеми зі слухом та зором,
  • проблеми з вестибулярним апаратом,
  • дезорієнтованість,
  • погіршення пам’яті або амнезія,
  • часте серцебиття,
  • погіршений психоемоційний стан.

Крім цього, під час контузії у людини можуть спостерігатися видимі пошкодження та травми, такі як переломи, черепно-мозкові травми, пошкодження внутрішніх органів.


Перша допомога



Photo: Freepik


У разі наявності хоча б декількох симптомів необхідно звернутися за медичною допомогою. Поки «швидка» в дорозі необхідно надати людині першу допомогу.

Перше, що необхідно зробити, це транспортувати людину в безпечне місце, якщо обстріли або вибухи тривають.

Якщо людина знепритомніла, забезпечте їй прохідність дихальних шляхів методом виведення нижньої щелепи. Враховуйте, що є висока ймовірність блювання, тому важливо слідкувати за цим. Подивіться, щоб в порожнині рота не було зайвих предметів, які б могли потрапити туди під час вибуху.

Крім цього, лікарі радять звільнити груди та шию від одягу, якщо він занадто тісний і може заважати постраждалому дихати. Якщо постраждалий слабо дихає, необхідно зробити штучне дихання.

Варто зазначити, що при легких контузіях люди можуть лікуватися вдома. Зазвичай такий стан лікують за допомогою пігулок. При більш складних травмах знадобиться госпіталізація на декілька тижнів.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Поради з безпеки під час війни: де ховатися, що робити під час бомбардування






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук