Нові правила та пільги для українців за кордоном: що зміниться


Опубліковано 15 Серпень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Нові правила та пільги для українців за кордоном: що зміниться


Нові правила та пільги для українців за кордоном: що зміниться

Photo: freepik


З початку повномасштабної війни в Україні минуло вже майже пів року. За цей час мільйони українських громадян встигли адаптуватися в різних країнах по всьому світу. Найбільше біженців осіли в європейських країнах, де змогли знайти собі роботу та житло.

На початку війни жодних налагоджених процесів для допомоги біженцям з України не існувало. Європейські країни в авральному режимі приймали законопроєкти та організовували прийом та розміщення людей, які тікали від війни. Вже зараз у більшості країн діють зрозумілі та більш-менш зручні механізми, які допомагають людям отримати допомогу та адаптуватися на новому місці.

Втім, в багатьох країнах через пів року після початку війни вирішили змінити правила та пільги для українців. «Діти в місті» дізнавалися, які нововведення будуть діяти в різних країнах у найближчий час.


Німеччина


Федеральна влада Німеччини оприлюднила нові правила, які будуть діяти для українських біженців з 1 вересня. Відтепер для українців, які не отримали в країні статус тимчасового захисту, будуть діяти правила безвізу. Це означає, що будуть підраховані всі дні перебування людини на території країни з 24 лютого. Якщо ви знаходитеся в країні понад 90 днів, вам нададуть три місяці, щоб виїхати або оформити статус тимчасового захисту.

Ті українці, які планують поїхати до Німеччини вже після 1 вересня, зможуть перебувати там легально без оформлення документів не більше 90 днів.


Чехія



Photo: freepik


У Чехії змінюються правила для першої хвилі українських біженців, які приїхали до країни у лютому-березні 2022 року. Через 150 днів після реєстрації у країні біженці повинні будуть самостійно сплачувати медичне страхування. Безкоштовним медичним страхуванням зможуть користуватися лише деякі групи осіб, серед яких діти до 18 років, пенсіонери, інваліди, а також жінки, які доглядаються за дітьми, що не досягли 7-річного віку.

Впродовж 8 днів після закінчення терміну державної страховки українці мають зв’язатися зі страховою компанією та вирішити, яким чином вони сплачуватимуть страхові внески у майбутньому.

Крім цього, через пів року після перебування в країні, держава вже не сплачуватиме біженцям допомогу в розмірі 5 тис. крон на одну особу. Втім, ті, хто не зміг влаштуватися на роботу, зможе отримувати допомогу в розмірі прожиткового мінімуму – близько 4620 крон для дорослого та до 3320 крон для дітей.


Читайте також: Допомога українцям: безкоштовні ресурси для вивчення іноземної мови


Франція


Українці, які знайшли прихисток у Франції, мають поновитися у цьому статусі через пів року після отримання статусу. Тільки після цієї процедури українці зможуть й надалі користуватися пільгами та захистом, наданим країною.

Щоб поновити дозвіл на проживання, необхідно звернутися до префектури департаменту за місцем проживання та надати пакет документів, які надають право на отримання тимчасового захисту.


Більше інформації про продовження тимчасового захисту і виплат читайте в інформаційних бюлетенях, підготовлених французьким урядом.


Польща



Photo: freepik


З липня змінилися правила і в Польщі, яка прийняла рекордну кількість українських громадян. У сусідній країні біженці отримують ідентифікаційний номер PESEL, який можуть втратити, якщо виїжджатимуть з країни більше, ніж на 30 днів.

Відтепер право на грошову допомогу та безкоштовне харчування/проживання українці матимуть лише протягом 120 днів з дати в’їзду. Пільгові категорії отримуватимуть допомогу протягом 240 днів. Безкоштовне медичне страхування для українських громадян у Польщі зберігається. Крім того, впроваджується багато корисних програм фінансової та гуманітарної допомоги.


Читайте також: Безоплатна медична допомога у Польщі: як отримати та куди звертатися


Швейцарія


У Швейцарії протягом перших шести місяців не розглядали наявність банківських активів та іншого майна під час оформлення фінансової допомоги. Втім, відтепер, всі доходи українців будуть підраховуватися під час запиту на отримання соціальної допомоги.

Якщо українці зі статусом тимчасового захисту знімають кошти зі своїх українських рахунків або користуються іншими активами, ці кошти зараховуються до доходу. Доходи, отримані у Швейцарії, також будуть підраховані. Це суттєво вплине на розмір соціальної допомоги, яку отримували українці.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Допомога та підтримка переселенців: корисні програми


Велика Британія


У Великій Британії для українців, які не мають родичів у країні, діє програма Ukraine Sponsorhsip Scheme. Щоб потрапити до Британії, українці мають знайти спонсора, який готовий надати біженцям житло не менш, ніж на пів року.

При цьому, держава надаватиме українцям фінансову допомогу. Біженці матимуть право на легальне перебування протягом 3 років, роботу, доступ до Національної служби здоров'я та закладів освіти.

Втім, наразі уряд Уельсу та Шотландія ввели тимчасові обмеження.

Так, з 10 червня уряд Уельсу тимчасово призупинив програму з надання безкоштовного житла для біженців, щоб удосконалити програму допомоги. Ті, хто подавав заявку до 10 червня, зможуть приїхати до Уельсу.

Шотландія теж вирішила призупинити програму на три місяці через нестачу вільного житла. Влада зазначає, що прагне якісно розміщувати біженців, але кількість бажаючих не дає такої можливості. З 13 липня, щоб залишитися в Шотландії, українцям необхідно буде отримати дозвіл від Міністерства внутрішніх справ Великої Британії.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук