Як швидко вивчити іноземну мову за кордоном: 5 порад від вчителя


Опубліковано 09 Серпень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Як швидко вивчити іноземну мову за кордоном: 5 порад від вчителя


Як швидко вивчити іноземну мову за кордоном: 5 порад від вчителя

Photo: Freepik


Переїзд за кордон – стресова подія у житті дітей та батьків. Якщо переїзд вимушений, то цей стрес збільшується в рази. Нова країна, нові умови і нова мова. Мова потрібна щохвилини як у побуті, так і для навчання або роботи. То ж що робити, аби вивчити мову максимально швидко?

Перше, що вам потрібно усвідомити, що неможливо сісти і вивчити мову. В будь-якому разі це буде кропітка робота. Але є методи, як зробити це навчання більш ефективним.

«Діти в місті» підготували для вас 5 порад від вчителя, які допоможуть вам ефективніше опанувати нову іноземну мову.


1. Слухайте, багато слухайте


Занурюйтесь у світ звуків нової мови. Слухайте пісні, дивіться фільми в оригіналі або з дублюванням, слухайте розмови людей. Мозок поступово почне пристосовуватись до нового звучання.

Знайдіть дітям на YouTube мультики або спеціальні відео для вивчення мови в ігровій формі. Добре, що зараз таких багато. Хай звучить фоном. Або ж підберіть улюблений фільм чи мультик, який дитина знає мало не напам’ять, і подивіться в новій озвучці.


Читайте також: Як допомогти дитині пройти адаптаційний період у новій країні: практичні поради


2. Базовий набір фраз



Photo: Freepik


Існує так званий basic survival level, тобто базовий набір фраз, які допоможуть у щоденних ситуаціях. Тут буде корисно скласти свій власний словник, і перш за все, записати туди фрази та конструкції, якими найчастіше користуєтесь. Наприклад, «підкажіть, будь ласка, де знаходиться найближча зупинка?» або, «як мені дістатися школи?»

Обов’язково навчіть дитину фразам «Будь ласка, допоможіть мені», «Я заблукав», «Я хочу їсти / пити».


Вам сподобається наша добірка: Допомога українцям: безкоштовні ресурси для вивчення іноземної мови


3. Повторення


Повторення – один з найкращих методів вивчити будь-що. І мова – не виключення. Постійно повторюйте необхідні фрази. Впроваджуйте їх у своє життя з дитиною. Наприклад, візьміть за правило бажати доброго ранку, доброї ночі і смачного тільки новою мовою. І поступово розширюйте ці ситуації – ранкові процедури, приготування їжі, прибирання тощо.

Для батьків, які вивчають нову мову разом з дитиною, складність лише в тому, що дитина навчатиметься швидше за батьків.


4. Регулярність – для спілкування, інтенсиви – для прориву



Photo: Freepik


Якщо мова вам потрібна виключно для базових потреб і повсякденного спілкування, намагайтеся потроху говорити іноземною мовою, але регулярно. Півгодини-година щодня – краще, ніж 7 годин одразу раз на тиждень.

Тим паче, якщо мова йде про дітей. Під час тривалих занять, дитині складно постійно тримати концентрацію на необхідних правилах та навичках.

Але якщо це конче потрібно для навчання або роботи, тоді інтенсиви потрібні. Зазвичай такі діти і їх батьки більш мотивовані. І ця мотивація допомагає їм зробити той самий прорив у вивченні мови. Однак, інтенсив не виключає регулярність спілкування. Займайтеся і говоріть щодня.


5. Помилки


Якщо ви та ваша дитина тільки почали вивчати нову мову, ви будете регулярно робити помилки і нести маячню. І це нормально. Просто запам’ятайте це, і ставтеся до цього, як до такої ж простої й очевидної речі, що коли ріжеш хліб, то лишаються крихти. Помилки і є ваші крихти.

Не смійтеся і не сваріть дитину, якщо вона помиляється. Адже так дитина втратить цікавість до вивчення нової мови, і її рівень знань значно впаде. 


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як швидко заговорити українською: прості правила






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук