Як порядок народження впливає на характер дитини


Опубліковано 08 Серпень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Як порядок народження впливає на характер дитини


Як порядок народження впливає на характер дитини

Photo: Freepik


Сьогодні загальноприйнятий факт, що порядок народження дитини в родині чи не найбільшим чином впливає на особистість і характер дитини. Фундамент поведінки та життєвих цінностей закладається в залежності від того, найстарша, середня, наймолодша чи єдина дитина в сім’ї.

«Діти в місті» розібралися в теорії А. Адлера і допоможуть вам краще зрозуміти й підтримати власних дітей.


Найстарша дитина (первісток)


Первісток має доглядати молодших братів та сестер. Тому вони зазвичай консервативні і відповідальні, як дорослі.

З одного боку, старша дитина може почуватися беззахисною та тривожною. Це пов’язано з тим, що коли з’являються молодші брати і сестри, первісток втрачає частину батьківської уваги і почувається відкинутим.


Читайте також: Що робити, якщо діти в сім'ї конфліктують


Середня дитина


Середні діти спокійніші та врівноваженіші за старших. Можливо через те, що батьки також були спокійніші, коли народилася друга дитина. Вони дуже соціалізовані – легко знаходять спільну мову будь з ким. Також вони емпатійні та дуже добре відчувають потреби інших людей, оскільки зростали між старшими і молодшими сестрами й братами. З тієї ж причини вони добре вміють добирати аргументи й вести дискусії.

З іншого боку, середні діти дуже чутливі до проблем інших людей. Через це вони можуть виростати безамбіційними й не бачити власного шляху.


Наймолодша дитина



Photo: Freepik


Наймолодші діти найчастіше виростають відвертими та чарівними. Це їх метод привернути увагу батьків і старших братів та сестер. Їм притаманний бунтарський дух. Скоріш за все, це пов’язано з тим, що їм легше порушувати правила – коли вони народилися, батьки були не такими суворими в плані дисципліни.

Такі діти можуть бути незрілими та неорганізованими. Вони зазвичай сильно залежать від інших людей, тому що завжди були «малюком» сім’ї.


Єдина дитина в сім’ї



Photo: Freepik


Ці діти виростають впевненими у собі, тому що отримують всю батьківську любов та увагу. Їм зазвичай легко в школі та навчанні, бо вони проводили багато часу з дорослими. Через те, що їм не було на кого покластися, окрім себе, діти зібрані й організовані. Вони не стресують, коли залишаються наодинці з собою.

Однак єдині діти в родині можуть вирости егоїстами та розбещеними, тому що вся увага і все найліпше батьки віддавали їм, і цим не потрібно було ділитися. Їх дуже вибиває з колії, коли щось йде не за їхнім планом, тому що вони з дитинства отримували все, що забажають.

Адлер був переконаний, що всі ці установи настільки міцно закладені у свідомість дитини, що стають фундаментом в прийнятті рішень впродовж всього життя.


Читайте також: Як припинити суперництво між дітьми в родині






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук