Поведінка на воді: про що потрібно пам’ятати дітям і дорослим


Опубліковано 05 Липень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Поведінка на воді: про що потрібно пам’ятати дітям і дорослим


Поведінка на воді: про що потрібно пам’ятати дітям і дорослим

Photo: Freepik


Коли надворі прекрасна погода, немає вітру та припікає сонечко, діти просяться до води – купатися та плавати. Вода в річках та водоймах прогрівається, стає приємною та лагідною, і втриматися від бажання поплавати майже неможливо.

Та перш ніж йти до водойми, обов’язково поговоріть з дитиною про безпеку на воді, поясніть, у яких випадках та чому потрібно бути дуже обачним та обережним.

"Діти в місті" зібрали для вас найважливіші правила безпеки під час плавання.


Основні правила безпеки на воді


Купатися можна тільки у спеціально обладнаних для цього місцях. Розкажіть дитині, що пляж має бути облаштований, а поруч мають знаходитися рятувальники.

Наближатися близько до води і заходити в неї можна тільки під наглядом дорослих. Поясніть, що ви маєте постійно бачити дитину.

Не потрібно запливати за буйки, вішатися та залазити на них, навіть якщо дорослі знаходяться поблизу. Потрібно пам’ятати, що буйки не ставлять абиде. Навіть якщо глибина невелика, далі може бути сильна течія або вири.

У воді варто бути акуратним і не плавати на глибині, більшої за зріст дитини. Вода непередбачувана, і навіть у найдосвідченіших плавців трапляються судоми або може збитися дихання.

Окремо поговоріть про пірнання у воду. Розкажіть, що пірнати можна виключно у знайомих місцях, де є достатня глибина. Стрибки у воду в малознайомих місцях можуть призвести до травм. Поясніть також, що не потрібно занадто захоплюватися пірнанням, адже через деякий час болітиме голова, а ще вода може потрапити у вуха.

Ні в якому разі не можна пити воду – ані з річки, ані з водойми, ані з басейну. У воді повно мікробів, через які може розболітися живіт.

Якщо поблизу є знак чи вивіска про заборону купання, купатися не варто. Цей знак встановлено не просто так і це може призвести до сумних наслідків.


Читайте також: Захист від сонця: в МОЗ розповіли, як захищати шкіру від сонячного проміння


Мультики про правила безпеки на воді


Запропонуйте дитині подивитись наступні мультики. Вони в ігровій та легкій формі пояснять, що можна робити під час плавання, а чого робити не варто.


Уроки обережності на водоймах від Тітоньки Сови

Тітонька Сова зі своїми помічниками прекрасно розповідає дитині, як поводитися на воді. Мультик містить зображення Неслуха, який поводиться погано, а тітонька Сова пояснює, чому так робити не варто.



Video: Уроки Тётушки Совы


Мультфільм від ГУ ДСНС

Основні правила безпеки на воді подані у вигляді вірша. Його можна вивчити разом з дитиною, і розповідати один одному дорогою на пляж. Таким чином дитина не тільки знатиме правила поведінки, а й тренуватиме пам’ять.



Video: ГУ ДСНС України у Рівненській області


Правила поведінки на воді та біля води

Ще один коротенький мультик від каналу "Пізнавальне дітям". У відео дикторка проговорює основні положення, а герої зображують, як варто поводитися поблизу водойм.



Video: Пізнавальне дітям


Закріплюємо правила з дитиною

Щоб закріпити правила поведінки на водоймах, можна переглянути з дітьми це відео. Воно ще раз нагадає головні правила, а потім покаже дитині кілька зображень. Дитина має вибрати, де діти поводяться добре, а де – погано.



Video: Дарина Андріївна Чуба


Що мають пам’ятати батьки про купання дитини у водоймі


Не варто дозволяти дитині купатися, якщо у неї кашель чи нежить. Перепади температур можуть негативно вплинути на самопочуття дитини.

Купатися варто короткими заходами. Краще кілька разів по 10-15 хвилин, ніж один раз на годину.

Після їжі зачекайте годину-півтори, а тільки потім йдіть з дитиною плавати.

Бажано, щоб дитина була у головному уборі. Коли купаєшся, можна не помітити, як перегрів голову. Це може спричинити тепловий або сонячний удар.

І не забувайте, що активність стимулює апетит. Тому прихопіть із собою легкий перекус – фрукти, бутерброди і достатню кількість питної води.


Відпочивайте безпечно!


Зверніть увагу на нашу статтю: Чим небезпечні фонтани для дітей?






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук