Освітнє майбутнє: рейтинг вишів та доцільність старшої школи


Опубліковано 01 Липень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Освітнє майбутнє: рейтинг вишів та доцільність старшої школи


Освітнє майбутнє: рейтинг вишів та доцільність старшої школи

Photo: Freepik


Останні роки створили низку викликів для старшокласників. Спочатку їм довелося опановувати дистанційне навчання під час епідемії коронавірусу, а в 2022 році в країну прийшла війна. Варто зазначити, що останні роки в школі, підготовка до ЗНО та вибір майбутньої професії й так є великим стресом для дитини. Воєнний стан, постійні тривоги та обстріли тільки погіршують ситуацію.

Втім, освітній процес незважаючи на все продовжується, а Міносвіти готується розпочати новий навчальний рік. Замість ЗНО абітурієнти цього року здаватимуть національний мультипредметний тест, після чого обиратимуть ВНЗ своєї мрії. Доведеться знову навчатися та змінювати кваліфікацію ще тисячам українців, які втратили роботу через воєнні дії.

«Діти в місті» зібрали поради, які допоможуть зробити правильний вибір.


Старша школа


Враховуючи події останніх місяців, багато сімей прийняли рішення залишити дітей в 10-11 класі. Річ у тому, що вступ до коледжів та закладів професійної освіти – це великий стрес для підлітків. Тим більше, що у багатьох випадках дитині доведеться їхати навчатися до іншого міста.


Вашій дитині варто залишитися в 10-11 класі, якщо вона:

  • мріє навчатися в університеті,
  • не визначилася з професією,
  • не готова до самостійного побуту.

Також варто замислитися над доцільністю вступу в цьому році, якщо бажаний заклад освіти знаходиться не в самому безпечному місті.


Читайте також: Як допомогти дитині визначитися з майбутньою професією


Рейтинг українських ВНЗ


Якщо ваша дитина вже закінчила школу і прийняла рішення навчатися в Україні, вам знадобиться рейтинг українських вищих навчальних закладів, щоб обрати кращий варіант для навчання. Рейтинг 2022 року був складений Центром міжнародних проєктів «Євроосвіта» в партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence.

Варто зазначити, що серед найкращих вишів традиційно опинилися КНУ ім. Т. Шевченка, КПІ ім. Сікорського та Харківський національний університет ім. Каразіна.


Повний рейтинг представлений за посиланням.


Навчання в Європі



Photo: Freepik


Цього року у багатьох українських абітурієнтів з’явилася можливість навчатися за кордоном. Світові виші створили десятки програм для українських біженців, які дозволяють їм розпочати або продовжити навчання.


Вам може знадобитися наша стаття: Добірка програм та пропозицій для українців в ЄС


Щодня з’являються нові програми та можливості. Так, у польському Гданську, де наразі проживає багато українських біженців, пропонують безкоштовне навчання та стипендію у розмірі 1500 злотих. Така пропозиція з’явилася на сайті Wyższa Szkoła Bankowa. Зазначається, що в університеті створять серію курсів для українців, які приїхали до Польщі після 24 лютого.


Навчання буде доступне за темами:

  • англійська мова у бізнесі;
  • польська мова;
  • коучинг;
  • архітектура.


Подробиці та умови участі у програмі курсів можна запросити через пошту kurspl@wsb.gda.pl або в самому університеті WSB у Гданську на вул. Grunwaldzka 238A | 80-266.


Велика Британія планує запровадити подвійні дипломи з українськими ВНЗ. Ця програма, про яку повідомила перша леді України Олена Зеленська, покликана допомогти українським закладам освіти не припиняти освітній процес в умовах війни. Наразі до ініціативи вже приєдналися 79 британських вишів, серед яких Університет Рексхема Гліндра, Ліверпульський університет та інші.

Крім подвійних дипломів планується також створити в британських університетах українські студії. Заклади освіти Британії вже готуються до проведення спільних наукових досліджень з українськими вишами, які постраждали від війни.

Додаткову інформацію про програму можна дізнатися:

  • у чатботі "ОсвітаВсім" @inforesurs_gov_ua_bot;
  • за телефоном 0 (800) 50 45 70.


Безкоштовна IT-освіта


В Україні тим часом думають про майбутнє та запускають освітні ініціативи, які допоможуть українцям змінити кваліфікацію та знайти високооплачувану роботу. Проект IT Generation покликаний надати українцям можливість отримати безоплатну та якісну ІТ-освіту.

Зазначається, що в липні буде оголошено про набір шкіл на програму, а вже в серпні можна буде подати заявку на програму та розпочати навчання.

Загалом для навчання буде доступно 11 ІТ-напрямів, серед яких FrontEnd, QA, Java, Python, Project/Product Management, Digital Marketing тощо.

Взяти участь у програмі зможуть українці від 21 до 60 років, які не мають формальної освіти, кваліфікації та досвіду роботи в галузі ІТ.


Більш детально про проект читайте за посиланням.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук