Як не зіпсувати стосунки з родичами, якщо доводиться жити разом


Опубліковано 30 Травень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Як не зіпсувати стосунки з родичами, якщо доводиться жити разом


Як не зіпсувати стосунки з родичами, якщо доводиться жити разом

Photo: Freepik


Війна внесла корективи у життя мільйонів українців. Сотні тисяч людей втратили дім, мільйони були змушені переїхати за кордон або вибрати безпечніші місця для життя в Україні. Через брак житла, фінансів та інших життєвих обставин багато українців живуть з близькими, далекими родичами чи друзями. Безумовно, всі ми любимо наших близьких, але коли вимушене спільне життя затягується на місяці, часом важко уникнути конфліктів.

«Діти в місті» зібрали рекомендації фахівців, які допоможуть налагодити стосунки з родичами або роз'їхатися з ними за потреби.


Сварок не уникнути


Дуже важко уникнути побутових конфліктів, коли люди місяцями живуть у стресі. Більше того, війна не сприяє гармонізації внутрішнього стану, тому що агресія та розпач оточують людей з усіх боків.


Що в наших силах?

Якщо виникають конфлікти в сім'ї, потрібно намагатися уникати звинувачень та контролювати форму подачі претензій. Замість звинувачень ви можете чесно зізнатися родичам, що ви дуже злі/засмучені через почуття безпорадності. Не соромтеся говорити про свої емоції та почуття, адже ваші близькі напевно відчувають те саме.


Приклад: «Мені страшно, боляче та тривожно. Я злюсь і не знаю, чого чекати від майбутнього. Я не почуваюся в безпеці, а ця проблема (причина конфлікту) забирає в мене останні сили».


Читайте також: Арт-терапевтична практика, яка допомагає об'єднати сім'ю


Критикуємо правильно

Будь-які претензії та конструктивна критика сприймаються краще, якщо озвучувати їх правильно. Використовуйте для цього принцип бутерброду: гарний акцент-критика-гарний акцент. У такому разі критика сприйматиметься більш адекватно.



Photo: Freepik


Відстоюємо особисті кордони

Якщо претензії чи образи висловлюють вам, дуже важливо правильно вийти із ситуації. Підкреслюйте, що ви дуже любите/цінуєте/поважаєте близького, але його слова вас ранять/ображають/обурюють. Попросіть так більше не робити та обговоріть, що можна зробити, щоб усім було комфортніше жити разом.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Причини, через які дорослі діти втрачають зв'язок зі своїми батьками


Поліпшуємо відносини


Щоб покращити комунікацію всередині сім'ї, необхідно багато говорити та обговорювати проблеми. Ви можете виділити для цього вечірній час і чесно обговорити всі питання, що вас турбують.


Для переговорів можна використовувати такі питання:

  • Як ти себе сьогодні почуваєш?
  • Чи можу я якось тобі допомогти?
  • Що тебе злить/ображає/ дратує?
  • Давай пошукаємо вихід із ситуації, що склалася?

Психологи також рекомендують давати вихід агресії через ігри та різні арт-терапевтичні практики. Також може бути корисним спорт, біг чи танці.


Як попросити родичів переїхати



Photo: Freepik


Якщо ви хочете попросити своїх близьких переїхати, це нормально. Ви не повинні відчувати провину за те, що дбаєте про свій психологічний стан. Звичайно, не йдеться про складні ситуації, коли близьким просто нікуди з'їхати. Якщо ви маєте можливість роз'їхатися, вам варто чесно обговорити це з родичами.


Приклад: «Мамо, я тебе дуже люблю і ціную, але нам дуже складно жити під одним дахом. Мені не вистачає особистого простору, тому я злюся, і ми постійно сваримося».


Коли ви озвучуєте своє прохання, говоріть про себе та свої почуття. Це єдиний шанс, що до ваших потреб дослухаються. Розкажіть про свої емоції. Говоріть з повагою та одразу пропонуйте вирішення проблеми.


Приклад: «Мені потрібні сили на роботу, але я не можу відновлюватися у переповненій квартирі. Давай пошукаємо вам із татом окрему квартиру».


Варто зазначити, що чесний та відкритий діалог лише зміцнює відносини всередині сім'ї. Затаєні образи та постійне роздратування, навпаки, шкодить їм.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Діти – гості в нашому домі: все, що потрібно знати про сепарацію від батьків у різному віці






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук