Поради з безпеки під час війни: де ховатися, що робити під час бомбардування


Опубліковано 01 Березень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Поради з безпеки під час війни: де ховатися, що робити під час бомбардування


Поради з безпеки під час війни: де ховатися, що робити під час бомбардування

Photo: Freepik


У соціальних мережах є багато інформації про те, як поводитися під час військових дій, де ховатися під час обстрілів та сигналів тривоги. «Діти у місті» зібрали найважливіші рекомендації, які публікуються в Інстаграм-акаунті bezdomnie.ua. Вони можуть урятувати вам життя!


Де безпечніше – у місті чи селі?

У великих містах безпечніше, ніж у селах. А у багатоквартирних будинках безпечніше, ніж у приватних будинках. Якщо фронт проходить через приватний сектор, часто залишаються одні руїни. У великих містах, навіть під час бомбардування, завжди більше шансів знайти укриття, їжу та допомогу.


Переваги міст:

  • у місті завжди можна знайти воду та їжу (її розвозить місцева влада чи гуманітарні організації),
  • у місті більше шансів знайти медикаменти чи лікаря у разі потреби,
  • багатоквартирні будинки здатні вціліти навіть після влучення ракети.


Яке найбезпечніше місце у квартирі?

Ванна кімната – не найбезпечніше місце у квартирі. Є можливість, що кімнату може завалити від вибухової хвилі. Також може прорвати труби з окропом.

Панельні будинки досить безпечні, адже при ударі вони залишаться стояти завдяки металевим конструкціям. Найкраще обладнати житловий модуль у передпокої, а під час обстрілів виходити в коридор до ліфтів.


Головне правило укриття - принцип двох стін! Це означає, що між вами та вулицею має бути як мінімум дві стіни!


Перша стіна бере на себе силу вибуху, а друга – приймає на себе уламки та наслідки руйнувань, але залишається цілою. Таким чином людям, які ховаються за стіною, вдається вціліти.



Photo: Інстаграм/bezdomnie.ua


Перші поверхи небезпечні при вуличних боях, останні поверхи – при ракетних обстрілах. Якщо ваше місто вступило в активну фазу боїв, намагайтеся шукати укриття десь посередині.


Безплатні онлайн-консультації від лікарів: як отримати допомогу українцям у цей складний час!


Дзеркала у квартирі

Під час обстрілів та активних бойових дій необхідно убезпечити своє житло. Якщо у вас є дзеркала, потрібно їх зняти. Якщо дзеркала є на шафах, такі двері також рекомендують зняти і покласти на підлогу дзеркалами вниз.


Чи безпечні укриття?

Більшість укриттів в Україні не призначені для захисту. Експерти закликають у жодному разі не ховатися у приміщеннях, які не призначені для цього. Безпечне укриття повинно мати два та більше виходи назовні, які розміщені у протилежних сторонах один від одного. Якщо вихід один, укриття може стати пасткою у разі пожежі чи завалу входу.


Як поводитися під час бомбардування?

Під час обстрілів і сигналів тривоги, необхідно сховатися в безпечному місці в будинку. Намагайтеся відволіктися і не панікувати. Можна почитати книгу чи зіграти з близькими у просту гру. Це допоможе перемикнути мозок і не концентруватись на обстрілах.

Якщо обстріли застали вас на вулиці, необхідно швидко озирнутися і бігти туди, де можна сховатися. Важливо оцінити час, який ви витратите на те, щоб дістатися до укриття. Під час обстрілу градами у вас є близько 10 секунд, щоб сховатися. Якщо укриття поруч немає, потрібно впасти на землю головою в той бік, звідки летять снаряди. Накрийте голову руками та чекайте. Також уберегти від уламків та поранень може яма. Якщо поруч є будь-яке заглиблення, намагайтеся сховатись там.


Читайте також: Чим годувати малюків до року під час війни: практичні поради






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук