Коли і навіщо потрібно переходити до іншої школи: основні причини


Опубліковано 20 Січень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Освіта >  Коли і навіщо потрібно переходити до іншої школи: основні причини


Коли і навіщо потрібно переходити до іншої школи: основні причини

Photo: Freepik


Найчастіше при виборі школи батьки спираються на такі критерії як наближеність до будинку, відгуки про вчителів або рейтинг навчального закладу. Але навіть найкраща школа не завжди виявляється найкращою для конкретної дитини. «Діти у місті» дізнавалися, у яких випадках батькам варто замислитися про зміну школи.


Конфлікти з учителями

Нерідко вчителі старого гарту виявляються надмірно строгими для сучасних дітей. Їм важко змінюватися, щоб порозумітися з новим поколінням. Буває й так, що дитину з якоїсь причини не любить хтось із вчителів. Якщо школяр щодня повертається додому з поганим настроєм через стосунки з вчителем, варто подумати про зміну навчального закладу. Особливо важливо змінити школу, якщо такий учитель попався дитині у початкових класах.


На дитину навісили ярлик

Діти різні, тому і підхід до кожного школяра має бути різним. При цьому нерідко на окремих дітей навішують ярлик "важкого учня", "злісного хулігана" або "двієчника". У результаті ніякі нові досягнення та прориви дитини не беруться до уваги, бо від неї не чекають нічого доброго. Дитина починає вірити, що вона й справді «погана», і всіляко підтверджувати свою характеристику.



Photo: Freepik


Нездорова атмосфера у класі

Атмосфера в класі часто залежить від класного керівника, але іноді залежить від дітей. Якщо ваша дитина почувається некомфортно у шкільному колективі, це привід задуматися про зміну школи або, як мінімум, класу. Спілкування з однолітками дуже важливий етап у формуванні особистості дитини. Важливо, щоб це спілкування було комфортним та здоровим.


Читайте також: Як подружити клас і завести хороші відносини між батьками: практичні поради


У дитини немає друзів

Це ще одна причина підшукати школяру інший колектив. Соціальна взаємодія і дружба набагато важливіші за знання, адже саме спілкування з іншими людьми дає людині відчути себе важливою і необхідною.


Дитина вчиться на відмінно, але нічого не знає

У деяких школах дають знання, але не активують їх. У результаті дитина має хороші оцінки, може знати предмет, але абсолютно не пам'ятати, що вивчала минулого року. Крім того, у школяра відсутня цілісна картина світу.


Коли краще переводити дитину до іншої школи



Photo: Freepik


Найкращий час для переведення дитини до іншої школи – це початок навчального року. У такому разі школяр зазнає найменшого стресу. Якщо чекати нового року немає можливості, постарайтеся дотягнути до канікул. У цей час у класи приходить багато новачків.

Обов'язково підготуйте дитину до цього кроку. Обговоріть з нею всі переваги нового місця, поговоріть про те, як поводитися, як завести нових друзів і стати повноправним членом колективу.

Важливо також поговорити з педагогом, попросивши його посприяти адаптації дитини на новому місці. Іноді проста гра на знайомство здатна за лічені хвилини згладити всі незручності та дискомфорт.


Докладніше про адаптацію у школі читайте у нашій статті: Адаптація у школі: як підтримати дитину у перші тижні навчання

Якщо ви все ж таки вирішили змінити школу, можете скористатися нашою добіркою приватних шкіл.


Путівник по приватних школах Львова 2021






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук