В Україні з’явилася платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо»


Опубліковано 17 Грудень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  В Україні з’явилася платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо»


В Україні з’явилася платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо»

Photo: Freepik


Вже не перший рік в Україні триває реформа системи шкільного харчування, яку патронує перша леді України Олена Зеленська. Метою цієї реформи є покращення якості харчування в закладах освіти, впровадження нового меню та сучасних стандартів приготування їжі. У грудні в Україні презентували платформу про здорове харчування у школах «Знаїмо». «Діти в місті» дізнавалися, як вона працюватиме і впливатиме на покращення ситуації з харчуванням у школах.


Старт інформаційної кампанії



Photo: znaimo.gov.ua


Як зазначила Олена Зеленська під час презентації платформи, Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ, який проводив дослідження в Україні, з’ясував, що близько половини українських батьків не знають про те, що харчування може бути мотиватором до доброго навчання. Наразі більшість школярів не задоволені тим, що їм пропонують в шкільних їдальнях.

За словами першої леді, у школі формуються звички, в тому числі і харчова поведінка. Сформувавши правильну культуру харчування, ми допоможемо нашим дітям сформувати здорові та безпечні харчові звички.


Платформа «Знаїмо»


Портал, присвячений здоровому харчуванню, з’явився після підписання меморандуму. До документу приєдналися ЮНІСЕФ, Посольство Швейцарської Конфедерації в Україні, Міносвіти та перша леді Олена Зеленська. Платформа займатиметься інформаційною кампанією щодо здорового харчування.


На порталі будуть доступні:

  • інформація для керівників закладів освіти про перебіг реформи й нормативи шкільного харчування,
  • інформація для вчителів і батьків про культуру харчування,
  • інформація для школярів про основи здорового харчування.

Наразі на платформі у вільному доступі знаходиться близько 200 текстів, 100 презентацій, тестів, анімацій, інструкцій та інших матеріалів, присвячених цій важливій темі. Портал буде активно розвиватися, а інформація на ньому постійно оновлюватися. Творці порталу наголошують, що прагнуть не лише змінити шкільне харчування, а й вплинути на звички українських сімей.


Нагадаємо, що навесні 2021 року було презентоване нове шкільне меню. Детальніше про це читайте в нашому матеріалі.


Реформа



Photo: znaimo.gov.ua


Зазначимо, що наразі в українських школах триває перехідний період. Деякі заклади освіти вже перейшли на нову систему харчування, інші – лише готуються до цього кроку. Річ у тім, що багато шкіл мають переобладнати їдальні, оновити системи закупівель та освоїти нові технологічні карти. Втім, вже з 1 січня 2022 року реформа має запрацювати в усіх українських школах.

Цікаво, що одним із популяризаторів реформи є відомий ресторатор Євген Клопотенко. У 2018 році він розробив сучасне та смачне меню для шкіл, яке впровадили більш ніж у 5 тис. освітніх закладів. Також шеф-кухар виступає за зміну підготовки кухарів та кондитерів в Україні та реформу харчування у закладах дошкільної освіти. У 2020 році він приєднався до робочої групи, яка займається реформою.


Читайте також: «Ложку за маму, ложку за тата»: фрази, які не варто говорити дитині під час їжі






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук