Економічний паспорт українця: як держава накопичуватиме на освіту дітей


Опубліковано 09 Грудень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Економічний паспорт українця: як держава накопичуватиме на освіту дітей


Економічний паспорт українця: як держава накопичуватиме на освіту дітей

Photo: Freepik


На початку грудня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект №6394 «Про економічний паспорт», яким передбачається створення Фонду майбутніх поколінь. Про це повідомили на офіційному сайті Офісу президента. «Діти в місті» дізнавалися, чим корисний законопроект, та чому він важливий для майбутніх поколінь.


На що накопичуватимемо?


Законопроект передбачає створення Фонду, в який щорічно будуть перераховуватися кошти на кожного учасника – громадянина України до досягнення ним 18-річчя.

У Фонд надходитимуть кошти, які сплачуються за користування надрами для видобування корисних копалин. Планується, що ці кошти будуть примножуватися шляхом вдалого інвестування. Щороку на індивідуальні рахунки буде надходити сума у розмірі двох мінімальних заробітних плат. Держава гарантує виплату коштів учасникам Фонду у розмірі, не меншому ніж загальна сума державних внесків. Це означає, що українці отримають свої накопичення, навіть якщо інвестиційна діяльність Фонду не буде ефективною.


Після досягнення 18-річчя українці зможуть використати накопичені кошти на:

  1. Навчання в Україні,
  2. Купівлю житла в Україні,
  3. Переказ коштів на рахунок недержавного пенсійного забезпечення,
  4. Лікування тяжких захворювань, але лише після досягнення 18-річчя.

Зазначається, що достроково забрати кошти можна буде за однієї умови – якщо у дитини діагностовано хворобу, на лікування якої в повному обсязі не виділяються кошти з державного бюджету.

Додатковим документом (законопроектом №6396) пропонується звільнити ці кошти від оподаткування, щоб українці могли отримати накопичену суму у повному обсязі.


Особливості роботи Фонду



Photo: Freepik


Учасниками Фонду зможуть стати лише громадяни України. Спочатку передбачалося, що накопичувати кошти почнуть для всіх дітей, які народилися с 1 січня 2019 року. Наразі мова йде про дітей, народжених з 1 січня 2021 року.

Щоб мати змогу отримати кошти, дитина має постійно проживати в Україні до 18 років. Кошти будуть перераховуватися на зазначену мету після надання відповідних документів. Їх не будуть видавати готівкою.


Коли запрацює економічний паспорт



Photo: з відкритих джерел


Законопроект було внесено до Верховної Ради як невідкладний, втім народні депутати не встигли його розглянути. Навіть, якщо документ схвалять найближчим часом, він запрацює лише через рік після набрання ним чинності.

Автори законопроекту не приховують, що надихалися прикладом Об'єднаних Арабських Еміратів, де громадяни отримують свій відсоток від продажу нафти. При досягненні 18 років кожен громадянин має на своєму рахунку близько 100 тисяч доларів. Українці зможуть розраховувати на менш скромну суму. За оцінками глави фінансового комітету парламенту Данила Гетманцева, повнолітні зможуть отримати близько 10 тисяч доларів.


Читайте також: Український Гарвард: яким буде Президентський університет






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук