Ранні пташки. Як доглядати за передчасно народженим малюком: важливі поради лікаря


Опубліковано 26 Листопад 2021 о 16:00

Блог Діти в місті Львів >  Оглядові статті >  Ранні пташки. Як доглядати за передчасно народженим малюком: важливі поради лікаря


Ранні пташки. Як доглядати за передчасно народженим малюком: важливі поради лікаря

Photo: Дитяча поліклініка "Веселка"


За медичними нормами, передчасно народженими вважаються діти, які з’явилися на світ з 22 до 37 тижня незалежно від маси тіла та росту при народженні, в Україні таких, щороку, близько 5% немовлят. Народження раніше фізіологічного строку гестації (чисельність повних тижнів періоду, коли вагітна виношує дитину) — не вирок, адже величезна кількість передчасно народжених немовлят не тільки виростають здоровими, але й стають відомими, видатними особистостями, для яких дуже важлива підтримки батьків.


Про особливість догляду за такими дітьми, розповіла лікар-педіатр дитячої поліклініки «Веселка» Євгенія Іванник.


Відразу після пологів, передчасно народжена дитина перебуватиме під наглядом неонатолога — лікаря, який займається лікуванням, діагностикою та профілактикою хвороб новонароджених. Він уважно стежить за особливостями розвитку та росту малюків від народження до 28 дня. Саме цей період є надважливий для допомоги у подоланні труднощів адаптації до позаутробного життя, тому такі немовлята потребують особливої опіки, спрямованої на збереження їх здоров‘я та якості життя.


Найчастіші патології передчасно народжених дітей


Діти народжені передчасно не вважаються хворими. Але вони, звісно, мають більший ризик розвитку неврологічної патології, ніж доношені діти, як зазначає лікар-невролог дитячої поліклініки «Веселка» Вікторія Негруб.

«Передчасно народжені діти потребують спостереження лікарів протягом першого року життя, при потребі додаткових обстежень, і лише після виявлення відхилень – лікування», – пояснила лікар.


У таких дітей найчастіше можуть бути розлади дихання, незрілі травна та нервова системи, тому вони мають перебувати під наглядом лікаря - неонатолога. Через нездатність смоктати материнське грудне молоко, малюків певний час вигодовують в лікарні, надаючи живильну підтримку, щоб в організм в достатній кількості надходили поживні речовини: білки, жири та вуглеводи.


Шкіра передчасно народжених дітей особливо ніжна та вразлива, має червонуватий колір та зморшкуватий вигляд, вкрита пушком. Серед фізіологічних особливостей відмічають: слабкість рефлексів; уповільнену реакцію на подразники; схильність до перегрівання, через відсутність потових залоз; відсутність реакції на підвищення температури.


Серцево-судинна система порівняно зріла, вона функціонує вже на ранніх етапах внутрішньоутробного розвитку. Та все ж таки, перебування дитини під наглядом неонатолога, в ці критичні періоди становлення розвитку систем всіх органів є надважливим.


Як доглядати за передчасно народженою дитиною вдома



Photo: Дитяча поліклініка "Веселка", Євгенія Іванник


Коли дитина вже може самостійно дихати, їсти та немає інших загроз життю, її передають матері.


«Грудне вигодовування для передчасно народжених діток є важливим етапом. Оскільки вживання материнського молока запобігає низці проблем неврологічної системи та зміцнює імунітет, а отже, має прямий вплив на розвиток дитини в цілому», — наголошує лікар-невролог Вікторія Негруб.


У першу чергу, лікарі радять дотримуватись рекомендацій, які допоможуть у догляді за передчасно народженою дитиною в домашніх умовах. Це, зокрема:

  • Підтримка температурного режиму. Температура повітря в кімнаті, де перебуває немовля, має бути близька до 20°С. Провітрювати приміщення слід 5–6 раз на добу, а вологе прибирання проводити 2 рази на день;
  • Гігієна. Температура води і повітря для купання підбираються відповідно до ваги дитини, строку гестації і, найголовніше, з залежності від зрілості немовля. Тривалість купання краще розпочинати з 5 і поступово продовжувати до 10–15 хвилин;
  • Одяг. З метою правильної терморегуляції і делікатного режиму для шкіри передчасно народженого малюка важливо правильно одягати його, підбираючи одяг з м’яких натуральних тканин, що не пошкоджуватиме шкіру;
  • Прогулянки. У літній період слід гуляти з дитиною вранці та в другій половині дня, тривалість прогулянок збільшувати поступово. У зимовий період все залежить від гестаційного віку та ваги малюка. Різка зміна температури може несприятливо вплинути на його здоров'я, тож краще отримати індивідуальну консультацію лікаря-неонатолога;
  • Вакцинація. Передчасно народжених дітей починають прищеплювати відразу після народження і далі відповідно до їх фактичного віку. Якщо немовля народилось у важкому стані або з вагою менше 2 кг, початок вакцинації відкладають до повної стабілізації загального стану й нерідко проводять вже перед випискою з лікарні. Тому календар щеплень для передчасно народжених дітей практично не відрізняється від звичайного.


Photo: Дитяча поліклініка "Веселка", Вікторія Негруб


Діти народжені передчасно потребують додаткової уваги лікарів та догляду з боку батьків, адже їхній розвиток має певні особливості. 


Проте моя колега — лікар Вікторія Негруб наголошує: «Передчасно народжена дитина — це лише тимчасова особливість. Якщо дитина народилась раніше строку, намагайтеся не панікувати, сприймайте цю ситуацію, як певний етап життя, який дозволить зробити вклад у розвиток здоров'я малечі. За роки практики я помітила, що те, як швидко дитина адаптується, дуже залежить від настрою матері. Якщо вона вперто йде до мети, налагоджує тактильний та психологічний контакт з малюком, годування, дитина успішно й швидко розвивається. Однак це працює і в зворотному напрямку, коли батьки розгублені та перелякані».


Важливість профілактичних оглядів та злагоджені дії батьків для розвитку дитини


Загалом батьки передчасно народжених дітей мають частіше звертатись зі своїми малюками на профілактичні огляди. Протягом перших 2 років життя така дитина має бути під наглядом кардіолога, огляди у якого слід проходити у 2, 6 місяців та в рік. Потребують рано народжені малюки й додаткового контролю з боку невролога, ортопеда, офтальмолога та педіатра.


У мережі дитячих поліклінік «Веселка» працюють досвідчені спеціалісти, які мають на меті запобігання захворюванням через професійну профілактику та вакцинацію. Тут завжди швидко й якісно проведуть огляд малюка та призначають аналізи, які справді потрібні.


Щодо запису на плановий огляд до лікарів дитячої поліклініки «Веселка» звертайтесь за номерами телефону:

  • +380 (67) 343 29 11,
  • +380 (50) 343 29 11.


Поліклініка «Веселка» — це місце, де розуміють дітей ще до того, як вони почали говорити, та допомагають батькам, коли вони не знають, що робити!


Піклування про здоров'я дітей — один з основних обов'язків батьків. Це надважлива інвестиція у розвиток та майбутнє малюків, яка дозволить виховати щасливих, здорових та успішних людей. Усім передчасно народженим діткам ми бажаємо міцного здоров‘я і віри у світле майбутнє.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук