Чому українці відправляють дітей навчатися за кордон: плюси та мінуси освіти за межами України


Опубліковано 12 Листопад 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Чому українці відправляють дітей навчатися за кордон: плюси та мінуси освіти за межами України


Чому українці відправляють дітей навчатися за кордон: плюси та мінуси освіти за межами України

Photo: Freepik


Дедалі більше українців відправляють своїх дітей навчатися за кордон. Раніше такий формат освіти могли собі дозволити лише дуже багаті люди. Сьогодні навіть сім'ї з середнім доходом знаходять можливість дати своїм дітям конкурентну перевагу у вигляді освіти за кордоном. І йдеться не лише про вищі навчальні заклади, а й про середню та старшу школу. «Діти у місті» дізнавалися, які переваги та недоліки існують у такому навчанні.


Очевидні переваги


Навчання за кордоном має низку переваг. Занурюючись у незнайоме середовище, дитина починає швидко адаптуватися, вивчати мову та розширювати кругозір. Навчання за кордоном – це не тільки новий досвід, але також величезні можливості, які відкриваються перед дитиною в такому юному віці. По суті, навчання перетворюється на повноцінну подорож, адже супроводжується новими знайомствами, вивченням культури та мови. До того ж у подібних навчальних закладах можна зустріти однолітків із різних куточків світу, що допомагає повністю усунути бар'єри у спілкуванні з іноземцями.

Навчання за кордоном допомагає дитині швидко інтегруватися в закордонне суспільство і стати самостійнішою. У такому оточенні з'являються нові погляди на життя, грандіозні плани та чітке бачення свого майбутнього.



Photo: Freepik


Великим плюсом є високий рівень підготовки у закордонних школах та ВНЗ, але головна перевага, безумовно, це володіння іноземною мовою. В Україні важче отримати той рівень знань, який легко освоїть дитина за межами країни. Річ у тому, що там їй доведеться практикувати англійську чи іншу мову постійно, а не лише на уроках.

Окрім цього навчання за кордоном – це ще й дуже захоплююче. У закордонних школах знають, як правильно подавати матеріал, у школах багато цікавих дисциплін, спортивних гуртків та позакласних занять.

Атестат європейської школи дає велику перевагу при вступі до ВНЗ. Якщо у ваших планах штурмувати найпрестижніші європейські вищі навчальні заклади, краще подумати про підготовку заздалегідь. Школа за кордоном – чудова основа для продовження навчання.

Головними перевагами навчання у закордонній школі є soft skills (гнучкі навички), які є дуже важливими для початку навчання у закордонному університеті.


Читайте також: Школа для батьків: 5 найважливіших навичок, які потрібно встигнути освоїти до закінчення школи


Недоліки



Photo: Freepik


До мінусів закордонної освіти можна віднести її вартість. Попри доступність, ціна навчання все ще залишається високою для українців. Втім, і тут можуть допомогти гранти та стипендії, якщо дитина талановита і може показати високий рівень знань.

Для тих, хто погано знає мову країни, в яку має намір їхати вчитися, мовний бар'єр може стати серйозною проблемою. Тому для навчання за кордоном важливо підтягнути знання мови, щоб дитина почувалася комфортно. Сюди можна віднести проблеми з адаптацією. Далеко не всі діти готові на тривалий час розлучатися з сім'єю та жити в чужій країні. Крім того, деяким дітям буде важко звикнути до культурних особливостей нової країни – це вимагатиме від дитини гнучкості.

Оформлення до школи вимагатиме багато часу та паперової тяганини. Батькам доведеться пройти через усю бюрократію, підготувавши масу документів, і вирішивши безліч питань. При цьому багато міжнародних шкіл надають послуги сертифікованого адвоката та повний супровід під час вступу, що значно полегшує завдання батькам.


Зазначимо, що незалежно від місця навчання важливо розуміти, що освіта вимагає відповідального підходу та бажання навчатися. Вступити до хорошого університету можна після будь-якої школи. Головне – це прагнення та усвідомлений підхід.


«Діти у місті» готують серію публікацій про навчання за кордоном, щоб детальніше вивчити цю тему. Слідкуйте за новинами.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук