Як пережити дистанційне навчання та зберегти гармонійні стосунки в сім’ї: поради психологів


Опубліковано 05 Листопад 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Як пережити дистанційне навчання та зберегти гармонійні стосунки в сім’ї: поради психологів


Як пережити дистанційне навчання та зберегти гармонійні стосунки в сім’ї: поради психологів

Photo: Рexels


Тисячі українських сімей цієї осені знову зіткнулися з дистанційним навчанням. Попри те, що школярі вже мають досвід навчання вдома, це все ще є великим викликом для родини. «Діти в місті» поспілкувалися з психологами, щоб дізнатися, як забезпечити гармонію в родині в такий непростий час.


Як уникнути кризи




Практикуючий психолог, гештальт-терапевт Олена Сушко 

зазначає, що дистанційне навчання – це виклик традиційній системі освіти та причина певної сімейної кризи у звичайній українській родині, де є школярі.





Що варто знати батькам?


«Під час дистанційного навчання у дітей звужується сенсорне поле, вони менше бувають на свіжому повітрі, бачать лише предмети побуту, цифрову реальність та яскраві, штучні, кольори цифрового світу, менше спілкуються офлайн», - зазначає спеціаліст.


За її словами, учням-інтровертам, які відновлюються вдома, не витрачаючи ресурси на спілкування з великою кількістю дітей, у цій ситуації набагато простіше. Втім, дистанційне навчання залишає дітей (як інтровертів, так і екстравертів) в зоні комфорту, та не дає їм шанс розвивати такі риси, як комунікабельність, вміння проживати емоції в контакті з людьми. Живе спілкування між однолітками, між дітьми та вчителями надзвичайно важливе в цьому віці.


«По-друге, діти, які мають екстернальний локус контролю (коли відповідальність перекладається на зовнішні обставини, називаються причини незадовільного виконання робіт) будуть проявляти несамостійність на дистанційному навчанні. В будь-якій некомфортній ситуації у них буде вимикатися камера, зникати інтернет, губитися файли з домашнім завданням», - пояснює Сушко.


Крім цього, під час дистанційного навчання діти проводять втричі більше часу за комп’ютером, мають ослаблений фізичний тонус (страждає зір, виникає загальна втома).


Вам може стати в нагоді наша стаття: Переваги дистанційного навчання: як отримати користь з карантину


Як уникнути ескалації конфліктів в сім'ї?



Photo: Рexels


За словами психолога, конфлікти в будь-якій формі навчання (офлайн/дистанційно) - це невід’ємна частина життя. Конфлікти бувають раціональні та емоційні.


«Керуючись своєю раціональною дорослою частиною особистості, батьки мають усвідомлювати, що їх діти можуть діяти емоційно та ірраціонально в кризових, стресових ситуаціях. Задача батьків – контейнерувати емоції, не діяти емоційно в конфлікті з підлітками. Якщо батьки будуть зливати свої негативні емоції (злість, безпорадність, роздратування) на дитину, то її психіка може просто не витримати», - застерігає Сушко.



Практикуючий психолог, автор книги «Діти та батьки в інтернеті: путівник для безпечної подорожі» Аліна Касілова


радить декілька методів саморегуляції, які можна застосовувати, коли батьки відчувають, що емоції беруть гору:

  • використовуйте дихальні вправи - на рахунок 4 - вдихнути, на рахунок 4 - затримати дихання, на рахунок 4 - видихнути, на рахунок 4 - затримати дихання і та по колу;
  • задайте собі питання: «Що мене зараз так злить? На що насправді я так реагую?». Частіше за все, емоції свідчать про втому, новий режим, необхідність підлаштовуватися під нові умови, а не про відносини з дитиною;
  • подумайте, яким способом можете сказати рідним про свій стан та свої бажання, потреби. Наприклад, «Я засмучена, тому що не вдається виконати робоче завдання вчасно - мені потрібно 20 хвилин наодинці».


Як не зіпсувати стосунки з дітьми



Photo: Рexels


За словами Аліни Касілової, дистанційна освіта – це виклик для всієї родини. Насамперед через те, що режим, який був раніше зрозумілим, зручним для всіх, змінився. І адаптуватись до змін буває важко. Ось декілька порад, які допоможуть зберегти гармонію в родині:

  1. Створіть новий графік для всієї родини, домовтеся про нові правила (особливо це стосується використання цифрових девайсів - коли дитина використовує комп’ютер для навчання, і в який час – для гри). Якщо батьки так само працюють із дому, важливо, щоб у всіх був свій простір для навчання та роботи.
  2. Проводьте деякий час разом, наприклад, після вечері та у вихідні. Це можуть бути прогулянки, настільні ігри, але без телефону в руках. Важливо мати час і простір, де можна разом відпочити від девайсів та спілкування онлайн, повернутися в реальність, до реальних стосунків, емоцій та розмов.


Олена Сушко також поділилася рекомендаціями щодо організації комфортного дистанційного навчання:

  1. Організуйте затишне робоче місце для учня, забезпечте дитину камерою, мікрофоном, гаджетом, що працює. Встановіть батьківський контроль та відфільтруйте небезпечні сайти.
  2. Дотримуйтеся режиму дня, забезпечте повноцінний сон.
  3. Підберіть комфортний одяг для навчання, але це має бути не халат чи піжама.
  4. Обов'язково спорт/ йога/гімнастика.
  5. Виховуйте в дитини відповідальність та самостійність, дайте їй шанс сформувати інтернальний локус контролю (я відповідаю за свою підготовку, за свої файли, робочі зошити, якість фото, поведінку на онлайн уроці).
  6. Прогулянки на свіжому повітрі.


Також психолог радить використовувати фрази, які зможуть знизити градус конфлікту у спілкуванні з дитиною:

  • «Я тебе почув/почула»,
  • «Ти б хотів дізнатися, що я насправді про це думаю?»,
  • «Для мене дуже важливо, що ти про це думаєш»,
  • «Давай розберемося, як в цій ситуації краще для нас?».


Олена Сушко закликає батьків усвідомити, що задача дистанційного навчання – навчити дітей вчитися, навчити самоосвіті. Тому варто підтримати в дитині інтерес та пристрасть до предмета.


Читайте також: Тренування і руханка в умовах карантину: добірка занять на будь-який смак і вік






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук