Як культивувати в дітях любов до власного тіла


Опубліковано 04 Листопад 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Як культивувати в дітях любов до власного тіла


Як культивувати в дітях любов до власного тіла

Photo: Freepik


Одне з найпопулярніших гасел сучасного світу переконує: всі ми різні, й водночас — усі рівні. І це прекрасно. Але, якщо вам здається, ніби в такому світі любити себе — зокрема й своє тіло — легко, то ви неабияк помиляєтеся.

Адже цей світ, попри всю любов до різноманіття, усе ще зациклений на нереальних стандартах зовнішності для людей різної статі, віку та етнічної приналежності. І хоча поняття «краси» потроху розхитується, воно все ще продовжує негативно впливати як на дорослих, так і на дітей. Погодьтеся, ідеали продовжують атакувати нас з усіх можливих медіа: фільми й мультфільми, реклама, соціальні мережі. Саме тому сприяти позитивному ставленню до тіла у дітей — складне, однак важливе завдання для батьків.


Будьте прикладом для дітей


Не секрет, що діти схильні повторювати поведінку та дії дорослих, насамперед — батьків. Саме тому впевненість дитини у собі починається з мами й тата. Якщо ви не любите та не сприймаєте своє тіло, є багато шансів, що вашій дитині це також не вдасться. Погодьтеся, дитині важко навчитися любити себе, коли мама постійно критикує свою зовнішність. Можливо мама так сказала через поганий настрій, абощо, й насправді так не вважає, але діти вірять всьому що говорять батьки.

Подивіться в дзеркало, спробуйте збагнути, що ви любите себе такими, якими ви є. Не шукайте недоліки, а щиро похваліть свою форму і розмір, похваліть своє тіло за те, що воно дозволяє вам робити, за те, що ви через нього можете отримувати задоволення від різних речей і насолоджуватися життям. Таку ж просту вправу перед дзеркалом можете повторити разом із дитиною.

Уникайте висловлення будь-якого відчуття провини щодо певної їжі, яку ви їсте, або через те, що не займаєтеся спортом. Якщо ви правильно харчуєтеся, підкресліть, що робите це не для того, щоби мати гарну зовнішність, а насамперед для гарного самопочуття та здоров’я.


Допоможіть дітям стати впевненими в собі


Плекати впевненість у собі нелегко в будь-якому віці. Проте в дитинстві в людини значно менше внутрішніх ресурсів, досвіду та знань, завдяки яким можна протистояти соціальному тиску. Найгірше ж, коли жорсткі вимоги до зовнішності перед дитиною ставлять батьки. Такий тиск може призвести до низької самооцінки, депресії та розвитку нездорових харчових звичок.

Дайте дитині зрозуміти, що ви любите її беззастережно, байдуже, як вона виглядає й наскільки вона успішна в навчанні, спорті чи інших заняттях.

Саме тому місія батьків — навчити дітей позитивно сприймати себе. Ваша впевненість у вашій дитині допомагає дітям стати більш впевненим у собі. Уникайте критики та порівнянь. І тут мова йде не лише про зовнішність, але й про будь-які невдачі.


Розвивайте здорові стосунки з їжею


Photo: Freepik


Батьки часто поділяють їжу на «хорошу» та «погану». На їхню думку це має спонукати дітей обирати корисні продукти, але такі ярлики — джерело тривоги навколо різних харчів. Це може призвести до руйнівних наслідків, зокрема до того, що діти почнуть обмежувати себе в їжі, або ж відчуватимуть сором і провину через те, що вживали «погану» їжу.

Не використовуйте їжу як нагороду чи покарання, натомість популяризуйте збалансоване та безпечне для здоров’я харчування. Розповідаючи про здорове харчування, акцентуйте не на калоріях, а на тому, яку користь організму приносить та чи інша їжа.

Уникайте заборон і не забувайте, що будь-яким продуктам зі швидкої їжі, яким часто захоплюються діти, можна знайти здорову альтернативу. Ба більше, ви можете спробувати приготувати її разом. Зробіть спільне приготування їжі приємною сімейною розвагою, відвідуйте разом із дітьми продуктові магазини та фермерські ринки, щоби вони могли навчитися вибирати свіжу продукцію.


Вас може зацікавити наша стаття: «Прості рецепти смачних перекусів в школу»


Плекайте любов до спорту


Для того, щоб спорт приносив користь, необхідно привчити дитину сприймати його як задоволення. Замість того, щоби зосередитися на фізичних вправах як способі схуднення чи підтримці певної форми тіла, нехай ваші діти розглядають спорт як можливість отримувати задоволення від життя.

Заохочуйте своїх дітей бути фізично активними, але не примушуйте до спорту. Не використовуйте фізичні вправи як спосіб покарання, натомість переконайте, що фізична активність допомагає тілу повністю розкрити свій потенціал, покращує настрій.

Спорт — це насамперед можливість самовираження, яка може бути дуже цікавою! Скеровуйте їх до занять, які їм подобаються, а не до тих, які вам здаються кориснішими. І не забувайте, що дітям не потрібні вишукані спортзали та особисті тренери, щоби рухатися.

Влаштовуйте піші прогулянки, сімейні поїздки на велосипедах або ж просто кидайте м’яч на вулиці. Обов’язково хваліть дітей за їхні досягнення, і підтримуйте, коли вони кидають собі виклик і зазнають невдачі. Допоможіть збагнути, що мати різні спортивні досягнення, здібності та відрізнятися від інших, зокрема мати іншу фігуру, — нормально.


Уникайте стереотипів краси


Розвивайте в дітей вміння критично сприймати пропагування нереальних стандартів краси у засобах масової інформації. Називайте стереотипи, коли бачите, та обговорюйте їх разом із дітьми. Розкажіть про те, як у журналах і рекламі «покращують» зовнішність людей, змінюють фігуру, риси, колір і текстуру шкіри тощо. Поясніть, що такі стандарти краси — це інструменти, який використовують для реклами.


Не акцентуйте увагу на зовнішності


Спробуйте менше наголошувати на зовнішності, натомість зосередьтеся на поведінці, талантах і рисах характеру. Наприклад, частіше робіть компліменти з приводу того, що роблять ваші діти, а не того, як вони виглядають, а під час обговорення вигаданих персонажів, знаменитостей, друзів і членів родини, говоріть про те, чим вони займаються, а не про те, як вони виглядають.

Поговоріть про такі якості, як доброта, допитливість і наполегливість, які ви та ваші діти цінуєте більше за зовнішній вигляд, наприклад: «Мені все одно, який у неї вигляд. Вона доброзичлива, і це для мене важливо».

Підготуйте дітей до того, що інші завжди будуть коментувати, порівнювати або критикувати тіло чи зовнішність. Але це не означає, що потрібно прагнути бути ідеальним, виправдовувати очікування оточуючих та змінюватися заради схвалення.


Усі різні, і це — прекрасно!


Важливо бути щасливим у своєму тілі, як би воно не виглядало, а красу ж можна знайти в усьому. Допоможіть дітям зрозуміти, що худорлявість чи спортивність статури — це не завжди про здоров’я, а різні тіла є однаково вартими поваги, турботи та гідності. Спілкуючись із дитиною, поясність, що її тіло буде змінюватися, інколи дуже різко, як-от у підлітковому віці, поговоріть про те, що воно не завжди може подобатися, але це не привід його не любити чи не поважати.


Вам може стати в нагоді наша стаття: «Тримаємо себе у формі: яким спортом можна займатися з дітьми вдома»





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук