Stop ​​sexting: правила онлайн безпеки для підлітків


Опубліковано 16 Вересень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Stop ​​sexting: правила онлайн безпеки для підлітків


Stop ​​sexting: правила онлайн безпеки для підлітків

Photo: Freepik


Пандемія та карантин дуже вплинули на загострення питання інтернет-безпеки дітей. За статистикою Internet Watch Foundation, у 2020 році на 77 % зросла кількість самостійно зробленого дітьми контенту з зображенням сексуалізованого змісту.


Освітній проект #Stop_sexтинг був створений у 2018 році з метою захисту українських дітей від сексуального насильства в Інтернеті.

Сучасні діти не розуміють, як це — жити без інтернету, соцмереж та ігор. Згідно з останньою статистикою, в Україні 96 % дітей у віці 10–17 років постійно користуються інтернетом. При цьому 73 % ніколи не розкажуть дорослим про насильство, яке трапилося з ними в онлайні.


До 30-го Дня незалежності України освітній проєкт #stop_sexтинг за підтримки компанії Київстар випустили фільм про онлайн-загрози та запустили челлендж «Онлайн Незалежні» про безпеку дітей в інтернеті з попгрупою Open Kids.

#stop_sexтинг прагне, щоб діти були незалежними від чужих думок і хейту в інтернеті, примусу, шкідливого контенту і надмірного часу онлайн, тому запрошуємо переглянути разом із дітьми короткометражний освітній фільм з Open Kids про загрози в інтернеті, з якими можуть зіткнутися діти.


Video: Open Kids


Для того, щоб захистити свій онлайн простір та уникнути небажаної взаємодії, наприклад, з незнайомцями, які поширюють спам чи наполегливо додаються у «друзі», команда #stop_sexтинг створила топ-10 правил безпечного інтернету, які варто розказати дитині:


  1. Коли створюєш новий обліковий запис, то використовуй надійний пароль, який містить і маленькі, і великі літери, а ще цифри та інші символи (підкреслення, знак відсотка, крапка тощо). Чим більше знаків, тим краще. Найбезпечніше, коли різні акаунти мають різні паролі.
  2. Намагайся не поширювати особисті дані (повне ім’я, номер мобільного телефону, адресу, паролі від своїх профілів) в Інтернеті.
  3. Встанови антивірусну програму на свій пристрій для блокування реклами та спливаючих вікон, які відволікають та можуть містити у собі вірус.
  4. Завантажуй нові програми для відеозв’язку з офіційних сайтів розробників.
  5. Не переходь за посиланнями, що надіслані з невідомих джерел у приватне повідомлення, в месенджер або на пошту.
  6. Не спілкуйся в Інтернеті з тими, кого не знаєш в реальному житті. Особливо, якщо наполегливо проситься в «друзі».
  7. Звертайся до батьків чи вчителів, якщо хтось поводиться агресивно чи неприйнятно.
  8. Використовуй правило Білборду — уяви те, що ти хочеш опублікувати чи надіслати, на білборді поруч із твоєю школою. Якщо це викликає негативні емоції, то значить цей матеріал не підходить для надсилання чи публікації.
  9. Пам’ятай, що після поширення фото чи відео матеріалів втрачається контроль над ними.
  10. Дітям, які потрапили в небезпечну ситуацію в інтернеті та дорослим — з питань, яким чином убезпечити дітей в мережі, можна звернутися на урядову консультаційну лінію 1545 (далі обрати 3). Здійснювати дзвінки на лінію можна цілодобово, безплатно та анонімно.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук