Як подружити клас і завести хороші відносини між батьками: практичні поради


Опубліковано 10 Вересень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Як подружити клас і завести хороші відносини між батьками: практичні поради


Як подружити клас і завести хороші відносини між батьками: практичні поради

Photo: Freepik


На початку нового навчального року дітям складно адаптуватися не тільки до навантажень, графіку, нових правил, але і до колективу. Добре, якщо клас давно сформований, і в його лави не вливаються нові учні. Але досить часто 1 вересня колектив трохи видозмінюється, а в 5-м і 9-м класах майже повністю змінюється. «Діти в місті» зібрали корисні рекомендації, які допоможуть здружити дітей в класі та налагодити відносини між їх батьками.


Подяка


Подяка - одна з найбільш позитивних і корисних людських емоцій. Вона дозволяє зняти напругу і відчути себе більш щасливим. Цей метод можна використовувати для об'єднання колективу, як в момент уроку, так і у вільний час. У молодшій школі можна практикувати вираз подяки як гру. Наприклад, кожен день кілька учнів публічно за щось дякують своїм однокласникам. Учитель теж не повинен бути скупий на похвалу.

Прекрасний спосіб, який згуртує учнів, банка з подяками. У класі можна поставити банку, в яку протягом тижня діти будуть кидати записки з подяками, компліментами і словами підтримки. Раз на тиждень вчитель розкриває цю банку і зачитує записки.

Корисна і фізична комунікація. Дослідники з'ясували це, вивчаючи баскетбольні команди. Спортсмени, які «давали п'ять» або вдарялися кулаками зі своїми колегами, показували кращі спортивні досягнення. Таку традицію підтримки і подяки можна ввести і в класі.


Спільні справи



Photo: Freepik


Ніщо так не об'єднує колектив, як спільна діяльність після уроків. Будь-які змагання, екскурсії, підготовка до концертів і спільних наукових проектів дозволяє дітям пізнати один одного краще і по-справжньому потоваришувати. Під час спільного дозвілля діти вчаться підтримувати один одного, допомагати і бути уважними.


Детальніше про заходи, які можуть об'єднати дітей в класі, читайте в нашому матеріалі.


Правила для вчителя


Дослідники теми буллінгу в школах відзначають, що взаємини між дітьми багато в чому залежать від учителя. Авторитетний дорослий своєю поведінкою показує дітям, як можна, а як не можна чинити.

Чим жорсткіше і авторитарніше учитель, тим вище ймовірність того, що діти будуть проявляти нетерпимість один до одного. Впливає на атмосферу в колективі також виділення одних дітей і приниження інших. Відсутній учитель, який не цікавиться проблемами класу і пускає все на самоплив, теж не сприяє зміцненню дружби між дітьми.


Чого не повинно бути в спілкуванні вчителя з учнями:

  • підвищення голосу,
  • приниження,
  • плітки,
  • ігнорування конфліктів і проблем дітей.



Photo: Freepik


П'ятихвилинка «Троянди і шипи»

Це вправа, яку може використовувати вчитель для зміцнення взаємин між дітьми. Необхідно виділити час, за який всі учні поділяться чимось хорошим і поганим, що з ними сталося за цей день. Згодом діти звикнуть ділитися своїми почуттями і зможуть більше довіряти своїм однокласникам.


Підключаємо батьків


Як показує практика, діти дружніше в класах з активними батьками. Якщо дорослі залучені в життя класу, постійно генерують ідеї і активно взаємодіють з педагогом, це вже половина успіху. Щоб здружити батьків, необхідно залучати їх до спільного дозвілля, організації поїздок та екскурсій, проведення шкільних концертів і ярмарків. Щоб відокремити навчальні справи від розваг, можна створити окремий чат для активних батьків, які готові брати участь у шкільному житті дітей. Це дозволить відокремити важливі навчальні питання від позакласної діяльності.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Топ некоректних фраз вчителів, які ранять дітей






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук