«Мені нудно»: 5 причин, чому дітям корисно іноді нудьгувати


Опубліковано 26 Серпень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  «Мені нудно»: 5 причин, чому дітям корисно іноді нудьгувати


«Мені нудно»: 5 причин, чому дітям корисно іноді нудьгувати

Photo: Freepik


Ви знаєте, чому вашій дитині корисно нудьгувати? Вам знайома ситуація, коли дитина вештається по дому, скандуючи «Мені нудно!» доти, поки один з батьків не відреагує і не зверне на неї увагу? Коли ми були дітьми, батьки не приділяли нам постійної уваги. Нам потрібно було чимось зайнятися, особливо влітку, коли не було школи. Так, можливо, нас могли ужалити кілька бджіл, і ми могли роздерти коліна впавши з велосипеда. Але все-таки це золоті спогади.


Зараз ми живемо в іншому часі. Але ось що цікаво, чи не крадемо ми щось дорогоцінне, позбавляючи наших дітей від нудьги? Ось 5 причин, які пояснюють чому дітям корисно сидіти без діла.


Нудьга сприяє творчості


Нудьга пов’язана з підвищенням творчих здібностей. Це можливість придумати розвагу на власний розсуд. Якщо вашим дітям нудно, не поспішайте вигадувати їм заняття. Нехай вони відкриють для себе свою творчу сторону. Нагадайте їм про доступні ресурси і навіть запропонуйте проявити творчий підхід. Діти мають допитливий та креативний розум, коли їм ніхто не нав’язує свої правила гри. Великий письменник Чарльз Діккенс здійснював довгі прогулянки, щоб позбутися від нудьги і дати волю своєму творчому розуму.


Нудьга вирішує проблеми


Якщо ви хочете, щоб ваша дитина вміла розв’язувати проблеми, дозвольте їй нудьгувати. Нудьга сама по собі є унікальним випробуванням, і тому вона корисна для дитини. Якщо ми постійно реагуємо на нудьгу наших дітей, пропонуючи їм справи, вони втрачають можливість вирішити свої власні проблеми. Немає нічого поганого в тому, щоб час від часу займатися чимось позитивним, але спочатку потрібно кинути їм виклик, дати шанс знайти власний творчий спосіб позбутися від нудьги. Ті ж навички, які використовуються для позбавлення від нудьги, допомагають їм розв’язувати інші проблеми протягом усього життя.


Нудьга розкриває пристрасті


Photo: Freepik


Якщо ми будемо постійно розважати наших дітей, коли їм нудно, вони поступово втратять можливість відкрити для себе захоплення.

Якщо ми постійно розважаємо наших дітей, коли їм нудно, вони не зможуть прислухатися до себе та знайти заняття собі до душі. Нудьга спонукає нас перемикатися на цілі й проекти, які приносять більше задоволення, ніж ті, які ми переслідуємо в даний час.


Нудьга знімає стрес


Коли нашим дітям нудно, вони в першу чергу хапаються за телефон. Через деякий час вони стають надмірно збудженими і вигорають, від чого нудьга стане ще гірше. Ми повинні заохочувати нудьгу якомога далі від гаджетів, щоб їх розум і тіло могли вивести токсини інфопростору. Нудьга допомагає позбутися від цього роздратування і знижує стрес.


Нудьга змінює світогляд


Діти не люблять чекати, щоб щось сталося. Вони хочуть, щоб кожну хвилину дня їх чимось займали. Проте, нудьга може змінити ваш світогляд з «мені нічого робити» на «я можу робити все, що завгодно!» Ми можемо навчити наших дітей тому, що нудьга — це шанс знайти нові можливості. Нудьга може бути подарунком для наших дітей, бо це дає їм час знайти іграшку, яку вони запхали в найнижчу шухлядку, або попрактикуватися у грі на гітарі, якої вони так старанно уникають.







Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук