Не хочу до школи: що робити, якщо майбутній першокласник оголосив бойкот


Опубліковано 17 Серпень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Львів >  Не хочу до школи: що робити, якщо майбутній першокласник оголосив бойкот


Не хочу до школи: що робити, якщо майбутній першокласник оголосив бойкот

Photo: Freepik


Зовсім скоро школи відкриють свої двері для учнів, які після тривалих канікул знову відправляться на навчання. Для деяких дітей цей рік стане першим в школі. Як правило, першокласники йдуть до школи з радістю і цікавістю, але є і такі діти, які оголошують справжній бойкот батькам. «Діти в місті» розбиралися, які можуть бути причини у такої поведінки першокласника, і як налаштувати дитину на позитивний лад.


Страх невідомості


Всі люди чогось бояться, і діти - не виняток. Цілком нормально, що дитина переживає і боїться робити перший крок у доросле життя. Її може лякати як новий колектив, так і нові правила і обов'язки. Тому, перше, що необхідно зробити батькам, з'ясувати причину, через яку дитина відмовляється від походу в школу.

У першокласників страх школи часто пов'язаний з труднощами соціальної адаптації. Якщо дитині важко зав'язувати нові знайомства і вибудовувати відносини з однолітками, вона може сильно боятися йти в новий колектив, вважаючи за краще залишатися в комфортному для себе середовищі. У цих випадках потрібно активно займатися соціалізацією дитини, даючи їй прості доручення, які потребують взаємодії з навколишнім світом. Намагайтеся моделювати ситуації, в яких дитина зможе проявити самостійність.


Відповідальність



Photo: Freepik


Деякі діти не хочуть йти до школи через небажання вчитися. Усвідомлення того, що в школі доведеться слідувати правилам і виконувати великі обсяги завдань, лякає дитину. Тривога, пов'язана зі зміною способу життя нормальна. Намагайтеся заспокоїти школяра і налаштувати його на те, що в початковій школі навчання дуже цікаве. Нагадаємо, що за правилами Нової Української Школи, дітям в першому класі не задають домашніх завдань. Це може підбадьорити дитину.


Невдачі



Photo: Freepik


Багато дітей бояться не виправдати очікувань батьків. У таких випадках кожна маленька невдача або зауваження вчителя викликає у дитини стрес. Намагайтеся не пред'являти дитині завищених вимог, не сваріть її за дрібні неприємності і помилки. Пояснюйте першокласнику, що допускати помилки в процесі навчання нормально, оскільки не у всіх все виходить з першого разу. Не лякайте дитину двійками і покараннями за провини. Навпаки, підбадьорюйте і надихайте школяра на перемоги.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Що купити першокласнику: чек-лист покупок до 1 вересня


Розлука


Ще одна причина, через яку дитина може відмовлятися йти до школи, це небажання розлучатися з батьками. Якщо дитина не відвідувала дитячий сад, цей страх може бути особливо великим. Підтримуйте дитину в період її адаптації в школі, більше розмовляйте про її почуття і переживання. Якщо першокласник відчуває вашу підтримку і любов, йому буде легше звикнути до нового колективу і розпорядку дня.


За словами психологів, період адаптації в початковій школі триває від місяця до півроку. Після цього рівень тривожності й страху у першокласників зазвичай приходить в норму. Якщо проблеми не зникли, варто звернутися за допомогою до фахівця. Пам'ятайте, що ваш дім - це острівець безпеки для дитини, де вона може не боятися висловити свої емоції. Підтримуйте дитину і пам'ятайте, що перший клас - це великий стрес для неї.


Читайте також: Ознаки стресу у дитини: що робити і як допомогти






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук